Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Reel efektif döviz kuru endekslerinin denge değerinden çok fazla sapması politika tepkisi gerektirir. Bu durumda koridorun alt bandı ile belki de politika faizi ile tepki vermemiz gerekebilir” dedi.
ÖNCE DÜŞTÜ SONRA TOPARLADI
Dolar, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu 1994 yılından beri ilk kez yatırım yapılabilir seviyeye çekmesiyle hafta başından bu yana TL karşısında güçsüz bir seyir izledi. Geçen haftayı 1.80 TL seviyesinden kapatan dolar, Fitch’in kararının hemen sonrasında haftaya düşüşle başladı ve hafta ortasında 1.7770 seviyesine kadar geriledi. Ancak daha sonra toparlanan dolar, çarşamba gününden itibaren 1.79’in üzerine doğru yükselişe geçti. Dolar haftayı da 1.79 seviyesinden kapattı.
5.75’TE GERİ ADIM İŞARETİ
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, Merkez Bankası’nın açıklamasında not artışının çok önemli bir etkisi olduğunu ve güçlü TL’nin ihracatçının taleplerinden çok kendi hedeflerini saptırması dolayısıyla faiz tarafında adım atabileceğini söyledi.
Gelberi, “Merkez Bankası, eğer çok fazla sıcak para girişi olur ve TL değerlenirse, ‘bizim buna tepkimiz hem faiz koridorunun alt bandını olan yüzde 5’i ve hem de politika faizi olan yüzde 5.75’i aşağı çekeriz’ diyor. Merkez, yaklaşık bir buçuk ay önce ‘yüzde 5.75’i değiştirmeyeceğiz’ derken, TL çok hızlı değer kazanması durumunda bu politikasından kısmen geri adam atabileceğinin işaretini veriyor. Elbette bunda Fitch’in yaptığı not artışının önemli bir etkisi var” dedi.
Faizde dibe yolculuk sürüyor
ÖNCEKİ gün yüzde 6.75 seviyesinden kapatan iki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi dün de gerilemesine devam ederek tarihinin en düşük seviyesini yeniledi. Gün içinde kritik yüzde 6.5 seviyesini de gören gösterge kağıdın bileşik günü yüzde 6.57’den kapattı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik 100 Endeksi ise gelen kar satışlarıyla yüzde 1.14 düşerek, 71 bin 820 puandan kapattı.