'Denetleyince patronuma şikayet ediyor'

Güncelleme Tarihi:

Denetleyince patronuma şikayet ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2014 13:40

Türkiye’de 301 işçinin hayatına mal olan Soma faciasından sonra iş güvenliği konusu gündemdeki sıcaklığını hala koruyor. En son geçen cumartesi günü İstanbul Zeytinburnu’nda bir naylon atölyesinde yaşanan patlama sonucunda 3 kişi hayatını kaybetti 8 kişi yaralandı. Bu ölümler iş yerlerindeki kazalarda eksik denetlemeyi gözler önüne serdi. İş güvenliği uzmanları ise ihmallerden yakınıyor ve anlatıyorlar: İş yerini denetlemeye gidiyorum, müteahhit beni patronuma şikayet ediyor!

Haberin Devamı

İş güvenliği uzmanı ve elektrik mühendisi Nazmi Albant yönetmeliklere uyulduğu takdirde kazaların engellendiğini söylüyor. Albant, “ Bu tür problemlerin önüne gecilmesi için risk değerlendirilmesi, risk analizleri yapılmalı. İşyerleri tehlike açısından 3 sınıfa ayrılıyor, yönetmeliklere uygun olarak önlemlerin alınması , kazaların %98'ini önleyebiliyor" dedi. 6331 iş sağlığı ve güvenliği kanununda ve 50 civarında kazaların önlenmesi için yönetmelik olduğunu ifade eden Albant, “Detaylara dikkat edildiğinde kazalarda bir hayli azalma oluyor. Doğa olayları afetler gibi olaylar önlenemez .İş sağlığı güvenliği bir bilimdir. Bir çok işyeri yönetmeliklere dikkat etmiyor ve iş sağlığı güvenliği hizmeti almıyor. Fiyatlardan çekiniyorlar . Sözleşmeli olarak iş güvenliği uzmanı çalıştırmaları onların yararına , canını ve malını düşünenler iş güvenliği uzmanlarına başvurmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

GEÇİÇİ ÇÖZÜMLER KURBANI TÜRKİYE

İş Güvenliği Uzmanı Veysel Doğanoğlu ise 24 senedir şantiyelerde çalıştığını, İş sağlığı konusunu gündeme Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO)'nun zorlamasıyla getirdiklerini söyledi. Albant, “Göz boyamak için yapılan bir iş ne kadar başarılı olabilir ki ? Türkiye'de yapılanlar kağıt üzerinde yapılıyor. Göstermelik de olsa uygulanabilmesi için maaşı verenin özel sektör değil devlet olması gerekiyor. İş güvenliği uzmanları maaşını firmadan alıyor. Bu böyle olmamalı. SGK bir havuz oluşturup bizlere parayı verip işlerin daha sağlıklı olmasını sağlamalı” dedi. Denetlemelerde yaşadıkları sorunlara da değinen Albant, “ Müteahhitin işyerindeki çalışma koşullarını denetime gittiğimde beni patronuma şikayet ediyor. Bu durumda bundan işveren değil bizler olumsuz etkilenip susturuluyoruz. Geçici çözümlerden kaçınmalıyız. Çalıştıranı zan altında bırakmamak için bir tane kurban seçiyorlar. Türkiye'de durum bundan ibarettir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!