DEFI coin nedir? Hangi borsalardan alınır? DEFI ne zaman çıktı? Ne iş yapar?

Güncelleme Tarihi:

DEFI coin nedir Hangi borsalardan alınır DEFI ne zaman çıktı Ne iş yapar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 22:17

Merkezsiz finansın kısaltması olarak bilinen DeFi, Ethereum başta olmak üzere, herkese açık blok zincirlerinde yer alan eşler arasında yer alan finansal hizmetler için kullanılan çok kapsayıcı bir terimdir. Bitcoin ve Ethereum gibi belli bir merkeze sahip olmayan ve önemli karar verici otoritelerin bulunmadığı sistemler DeFi için en ideal örneklerdir. DEFI coin nedir? Hangi borsalardan alınır tüm detayları sizler için derledik.

Haberin Devamı

DeFi, finans (finance) ve merkeziyetsiz (decentralized) kelimelerinden meydana gelen merkeziyetsiz finans işlemlerine verilen genel isimdir.

DEFI Coin Nedir?

DeFi hiçbir merkeze ya da otoriteye bağlı kalmadan finansal yapılara verilen ortak ve genel bir isimdir. Ethereum ve Bitcoin gibi belli bir merkeze bağlı olmayan ve karar veren otoritelerin bulunmadığı sistemler DeFi için gösterilebilecek olan en ideal örneklerdir. Ama finansal araçlar sadece para alma ve gönderme ile sınırlı olmadığından dolayı DeFi denildiği zaman daha gelişmiş finansal işlevler akla gelir. Bunlara arasında kredi verme, kredi alma, alışveriş, sigorta, merkeziyetsiz borsa, pazaryeri ve benzerlerini de bu kapsamda sayabiliriz. Bu tür daha gelişmiş özelliklere imkan verenler için borsalarda tokenları olan Compound (COMP), 0x (ZRX), Bancor (BNT), Kyber Network (KNC), Synthetix Network Token (SNX), Uniswap (UNI), Maker (MKR) ve Aave (LEND) sayılabilir.

Haberin Devamı

DeFi yapılarında kullanıcılarına bit şekilde güven veren bazı unsurlar olması gerekir. Her ne kadar merkeziyetsiz bir yapı pek çok kişiye ilgi çekici gelse de bu durum zaman zaman kötü amaçlar için de kullanılabilir. Bitcoin DeFi yapısı ise değiştirilemez ve bozulmaz bir matematik formülü ile sağlama alınır. DeFi sistemlerinin hepsinde bir neden - sonuç ilişkisi olması gerekir. Bunun için de yapılabilecek işlemler bellidir. Aynı zamanda hangi şartlarda hangi işlemlerin yapılacağı net bir şekilde bellidir. Bu nedenle de DeFi sistemlerinde merkezsiz uygulamalar, akıllı sözleşmeler ve konsensüs protokolleri çok önemli yer tutar.

DEFI Coin Hangi Borsalardan Alınır?

DEFI Coin, Blockchain üzerinde kolaylıkla çalışabilir. DeFi uygulamalar, tamamen ürünler, yeni finansal piyasalar ve hizmetler yaratma potansiyeline de sahiptir. Aynı zamanda bu coin, pek çok Binance, Gate.io gibi büyük borsalarda işlem görmektedir.

DEFI Ne Zaman Çıktı?

Reef, zincirler arasında ticaret sağlamayı amaçlayan Polkadot üzerine kurulmuş olan bir DeFi platformu olarak biliniyor. Projenin teklifleri arasında yer alan bir getiri motoru ve akıllı bir likidite toplayıcı bulunuyor. Proje üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda 2020 yılının ikinci yarısında piyasaya girmeye başlamıştır. Reef'in arkasındakiler, ödünç verme, kripto ticareti ve stake etme sürecinin şu anda parçalanmış olduğunu ve bütün katılımcıları için oldukça acı verici bir deneyime neden olduğunu savunuyorlar.

Haberin Devamı

DEFI Ne İş Yapar?

DeFi, geleneksel finans sistemlerinden çok daha iyi bir sistem sunmayı vaat ediyor. Bu nedenle de geleneksel finans sistemlerinden çok daha avantajlı olan kullanım alanları bulunur. Dünya üzerinde ise, yaklaşık olarak 1,7 milyar insan geleneksel bir finans sistemine yani bankacılık işlemlerine kolay bir şekilde erişemiyor. Bu nedenle mevcut finans sisteminin ulaşamadığı bu insanlara da DeFi sistemleri erişmeyi amaçlar. Banka sistemlerine erişim konusunda fiziksel engeller bulunsa da genellikle insanların merkezi olan bankalara karşı yaşadığı güvensizlik önemli bir yer tutar. Bunlar ise genel hatları ile şunlardır;

Dünyanın her yerine çok hızlı, ucuz ve güvenli para transferi gerçekleştirebilmeyi amaçlar.

Haberin Devamı

Kurulan borçlanma sistemleri sayesinde kullanıcılar birbirlerinden istedikleri zaman hem borç alabiliyor hem de borç verebiliyorlar.

Sahip olduğunuz bir bir varlığı tokenlaştırabilme imkanına da sahip olabilirsiniz. Bu sayede o varlığa hem bir değer vermeyi hem de yeni bir transfer yapılabilmesini sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!