Güncelleme Tarihi:
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, reel sektörün sorunlarının çözümü uğruna, uygulanan ekonomik programı bozamayacaklarını söyledi. Demiralp, ‘‘Hazine'nin imkánları sonsuz değil’’ dedi.
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, reel sektörün sorunlarının çözümü konusunda, ‘‘Hazine'nin imkanları namütenahi (sonsuz) değil. Programın dışına çıkamayız’’ dedi. Demiralp, Telekom satışının ‘‘uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar’’ nedeniyle gerçekleşememesi halinde de THY, Petkim, Tüpraş gibi şirketlerin özelleştirilmesi ile hedefin yakalanabileceğini açıkladı.
Hazine Müsteşarı, stand-by kapsamındaki Altıncı Gözden Geçirme için haftasonu Ankara'ya gelen Carlo Cottarelli başkanlığındaki IMF Heyeti ile dün sabah ilk toplantısını yaptı. Toplantının ardından, basın mensuplarıyla biraraya gelen Demiralp, IMF heyetinin daha önce duyurulan tarihten erken gelmesinin özel bir anlamı olmadığının altını çizerek, İstanbul'da yapılacak G-20 toplantısı esas alınarak görüşme tarihlerinin birlikte belirlendiğini açıkladı. Demiralp'in ekonomi gündemindeki son gelişmeler ile sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
REEL SEKTÖRÜ SORUNLARI:
Şu aşamada IMF ile reel sektörün sorunları konusuna detaylı olarak girmedik. Ama duymamaları mümkün değil. İlgili bakanlarla görüşecekler. Hükümetin görüşünü öğrenmek isterler. Spesifik olarak Hazine'nin görüşü belli. Elimizde bir program var. Onun dışında birşey yapmamız mümkün değil. DPT, sektörlerle ilgili bir çalışma sürdürüyor. Biz henüz onlarla bir çalışma yapmadık.
TELEKOM OLMAZSA:
Yurtdışında Telekom için (satılırsa ne olur, satılmazsa ne olur?) diye bazı senaryolar var. Satılmasının önünde sıkıntı varsa, onu kaldıracak kanun teklifin hazırlanıyor.Telekom piyasası bir dalgalanmadan geçiyor. Talep olabilir de olmayabilir de. IMF açıklamasında, Telekom'un önemi vrugulandı ama piyasa koşulları dolayısıyla dinamikler ifade edildi. Biz özelleştirme gelir hedefi olarak 2001'de 7 milyar dolar öngördük. Yarın (bugün) itibariyle 2 milyar doları GSM'den gelecek ve girecek. Geriye 5 milyar dolar kalıyor. Telekom olmaz ise elimizde özelleştirilecek diğer kuruluşlar var. THY, Petkim, Türpaş'ın ikinci halka arzı var. Özelleştirme İdaresi bunu yapacak kapasitede.
ELEKTRİK PİYASASI YASASI:
Elektrik Piyasası Kanunu çok önemli. Bizim IMF'ye taahhüdümüz. Ama biz teknik görüşlerimizi söyledik, tasarıda da yer aldı. Bu konuda yeni bir görüşümüzç yok. şu anda Genel Kurul'un ilk sıralarında. Bu hafta içinde ele alınmasını bekliyoruz.