'Demokrasi ve özgür medya Siyam İkizleri gibi'

Güncelleme Tarihi:

Demokrasi ve özgür medya Siyam İkizleri gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 16:38

Viyana merkezli Küresel Diyalog ve İşbirliği Merkezi’nin (Center for Global Dialogue and Cooperation-CGDC ) 2’nci Yıllık Toplantısı, ABD’nin 42’nci Başkanı Bill Clinton’un yönetiminde devam ediyor. Dünyanın değişik ülkelerinden seçkin konuşmacıların katıldığı toplantının üçüncü gününde Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı da bir konuşma yaptı; ardından Alman N-TV Televizyonunun CEO’su Hans Demmel’in yönettiği panele konuk oldu.

Haberin Devamı

Panelde Arnavutluk'un 1999- 2002 dönem Başbakanı H.E. İlir Meta, Angermayer, Brumm & Lange Grubu (ABL Grup) Co-CEO’su Hıristiyan Angermayer, Avrupa Yayın Birliği (EBU) Yönetmeni Ingrid Deltenre, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Avusturya Merkez Bankası Başkanı Dr Claus Raidl, Botsvana Ulusal Cephe’nin Başkanı Duma Gideon Boko ve MBA Uluslararası Kadınlar CEO’su Gail M. Romero dünya medyasını tartıştı.

CGDC’nin yıllık toplantısının ikinci gününde konuşma yapan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, sürdürülebilir kalkınma için demokratik ortamın önemini vurguladı ve demokrasi ile özgür medyayı 'Siyam İkizleri'ne benzetti.

'Demokrasi ve Ekonomik Güç' konulu panelde konuşan Begümhan Doğan Faralyalı, demokrasinin sadece hükümetlerin seçilme biçimine bakarak tanımlanamayacağını, bağımsız ve özgür bir medya ile düşünce ve inanç özgürlüğü olmadığı sürece gerçek demokrasiden bahsedilemeyeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Begümhan Doğan Faralyalı, gerçek demokrasi için medyanın kamuoyunu bilgilendirme, politikacılar ve diğer toplum kesimleri için iletişim platformu oluşturma, tartışma ve yorumlara ev sahipliği yaparak bireylerin fikir geliştirmesine hizmet etme, yolsuzlukları açığa çıkarma gibi işlevlerini yerine getirmesinin hayati önem taşıdığını hatırlattı.

Medyada çoğulculuk ve çeşitliliğin korunmasının demokrasiyi besleyen sağlıklı bilgi alışverişi için şart olduğunun altını çizen Begümhan Doğan Faralyalı, internet ve mobil teknolojiler ile ortaya çıkan yeni medyanın, güvenilirlik sorununu henüz aşmamış olsa da, demokrasinin yayılmasını hızlandırdığını ve daha da hızlandıracağını anlattı. Begümhan Doğan Faralyalı, şöyle devam etti:

"20’nci Yüzyıl’ın ikinci yarısında liberal düşünce, ekonomik gelişimin ancak demokrasi ile mümkün olduğunu savunurdu; ama bugün bir yanda otoriter şekilde yönetilmesine rağmen ekonomik olarak güçlü ülkeleri, diğer yanda ekonomisi zor durumda olan ileri demokrasileri görebiliyoruz.

BİLL CLİNTON VE BEGÜMHAN DOĞAN FARALYALI VİYANA'DA BİR ARAYA GELDİ /FOTO GALERİ

Haberin Devamı

Bu bağlamda Avrupa’daki son ekonomik çalkantı, demokrasinin işlevi hakkında şüpheler uyandırsa da, ben sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve insani gelişimin sadece özgür bir ortamda serpileceğine inanıyorum. Sorunlarımızın çözümü bireylerin kısıtlanması ile değil, her bireyin karar alma süreçlerine dahil olması ile mümkündür. İnsan haysiyetine yakışan bir toplumu ancak özgür medya ve demokrasi inşa edebilir."

CLINTON BATI BALKANLARA DİKKAT ÇEKTİ

Toplantıların dün akşamki programında konuşma yapan ABD’nin 42’nci Başkanı Bill Clinton, "Küresel Diyalog ve İşbirliği Merkezi - CGDC önümüzdeki beş yıl için her yıl Batı Balkan bölgesinden on öğrenciye burs vermeye kararlıdır" diyerek başladığı sözlerini, şöyle sürdürdü:

"Bu bursları yaşamak için farklı dini ve etnik gruplara mensup öğrencilerin etkinleştirmek ve birlikte inceleyeceğiz. Sonuç olarak anladıkları ve kültürel farklılıklara tahammül etme ve açık fikirli, başkaları hakkında liberal olmayı öğreneceksiniz."

Batı Balkanlar’ın farklı etnik ve dini gruplara ait insanlardan oluştuğunu vurgulayan Clinton, "Batı Balkanlar Katolik, Ortodoks Hıristiyanlar ve Müslümanlar’ın yüzyıllarca bir arada yaşamış olan insanların bulunduğu Avrupa’nın tek bölgesidir.

Haberin Devamı

Komünizmin çöküşünün ardından, bu farklı gruplar arasında diyalog azaldı. CGDC, katkılarıyla gençlerin eğitime yatırım yaparak kalıcı ve olumlu bir değişim yapmak ve aralarındaki farklılıkları kucaklamak için bir fırsata dönüştürülebiilir. Bu genç erkek ve kadınların Batı Balkan bölgesinde geleceğin liderleri olacak gibi bu çok önemli ve acil bir konudur" dedi.

CGDC toplantıları 21-22 Mayıs tarihleri arasında yapılacak görüşmelerin ardından sona erecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!