Güncelleme Tarihi:
İşte Türkiye'nin en büyük yatı / Foto-galeri
Kocaeli Serbest Bölge'de faaliyet gösteren Arap sermayeli Yay Gemi Yapım Ticaret A.Ş. tersanesinde Suudi Arabistan Krallığı prenslerinden Muhammet El Abdülaziz için yaptırılan ve değerinin 40 milyon euro olduğu belirtilen, kapı kolları muslukları ve bazı yaşam merkezlerindeki bölümleri altın kaplama olan Riyad'ın ruhu anlamına gelen "Nourah of Riyad" adlı 65 metrelik mega yat bugün Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'inde katıldığı törenle teslim edildi. Bugün ayrıca aynı tersanede 75 metrelik benzer özelliklere sahip omurgasına kaynak yapıldı.
Kocaeli Serbest Bölge'de gerçekleştirilen törene Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Yachtley Gemi Yapım San. Tic. Aş Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Fahad M.Al. Kocaeli Valisi Gökhan Sözer ve yat imalatında çalışan işçiler katıldı. İnşaatına 2006 yılında başlanan ve çeşitli nedenlerle teslimi geciken, 65 metre uzunluğundaki yat, bugüne kadar Türkiye'de inşa edilen en büyük yat ünvanına da sahip. 16 deniz mili sürate sahip olan yatta 6 misafir, 1 VIP kamarası, 1 kral dairesi, sinema ve 20 kişilik yemek salonu, ana salon, 10 mürettebat, 1 kaptan kamarası ve jakuzi de bulunuyor. Yatın arka bölümü ise kapakları açıldığında beac şekline dönüşüyor. Kapı kolları, musluk başları, armatürleri ve havlulukları altın kaplama olduğu belirtilen yatın her bölümünde de en kaliteli malzemeler kullanıldı. Bakan Tüzmen tören sonrasında yatın anahtarını İspanyol Kaptan Carlos Dominges'e verdi.
BAKAN TÜZMEN "SERBEST BÖLGELER 22 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNE SAHİP'
Türkiye'de Serbest Bölgelerin çok geliştiğini söyleyen Bakan Tüzmen. " Aslında çok lafa ihtiyaç yok. Serbest bölgeler 22 milyar dolarlık ticaret hacimleriyle Türkiye Serbest bölgeleri 50 bin kişilik direkt istihdam, 250 bin kişilik dolaylı istihdamla artık uzmanlaşmış bölgeler haline geldiler.
Kocaeli Serbest Bölgesi gemi ve yat konusunda uzmanlaşıyor. Ege Serbest Bölgesi uzay teknolojileri ve havacılık sektöründe uzmanlaştı. İstanbul Atatürk Havalimanına sektörler olarak baktığımızda oradaki serbest bölge yazılım üzerine uzmanlaşıyor. Antalya ise yat inşası üzerine. Adana yat ve gemi inşaası üzerinde ve her tarafta kümeleşme çalışmaları var." dedi.
YAT ÜRETİMİNDE DÜNYA 3'ÜNCÜSÜYÜZ
Türkiye'nin rekorlar kırmaya devam ettiğini söyleyen Bakan Tüzmen, "65 metrelik yat şuanda Türkiye'nin en büyük yat üretimi. Rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Şimdi 75 metrelik yeni bir rekorla burada inşaa edeceğiz. Bu büyük bir gururdur. Biz yat üretiminde dünya 3'üncüsüyüz. Gemi inşaasında da Dünya 8'incisiyiz. Bunlar ilk onda olduğumuzun açıkça göstergeleridir. Dünya'da krizin konuşulduğu ve herkesin konuşmakla kaldığı bir dönemde Türkiye böylesine yatları imal ediyor ve ihraç ediyor. "dedi.
KAYNAKTAN SIÇRAYAN ÇAPAKLAR BAKAN TÜZMEN'İN ÜZERİNE GELDİ
İkinci yapılacak 75 metre uzunluğundaki yatın omurgasına ilk kaynağın yapıldığı sırada Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu kaynak yaparken bakan Tüzmen'in üzerine çapaklar sıçradı. Bakan Tüzmen, "Başkan Karaosmanoğlu daha önce hiç kaynak yapmamış anlaşılan. Takım elbisemide yeni almıştım. Üzerime kaynak çapakları sıçradı. "dedi. Başkan Karaosmanoğlu'da bakan Tüzmen'e yeni bir takım elbise alma sözü verdi.
İHTİYACIN GİDERİRKEN ALTIN KAPLAMA FARK ETMİYOR
Bakan Tüzmen mega yatı gezdiği sırada altın kaplama armetürleri yakından inceledi. Daha sonra kapıyı kapattı. Bakan Tüzmen "İhtiyacı giderirken altın kaplama fark etmiyor. "dedi.