Deniz kestanesi fiyatları tavan yaptı

Güncelleme Tarihi:

Deniz kestanesi fiyatları tavan yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2013 15:39

Türkiye'de daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarında görülen deniz kestanelerinin aralık-mart döneminde kilogramı 50 liradan satılan fiyatı, arz düşüklüğü nedeniyle 120 liraya kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Deniz kestaneleri, genellikle gerçek lezzeti ve büyüklüğüne ulaştığı aralık-mart aylarında toplanarak satışa sunuluyor. Sahil kentlerinde çoğunlukla 200 gramlık şişelerde pazarlanan ürünün  kilogram fiyatı, yaklaşık bir ay öncesine kadar 50 liraydı. Deniz kestaneleri,  son günlerde az toplandığı ve küçüldüğü için 120 liradan satılmaya başlandı.

Deniz kestanalerinin hem ekolojik hem de ekonomik açıdan yararlı canlılar olduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Özlem Çatal, bu canlılıların bilinçsizce tüketilmesinin sakıncalı olduğunu söyledi.

Çatal şöyle konuştu: "Deniz kestaneleri özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında temiz sularda yetişir ve özellikle de bu bölgelerde çiğ olarak tüketilir. Deniz kestanelerinin tüketilen kısmı içindeki balıklardaki havyar yapısına benzer yumurtalarıdır. Bu ürünler yurtdışında önemli şekilde tüketiliyor. Oralarda daha çok pişmiş şekilde tüketilirken, bazı ülkelerde turşusu dahi yapılıyor. Bu canlıların toplanması da zor değil. Ancak, ele batma durumunda zeytinyağı sürüldüğünde batan kısmı kendiliğinden çıkar. Ancak toplarken dikkat etmeli. Çünkü, büyük olsa da içindeki yumurtaları gelişmemiş olabilir. Bu da kırılmadan anlaşılabilecek bir şey değil. Bilinçsizce bir toplama popülasyon açısından sıkıntı yaratabilir".

/images/100/0x0/55eab66ef018fbb8f891eb19

Haberin Devamı

Doç. Dr. Çatal, diğer taraftan bu canlıların zararsız olduğunu denize giren vatandaşların ayaklarına batmasın diye deniz kestanelerini karaya attığına da dikkat çekerek, "En azından yeniden denize atsınlar tüm canlıların yaşamaya hakkı var" eleştirisini de getirdi.

Çatal, deniz kestanelerinijn diğer taraftan insan embriyo gelişimine yüzde 80 benzerlik gösterdiği için kirliliğin insan üzerine etkilerin araştırılması konusunda kullanılan önemli bir canlı türü olduğuna da dikkat çekti.

BALIKÇILAR FİYATLARA ZAM YAPTI

Ayvalık'ta balıkçılıkla uğraşan Engin Değirel ise aralık-mart döneminde 40-45 deniz kestanesiyle 200 gramlık bir  şişenin dolduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu günlerde aynı büyüklükte şişeyi doldurabilmek için 150 civarında deniz  kestanesi toplanması gerektiğini dile getiren Değirel, "Bunun için fiyatlara zam  yaptık. Toplanması çok zahmetli" dedi.

Dikenleri yüzünden zor toplanan deniz kestaneleri, birçok yabancı ülke  mutfağının pahalı yemekleri arasında yer alıyor. Bazı kaynaklarda, turizm veÂyemek dergilerinde "dünyanın en iyi üç lezzetinden biri" olarak kabul edilen bu  deniz canlısı, Türkiye'de fazla ilgi görmese de UzakdoÄŸu ve Avrupa ülkelerinde  sofraları süslüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!