Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Siber Güvenlik Kurulu'nun ikinci toplantısında, kamu güvenliği ağı oluşturulması, Türkiye'de internet değişim noktaları kurulması, global içerik sağlayıcıları Türkiye'de ofis açmaya yönlendirecek çalışmaların yapılması ile Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) oluşturulmasına yönelik düzenlemeler ele alındı.
Kamu kurumlarına özel sanal ağ
Kamu kurum ve kuruluşları arasında güvenli ve hızlı haberleşme için özel sanal ağlar (VPN) oluşturulması konusu ele alınan Kurul'da, en uygun model olarak seçilen "Kamu VPN"lerin kurulması benimsendi. Haberleşme Genel Müdürlüğünce kurulması için çalışmalara başlanan "Kamu VPN"ler, kurum içi ve kurumlar arası görüşme ve bilgi paylaşımını kapsayacak. Böylece kurumların bilgilerinin başka kişi ya da kurumlarca görülmesi engellenecek.
İnternet değişim noktaları
İnternet değişim noktaları kurulmasına ilişkin çalışmaların da ele alındığı Kurul'da, Google, Facebook, Twitter gibi uluslararası içerik sağlayıcıların, Türkiye'de merkez kurması için yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Bilgi paylaşımını, "daha güvenli, hızlı ve ucuz" hale getirecek internet değişim noktalarının kurulmasına yönelik çalışmaların da değerlendirildiği Kurul'da, bunlardan ilkinin İstanbul'da kurulması benimsendi.
Balküpü yakalıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 34 web sitesi ile 25 kamu kurumunun internet sitesini siber saldırılara karşı izleyen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezine (USOM), günlük ortalama 80 siber saldırı ihbarı geliyor. Günde 56 zararlı yazılım da USOM'da kurulan Balküpü sistemiyle yakalanıyor.