DDK, EPDK’yı incelemeye aldı ‘tek günlük izinler’e takıldı

Güncelleme Tarihi:

DDK, EPDK’yı incelemeye aldı ‘tek günlük izinler’e takıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 00:00

Hazırlanan raporda, “Bazı Kurul (EPDK) üyelerinin, toplantı tarihlerine isabet eden 1-2 günlük yıllık izin kullandığı görülmüştür. Üyelerin EPDK kararlarına iştirakten imtina ettiği kanaati oluşturacak şekilde sık sık tek günlük izin kullanmaları uygulamasına son verilmesi ve geçerli sebep olmadıkça toplantıların tamamına katılmalarının sağlanması yerinde olacak” denildi.

Personele dikkat

DDK raporunda şu saptamalar dikkat çekti:

EPDK’da çalışan personelden bazılarının ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma ve sektörde faaliyet gösterme yasağına uymadıkları yolunda kuvvetli şüpheler vardır.
Petrol ve LPG piyasaları, Tüpraş ve Petrol Ofisi A.Ş.’nin devriyle birlikte tamamen özel sektör kuruluşlarının faaliyet gösterdiği piyasalar haline geldi. Buna karşın bu piyasalarda, rekabeti engelleyen bazı hususlar henüz giderilemedi.

Elektrikte borç sarmalı

Kömürde yetersizlikler bulunuyor, güneş ve rüzgar enerjisine geçilmede çekingen davranılıyor. Bir an önce nükleer santral kurulması gerekiyor.

Elektrik piyasasında, çözümü gittikçe imkansız hale gelmekte olan kurumlararası borç sarmalı oluşmuştur. Sorunun çözümü için ilgili kurum ve kuruluşların ortak çalışma yapmaları gerekmektedir.

Lisans ticareti var

DDK raporunda, özel sektör kuruluşları tarafından üstlenilen hidroelektrik santralı (HES) projelerinin yatırıma dönüştürülmesi ve üretime başlanmasında gecikmeler yaşandığına da dikkat çekildi ve bazı firmaların aldıkları lisanslarla yatırıma girişmek yerine lisans ticareti yapma yoluna gittiklerinin anlaşıldığı belirtildi.

Raporda ayrıca, ‘Ulusal Marker’ uygulamasının, tek başına akaryakıt kaçakçılığını önlemede yetersiz kaldığının anlaşıldığı vurgulandı; “2009 yılı haziran ayından itibaren 2 ay süre ile geçerli kılınan, ‘tavan fiyat’ uygulaması da beklenen olumlu ve kalıcı etkiyi sağlamadı” denildi.

Besni, Derme Erkenek ve Kernek’e 13.8 milyon dolar

ELEKTRİK Üretim A.Ş’ye ait Besni, Derme, Erkenek ve Kernek (Grup 13) hidroelektrik santralinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 13 milyon 800 bin dolarla Kayseri ve Civarı T.A.Ş. verdi. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde, ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif 6 milyon 50 bin dolar oldu. Açık artırmanın ilk turunda ise bir firma ihaleden çekilirken, bu turda en yüksek teklif 10 milyon 450 bin dolar oldu. Açık artırma 9 turda tamamlanırken, en yüksek teklifi 13 milyon 800 bin dolarla Kayseri ve Civarı T.A.Ş. verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!