Denetim krizi

Güncelleme Tarihi:

Denetim krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2001 00:00


Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Zekeriya Temizel'in başında bulunduğu BDDK'yı denetlettiği yolundaki haberler Ankara'yı karıştırdı. Ecevit, Sezer'i eleştirip ‘‘Denetleyen bir kuruluşun denetlenmesi ilginç’’ dedi. Temizel de ‘‘Her türlü denetlemeye açığım’’ açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kendisine bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK), Zekeriya Temizel'in başında bulunduğu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nu (BDDK) denetletmek üzere devreye soktuğu yolundaki haberler dün nkara'da büyük bir kargaşa yarattı. Başbakan Bülent Ecevit'in dün Sezer'in kararını yadırgadığını ima eden bir açıklama yapması ve Temizel'in de ‘‘Her türlü denetlemeye açığım’’ demesinden kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı'nın BDDK'yı değil, kamu bankalarını denetlettiği ortaya çıktı.

Alınan bilgilere göre, Sezer, kendisine bağlı olarak çalışan Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK), Emlak Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası gibi kamu bankalarının hesaplarını özellikle geri dönmeyen krediler açısından incelemesi talimatını verdi.

DDK da bunun üzerine geçen hafta içinde BDDK Başkanı Temizel'e bir yazı göndererek, bu incelemeye yardımcı olmak üzere kurumunda bulunan bilgi ve belgeleri aktarmasını istedi.

Ancak, bu yazışma Sezer'in Temizel'in başında bulunduğu BDDK'yı incelemeye aldığı şeklinde yansıtılınca, büyük bir kargaşa yaşandı.

ECEVİT: İLGİNÇ BİR DURUM

Başbakan Ecevit, dün gazetecilerin ‘‘Sezer'in BDDK'yı denetlemeye aldığı’’ yolundaki haberleri hatırlaması üzerine Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasındaki ilişkilerde yeni bir soğukluğun başladığı yorumlarına yol açan şu açıklamayı yaptı:

‘‘Cumhurbaşkanı'nın buna neden gerek duyduğunu henüz bilmiyoruz. Belki kendisi önümüzdeki günlerde açıklar. Bilindiği gibi BDDK bankacılık konusunda çok kapsamlı yetkilere sahiptir. Şimdi ilginç bir durum ortaya çıkmış oluyor; denetimin denetimi yapılmak isteniyor. Bu ilk defa karşılaşılmış bir durum olduğu için şimdilik bir değerlendirme yapamayacağım ama durumu dikkatle izleyeceğiz.’’

TEMİZEL: BEN AÇIĞIM

Bu arada, Zekeriya Temizel de Hürriyet'e bir açıklama yaparak, ‘‘Ben uzun yıllar denetleme uzmanı olarak çalışmış, hayatı boyunca yüzlerce denetleme yapmış biri olarak her türlü denetleme işlemine açığım. Kurumum da açıktır. Yaşamımız boyunca denetlemeden kaçıracağımız hiçbir olayımız olmamıştır’’ dedi.

Bu arada, BDDK'nın önümüzdeki günlerde DDK'nın bu konudaki yazısına resmi bir yanıt vereceği öğrenildi. BDDK çevreleri, DDK'ya bu çalışmasında ancak yasaların açık hükümleri ve getirilmiş olan kısıtlamalar çerçevesinde yardım yapılabileceğini belirttiler.

Yalova: Yarası olan gocunur

Vakıfbank'tan sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Cumhurbaşkanı Sezer'in DDK'yı kamu bankaları konusunda devreye sokma girişimi üzerine ‘‘yarası olan gocunur’’ dedi.

Yalova, Sezer'in DDK'yı kamu bankalarını incelemekle görevlendirmesini, Cumhurbaşkanı'nın ‘‘Anayasa'da kendisine tanınan bir yetkiyi kullanması’’ olarak değerlendirdi. Sezer'in kendisine has bir üslup içinde bu yetkiyi kullandığını kaydeden Yalova, ‘‘Dolayısıyla, bu yetkiyi kullandığı için de bizim takdir yetkisini kullanmasıyla ilgili hiçbir sözümüz olamaz. Denetim mekanizmalarına uzak durmak gibi düşüncemiz olamaz, olmadı da’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!