Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2007 10:46
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş'nin faaliyet gösterdiği kentte, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) demir çelik sektörüne yönelik sektörlere yatırımların artmasıyla, 6 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
KARDEMİR'in üretim kapasitesini yükseltme hedefi ve OSB'ye müteşebbislerin yatırımları, ham madde sıkıntısı içindeki demir çelik sektörünü umutlandırıyor.
Zonguldak'a bağlı 13 hanelik mahalle konumundayken 1937'de demir çelik fabrikalarının temelinin atılarak bir süre sonra faaliyetine başlamasıyla cazibe merkezi olan Karabük, bir dönem kan kaybeden KARDEMİR'in sıkıntılı dönemleri aşmasıyla yeniden kalkınma hedeflerini yükseltti.
Fiili olarak 2006'nın ocak ayında yapımına başlanmasının ardından hizmete alınan ray ve profil haddehanesiyle 72 metre uzunluğa kadar ray ile büyük uzunlukta köşebent, profil, kaliteli büyük yuvarlak ve maden direği olmak üzere 400 bin ton/yıl üretim hedefleyen KARDEMİR'in, 4. büyük fırın yatırımına yönelmesinin yanı sıra kütük üretimini artırmayı planlaması ham madde sıkıntısı yaşayan demir çelik sektörünü umutlandırdı.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odasına (KTSO) kayıtlı 47 haddehanenin ham madde bulamadığı için 15 civarındakinin aktif olarak faaliyetini ihracata dayalı fason üretim şeklinde sürdürdüğü kentte, ham madde sıkıntısının çözümünün istihdamı da artırması bekleniyor.
Ürettiği kütüğün büyük kısmını kendisi kullanan KARDEMİR'in çelikhane kapasitesini artırmaya yönelik planlamaların yanı sıra OSB'de müteşebbisin kütük üretimine yönelik yatırıma başlandığı tesisin hayata geçmesiyle haddehanelerin ihtiyacına önemli katkı sağlanması bekleniyor.
KARDEMİR'İN KAPASİTESİ ARTIYOR -
KARDEMİR Genel Müdürü Osman Kılavuz, fabrikalarının 4. yüksek fırınına yönelik yatırımın 2008'in ağustos ayında tamamlanacağını, şu anda montaj işlemlerinin sürdürüldüğünü söyledi.
Ray ve profil haddehanesinde de işlerin planlandığı şekilde yürütüldüğünü anlatan Kılavuz, şöyle konuştu:
“Dünyada ray tüketen tüm ülkelere ray ve profil ihracatı yapmak için çalışmalara başladık. Uluslararası çok sayıda üretici gibi ray pazarına söz sahibi olmayı amaçlıyoruz. Maliyet ve kalite açısından faaliyetler gerçekleştiriliyor. Rayın yanı sıra her türlü profil seri olarak üretildi ve pazara sunuldu. Şu anda yurt içine ancak yetiştirebiliyoruz. Pazarlamada sıkıntımız yok. Türkiye'nin özel sektör tarafından yapılacak ilk yüksek fırınını da hayata geçireceğiz. Sıvı ham demir üretim kapasitemiz yüzde 100 artışla 2 milyon tona çıkacak. Yüksek fırın tesislerinin üretime alınması önemli katma değer sağlayacaktır.”
Kılavuz, uluslararası standartlardan kesinlikle taviz vermediklerini, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına da katkılarının süreceğini kaydetti.
OSB'YE YATIRIMLAR
KTSO Başkanı Şaban Akyüz, OSB'de 13 tesiste 1500 kişinin istihdam edildiğini, ağırlıklı olarak demir çelik sektörüne yönelik 15 işletmenin de inşasının sürdüğünü söyledi.
OSB'de bir iş adamının günde 500 ton kapasiteli kütük üretimine yönelik tesis inşa ettirdiğine dikkati çeken Akyüz, şöyle konuştu:
“Şu anda Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen 35-40 işçi tesisin yapımında çalışıyor. Buraya endüksiyon ocağı kuruluyor. Hurda kullanılarak üretim yapılacak. Tesiste gerçekleştirilecek kütük üretimi bölgedeki haddehanelerin de ham madde ihtiyacını karşılayacak. Bu da KARDEMİR öncülüğündeki demir çelik sektörünün gelişimine katkı sağlayacaktır. KARDEMİR'in de yeni yatırımlarla üretim kapasitesini artırması sektöre önemli destek verecek. Kentimizin ve ülkemizin kalkınmasında demir çelik öncü sektör olacaktır.”
Akyüz, geçmişte 17 bin işçinin çalıştığı KARDEMİR'de bu sayının 4 bin civarına düşmesinin istihdamı olumsuz etkilediğini belirterek, “Ancak son yıllardaki yatırımlarla, ekonomik ve sosyal alanda hareketlilik yaşanıyor. OSB'de yatırımların fazlalaşması işsizliği de önleyecektir” dedi.
“DOĞAL GAZ VE TEŞVİK YATIRIMI ARTIRACAK”
Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer de, doğal gazın 2009'a kadar kente getirileceğini, bunun da yatırımlarını hızlandıracağına işaret ederek, şöyle konuştu:
“OSB'de 15 firmanın tesis yapımı tamamlandığında istihdam sayısı 6 bine ulaşacaktır. Şimdiden bölgeyi genişletme hedefleri başladı. Özellikle demir çelik, orman ürünleri ve turizm konusunda sektörel teşvik beklentimiz gerçekleşirse, Karabük yatırımcılar için cazibe merkezi olur. Mevcut durumda bile birçok müteşebbisin yatırımları sürüyor. Tekstil sektöründe de yaklaşık 10 fabrikada 3 bini aşkın kişi çalışıyor. Kentimizin geleceği aydınlıktır.”