Dekoratif ahşap cam elyafa geçti 1 milyar dolara çıkma planı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Dekoratif ahşap cam elyafa geçti 1 milyar dolara çıkma planı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2011 00:00

Mobilya üretimindeki 40 yıllık tecrübesini kullanarak, dekoratif ahşap işleri için ağaç kesimini yüzde 98 azaltan Doğal Ahşap Kaplama (GRP) tekniğini geliştiren Alaz Group’un Başkanı Şerif Alaz, 3 yıl içinde 1 milyar dolarlık bir şirket haline gelmeyi hedefliyor.

Dünyada bu sistemin henüz keşfedilmediğini ve pek çok ülkede geliştirdikleri ürün için patent başvurusu yaptıklarını söyleyen Alaz, “Üç yıl içinde patlama yapacak bir işi yönetiyoruz. Hedefimiz 500 ila 1 milyar dolar arasında bir büyüklüğe ulaşmak” dedi.

Ortadoğu’ya ihraç ediliyor

Ürünün yüzde 90 yerlilik oranına sahip olduğunu anlatan Şerif Alaz, “Her yıl yüzde 60 büyüyoruz. Büyümemiz ürün duyuldukça yüzde 100’e kadar çıkacak. Ancak büyük bir yatırımcı bulursak bu süreç çok kısa bir sürede gerçekleşecek. Yatırımcılarla çalışmaya hazırız. O zaman önümüzdeki uzun yolu daha çabuk aşarız” diye konuştu. Yaptıkları işin yüzde 90’ını başta Arap ülkeleri olmak üzere Ortadoğu’ya ihraç ettiklerini anlatan Alaz, Türkiye’nin dışında, Dubai’de de bir fabrikaları bulunduğunu belirtti.

Dubai’de de üretim yapacak

Hedef pazarları olan Arap ülkelerinin, ahşabı dış mekanlarda dekoratif amaçlı kullanmayı çok sevdiğini ifade eden Alaz, şunları söyledi: “Son üç yılda Arap ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracattan elde ettiğimiz gelir 25 milyon doları buldu. Ana üretimi sadece Dubai ve Türkiye’de yapıp, Suudi Arabistan, Sudan, Katar ve Libya’da da montaj yapmayı planlıyoruz. Türkiye’de üretip Arap ülkeleri için montajı yerinde gerçekleştireceğiz. Dubai’de bir ortağımız var. Bu yıl bize toplamda 100 milyon dolarlık geri dönüşü olacak pek çok projede yer alıyoruz. Dubai’deki ortaklığımız için 5 milyon dolarlık yeni bir yatırım yapacağız. Üretim gerçekleştireceğimiz bu fabrikanın fizibilitesi tamamlandı, yıl sonunda üretime başlayacağız. Buradaki fabrika 100 kilometre çapındaki bölgede 4 ülkeye hizmet verebilecek şekilde konumlandırıldı. Dubai’de hammadenin Türkiye’ye göre yüzde 40 daha ucuz olması da bizim için önemli bir avantaj olacak. Libya’da da atölye pozisyonunda bir fabrika düşünüyoruz.”

Ahşaptan yüzde 50 daha ucuz

Ahşabın üçte bir ağırlığında olmasına rağmen 10 kat daha sağlam bir materyal geliştirdiklerini belirten Alaz, şöyle konuştu: “Bunun maliyeti de normal ahşaba göre yüzde 50 daha ucuz. Bu teknoloji sayesinde ağaçlar 50 yıl sonra mobilya için değil sadece ilaç geliştirmek için kullanılacak. Şu andaki hedefimiz dünyada ilk 100 projeyi çizen firmalara birebir bu ürünü tanıtmak. Projelerinde bizimle birlikte çalışan şirketlre TEMA vakfından bir plaket veriliyor.”

Ürünü geliştirmek 7 yılımızı aldı

ÜRÜNÜN Avrupa’daki bütün testlerden geçerek onay aldığını söyleyen Şerif Alaz, “Ancak insanlar bunun ahşap olduğunu gördüklerinde inanmıyor. Böyle bir şey mümkün değil deyip kabullenemiyor. Hiç bir sorunu olmayan ahşap mı olur diyorlar. İki malzemeyi birbirine yapıştırmıyoruz, kaynatıyoruz. Alüminyum üzeri, GRP üzeri ve çimento esaslı (GRC) üzerine kaplama yapabiliyoruz” dedi. Alaz, sanayide yaygın olarak kullanılan cam elyaf kompozit malzeme (GRP) ile ahşabı birleştirme fikrini şöyle anlattı: “Ahşabı da iyi tanıdığım için bir araştırma başlattım ve GRP’yi gördüm. Bu malzemenin çok dayanıklı olduğunu keşfettik. Bu çok sağlam malzeme ile çok dekoratif malzemeyi nasıl bir arada kullanırızı düşündüm. Ahşap bütün dezavantajlarına rağmen çok seviliyor ve isteniyor. Ahşabın dezavantajlarını balon köpüğü gibi uçurdum, geriye sadece ağacın güzelliği kaldı. Bu ürünü geliştirmem tam 7 yıl aldı.”

Araplar ahşaba para harcıyor

ARAP ülkelerinde ahşap ürünlerin çok uzun ömürlü kullanılamadığını ancak burada yaşayanların ahşaba para harcamayı çok sevdiğini söyleyen Şerif Alaz, “Bu onlara aşırı bir lüks hissi veriyor. Bozulan ahşap için bile nasıl olsa 2 yılda bir değiştiririm deyip ona bile yatırım yapıyorlar. Biz ürünümüzün yüzde 2 oranında ahşap içerdiğini söylediğimizde inanamıyorlar. Zaten Arapların ülkesinde kesmeyi bırakın sevecekleri bir ağaç bile yok” diye konuştu.

Büyük projelerle adımızı duyuracağız

GEÇTİĞİMİZ yıl Türkiye piyasasında aldıkları işlerle 10 milyon dolarlık bir ciroya ulaştıklarını söyleyen Şerif Alaz, şunları söyledi: “Ar-Ge’ye çok önem veriyoruz. Sadece bunun için Türkiye’deki fabrikamıza 4 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. İnsanlar işin içeriğini tam olarak bilmediği için korkarak bakıyor. Kimse ahşap için garanti vermezken biz bu ürün için her 5 yılda bir verniklemesi yapıldığı taktirde 100 yıla kadar garanti veriyoruz. İç mekanda ahşap çözüm çok fazla. Biz zor olan dış mekan için çalışıyoruz. Türkiye’de mimarların çalışmalarında bu malzemeyi kullanmalarını sağlıyoruz. Birebir firmalarla ve mimarlarla görüşüyoruz. Büyük projelere girerek adımızı duyuracağız. Katar’da El Thani ailesi villalarını yapıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!