Güncelleme Tarihi:
ABD’nin 42’nci Başkanı Bill Clinton’un başkanlık ettiği Viyana merkezli CGDC’nin ikinci yıllık toplantısında konuşan Begümhan Doğan Faralyalı, sürdürülebilir kalkınma için demokratik ortamın önemini vurguladı. CGDC, sürdürülebilir bir global kalkınma için iş dünyası ve siyasi yaşama etik değerlerin kazandırılması ve bunların devamlılığının sağlanması amacıyla dünya çapında etkinlikler düzenliyor.
Hayati işlev üstleniyor
Gerçek demokrasi için medyanın kamuoyunu bilgilendirme görevini üstlendiğini hatırlatan Begümhan Doğan Faralyalı yıllık toplantı kapsamında düzenlenen ‘Demokrasi ve Ekonomik Güç’ konulu panelde, şu noktalara dikkat çekti: “Medya, politikacılar ve diğer toplum kesimleri için iletişim platformu oluşturuyor. Tartışma ve yorumlara ev sahipliği yaparak bireylerin fikir geliştirmesine hizmet ediyor. Yolsuzlukları açığa çıkarma gibi hayati önem taşıyan işlevleri yerine getiriyor.”
BİLL CLİNTON VE BEGÜMHAN DOĞAN FARALYALI VİYANA'DA BİR ARAYA GELDİ /FOTO GALERİ
Medyada çoğulculuk ve çeşitliliğin korunmasının demokrasiyi besleyen sağlıklı bilgi alışverişi için şart olduğunun altını çizen Begümhan Doğan Faralyalı, internet ve mobil teknolojiler ile ortaya çıkan yeni medyanın, güvenilirlik sorununu henüz aşmamış olsa da, demokrasinin yayılmasını hızlandırdığını ve daha da hızlandıracağını söyledi.
İnsani gelişim-kalkınma
20’nci Yüzyıl’ın ikinci yarısında liberal düşüncenin, ekonomik gelişimin ancak demokrasi ile mümkün olduğunu savunduğunu hatırlatan Begümhan Doğan Faralyalı, şöyle devam etti: “Ama bugün bir yanda otoriter şekilde yönetilmesine rağmen ekonomik olarak güçlü ülkeleri, diğer yanda ekonomisi zor durumda olan ileri demokrasileri görebiliyoruz. Bu bağlamda Avrupa’daki son ekonomik çalkantı, demokrasinin işlevi hakkında şüpheler uyandırsa da, ben sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve insani gelişimin sadece özgür bir ortamda serpileceğine inanıyorum. Sorunlarımızın çözümü bireylerin kısıtlanması ile değil, her bireyin karar alma süreçlerine dahil olması ile mümkündür. İnsan haysiyetine yakışan bir toplumu ancak özgür medya ve demokrasi inşa edebilir.”
Dünya medyasını tartıştılar
DÜNYANIN değişik ülkelerinden seçkin konuşmacıların katıldığı etkinlikte, Alman N-TV Televizyonunun CEO’su Hans Demmel, dünya medyasının ele alındığı paneli yönetti. Begümhan Doğan Faralyalı’nın da konuşmacı olarak yer aldığı panelde, Arnavutluk’un 1999-2002 dönem Başbakanı Ilir Meta, Angermayer, Brumm Lange Grubu (ABL Grup) Eş-CEO’su Hıristiyan Angermayer, Avrupa Yayın Birliği (EBU) Yönetmeni Ingrid Deltenre, Avusturya Merkez Bankası Başkanı Dr. Claus Raidl, Botsvana Ulusal Cephe’nin Başkanı Duma Gideon Boko ve MBA Uluslararası Kadınlar CEO’su Gail Romero dünya medyasını tartıştı.
Eğitime yatırım kalıcı ve olumlu bir değişim sağlar
ABD’nin 42’nci Başkanı Bill Clinton, Küresel Diyalog ve İşbirliği Merkezi’nin (CGDC) önümüzdeki beş yıl için her yıl Batı Balkan bölgesinden
10 öğrenciye burs vermeye kararlı olduğunu belirtti. Batı Balkanlar’ın farklı etnik ve dini gruplara ait insanlardan oluştuğunu vurgulayan Clinton şöyle devam etti:
“Batı Balkanlar Katolik, Ortodoks Hıristiyanlar ve Müslümanlar’ın yüzyıllarca bir arada yaşamış olan insanların bulunduğu Avrupa’nın tek bölgesidir. Komünizmin çöküşünün ardından, bu farklı gruplar arasında diyalog azaldı. CGDC, katkılarıyla gençlerin eğitimine yatırım yaparak kalıcı ve olumlu bir değişim yaratarak, aralarındaki farklılıkları bir fırsata dönüştürülebilir. Bu genç erkek ve kadınların Batı Balkan bölgesinde geleceğin liderleri olacağı gerçeği çok önemli ve acil bir konudur” dedi.