Deli dana Türkiye'ye girdi mi

Güncelleme Tarihi:

Deli dana Türkiyeye girdi mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Alman Tarım Bakanlığı, hayvan kemiklerinden yapılan ve deli dana hastalığına yol açan yemlerle tonlarca etin Türkiye'ye ihraç edildiğini açıkladı. Ancak Türk yetkililer bu yıl Avrupa'dan hiç sığır eti ithal edilmediğini öne sürdüler.

HALK dilinde deli dana denilen, önce İngiltere'de ortaya çıkan ve daha sonra tüm Avrupa'ya yayılan sığır etindeki BSE virüsü tehlikesi tüm Avrupa'da alarma ve sıkı tedbirlere yol açarken, bu yıl Almanya'dan Türkiye'ye tonlarca et ve hayvan kemiklerinden yapılan unlu yem ihraç edildiği bildirildi.

Bu yılın ocak ile ağustos ayı içinde Almanya'dan Türkiye'ye BSE virüsüne yol açan 25 ton unlu yem ihraç edildiği açıklandı. Ocak ayı ile eylül ayı içinde ise Almanya'dan Türkiye'ye 81.7 ton dondurulmuş, 200 kilo da taze soğutulmuş sığır eti ihraç edildiği kaydedildi. Sığır eti ihracatının, özellikle eylül ayında patlama yaptığı belirtilerek, ağustos ayına kadar 35 ton sığır eti ihraç edilirken, eylül ayında 46.7 ton et ihraç edildiği açıklandı.

Ancak Alman makamlarının verdiği bu rakamları Türkiye'deki yetkililer doğrulamak istemedi. Türkiye'deki İthalat Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Avrupa'dan Türkiye'ye hiç et ithali yapılmadığı ileri sürüldü. İthalat Genel Müdürlüğü yetkilisi Mehmet Işkın, bu yıl Avrupa'dan Türkiye'ye sığır eti ithalinin sıfır olduğunu söyledi. Işkın bunun istatistiki bir hata olabileceğini belirtti ve şöyle konuştu:

‘‘Resmi kayıtlarda Avrupa'dan Türkiye'ye bu yıl hiç et ithal edilmediği görülüyor. Yabancı ülkelerden Türkiye'ye et ithalinde Tarım Bakanlığı'nın koruma ve kontrol belgesi düzenlemesi gerekiyor. Tarım Bakanlığı bugüne kadar böyle bir belge düzenlememiş. Böylece resmi olarak Türkiye'ye dışardan et girmemiş oluyor. Bazen gümrüklerdeki kayıtlarda yanlış yapılıyor. Mesela bir seferinde gümrük kayıtlarına göre Avrupa'dan Türkiye'ye şeker ithali patlaması olduğu ortaya çıktı. Ancak yapılan araştırmada bunun şeker değil kömür ithali olduğu belirlendi. Kömür ithali kayıtlarının gümrükte yanlışlıkla şeker olarak kayda geçirildiği anlaşıldı. Türkiye'de bu hatalar maalesef yaşanıyor. Yine istatistik kayıtlarına göre bu yıl Çin'den Türkiye'ye 5 ton sığır eti ithal edildiği kaydı geldi. Ancak biz Tarım Bakanlığı'na sorduk. Onlar böyle bir kontrol belgesi düzenlemediklerini açıkladı. Türkiye'ye et ithali yapılmadığı için Türkiye'de et sorunu yaşanıyor.’’

Almanya Tarım Bakanlığı ile Türkiye İthalat Genel Müdürlüğü arasındaki bu çelişki, Almanya'dan ithal edilen sığır etinin gayri resmi yollardan mı Türkiye'ye sokulduğu şüphesine yol açtı. Gerek Alman Tarım Bakanlığı, gerekse Federal İstatistik Dairesi Türkiye'ye sığır etinin hangi firmalar aracılığıyla ihraç edildiği konusunda bilgi vermek istemedi. Ayrıca Türkiye'de hangi kentlere gönderildiği konusunda da açıklama yapılmadı. İhracatın tüm Türkiye'ye yapıldığı belirtildi.

Bu arada deli dana hastalığına yol açan BSE virüsüyle ilgili zorunlu test uygulaması Almanya'da dün yürürlüğe girdi. Bundan sonra ülkede kesilen 30 aydan büyük bütün sığırlar, BSE testinden geçtikten sonra piyasada satışa sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!