DEİK’e aidat zorunlu değil

Güncelleme Tarihi:

DEİK’e aidat zorunlu değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2016 19:56

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasına ve üyeliğin zorunlu tutulmasına karşı geçen yıl Danıştay’da dava açan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ne (TÜSİAD) mahkemeden iyi haber geldi. Davadan TÜSİAD’ın yıllık gelirinin yüzde 1’ini DEİK’e aidat olarak ödemesine ilişkin olarak ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çıktı.

Haberin Devamı

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yapılan yasa değişikliği ile 10 Eylül 2014’te Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinden alınıp Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmıştı. Bu karar sonrası ise geçen yıl Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), DEİK’e üyeliğin ve aidat verilmesinin zorunlu tutulmasını yargıya taşımıştı. TÜSİAD’a yargıdan iyi haber geldi. Ekonomist dergisinin haberine göre Danıştay 10’uncu Dairesi, TÜSİAD’ın yıllık gelirinin yüzde 1’ini DEİK’e aidat olarak ödemesi konusunda ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.
İki yıl önce Meclis’te kabul edilen torba yasaya ilişkin verilen bir son dakika önergesiyle statüsü tamamen değişen DEİK’in özel sektörden alınıp hükümet yönetimine devredilmesi, tartışmalara neden olmuştu.

GELİRİN YÜZDE 1’İ DEİK’E

Haberin Devamı

Danıştay, bir yılı aşan bir inceleme süresinin ardından yıllık gelirinin yüzde 1’ini DEİK’e ödemek istemeyen ve DEİK üyeliğinin ‘zorunlu değil gönüllü’ olması için Danıştay’a dava açan TÜSİAD’ın talebini haklı buldu. Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından görülen 2015/137 esas no’lu davada, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verildi. Danıştay’a bağlı İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen karar, DEİK’e aidat zorunluluğunu kaldırmış oldu. DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na devredilmesi ve TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, TMB gibi iş dünyası örgütlerinin yönetimde yer alma zorunluluğuna dair nihai karar ise birkaç ay içinde açıklanacak.

AİDATLARI GERİ İSTEYECEK

Danıştay’ın ‘yürütmeyi durdurma’ kararının sevindirici olduğunu belirten TÜSİAD kaynakları, DEİK’teki ‘zorunlu üyelik’ yapısına karşı olduklarını, böylesi bir uygulamanın özel sektörü tamamen devlet güdümünde olan Çin’de bile bulunmadığını belirtti. ‘Yürütmeyi durdurma’ kararının ardından DEİK’ten üyelik aidatını geri talep etme konusunu değerlendirecek olan TÜSİAD yönetimi, bu konuda Danıştay 10’uncu Dairesi’nden gelecek nihai karar sonrasında harekete geçmeyi planlıyor.

BİR GECEDE BAKANLIĞA BAĞLANDI

EYLÜL 2014’te hayata geçirilen düzenleme ile DEİK iş konseyleri, bir gecede Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmıştı. Yeni yasaya göre, DEİK yönetiminin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nden (TMB) beş asil üyeden ve seçilecek 12 yönetim kurulu üyesinden oluşmasına karar verilmişti. Ayrıca düzenleme ile TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD ve TMB’ye her yıl gelirlerinin yüzde 1’ini DEİK’e aktarma zorunluluğu getirilmişti. TÜSİAD’ın Tuncay Özilhan, Haluk Dinçer, Hüsnü Özyeğin, Suzan Sabancı Dinçer ve Ferit Şahenk gibi pek çok üyesi DEİK İş Konseyi başkanlığı görevini yürütüyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!