Güncelleme Tarihi:
KÜRESEL ve bölgesel krizlere rağmen yüksek büyüme performansını sürdüren Türkiye, terör belasından yoğun etkilenen Doğu ve Güneydoğu illeri için yeni bir yatırım destek programı başlattı. Başbakan Binali Yıldırım, bölgedeki 23 vilayeti kapsayan ‘Cazibe Merkezi Programı’ desteklerini, bu illerden gelen, sanayi ve ticaret odalarının başkanları ile vali ve belediye başkanlarının katıldığı toplantıda açıkladı. Bu programı Temmuz 2016’daki Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında belirlediklerini ve terörün etkisi altında kalmış bölgeleri kalkındırmak istediklerini söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: “Aslında bu 23 ile yapılacak yatırım Türkiye’nin tamamına yapılan yatırımdır. Çünkü buralara yatırım artarsa Doğu’dan Batı’ya göç de azalacak ve Doğu-Batı arasındaki refah farkı tamamen giderilecek. Terörün ana istismar konularından biri ortadan kalkacak. 11 Ocak tarihli Resmi Gazete’de programın içeriği yayınlandı. Yatırımcıların programa ilişkin ön taleplerini toplama süreci de gerçekleşti. Ön taleplere bakınca durum gayet memnuniyet verici. 23 il için yatırım müracaat sayısı 1200. Toplam yatırım tutarı da 19.6 milyar liraya ulaştı ki bu yatırımlarla 112 bin 400 kişilik istihdam öngörülüyor. Üretim ve imalat 13 milyar lira, kalanı da hizmet sektörüyle ilgili yatırım talepleri. 24 Ocak itibariyle de resmen destekler başlıyor.”
AŞ VE İŞ İÇİN KAYNAK SINIRSIZ
Hükümet olarak, iş kuran, vatandaşa iş ve aş sağlayacak yatırımlar için sınırsız kaynak sağlayacaklarını söyleyen Yıldırım paketteki destekleri şöyle anlattı:
Hizmette çağrı merkezi ve veri merkezi özellikle destekleniyor.
Yatırım yapanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek.
Yatırım için yer de vereceğiz. Arsa lazımsa arsa ki OSB içinde olabilir yoksa dışında da olabilir. Tercihimiz varsa OSB içinde olmasıdır.
Fabrika ve bina yapımına da destek veriyoruz. Yatırım için sıfır faizli kredi, işletme için indirimli faizle kredi sağlıyoruz.
Mevcut üretim tesisini büyütmek, yenilemek işini geliştirmek isteyene de destek var.
Yıldırım, destekleri bir örnekle şöyle açıkladı: “Diyelim ki 23 ilden herhangi birinde üretim yapacak bir fabrika kuracaksınız. Bu fabrikayı kurarken yatırım tutarı asgari 2 milyon TL olacak ve en az 30 kişiye istihdam sağlayacağınızı garanti edeceksiniz. O zaman yararlanma hakkınız var. Çağrı merkezi açacaksanız en az 200 kişiye iş sağlayacağınızı taahhüt edecek ve sözleşmeyi ibraz edeceksiniz. Veri merkezi için de 5.000 metrekarelik beyaz alan taahhüt edeceksiniz. O zaman bu desteklerden yararlanacaksınız. Desteklerde öz kaynak yüzde 30, bizim kredi desteği yüzde 70 olabilecek.” Yıldırım, konuşmasının sonunda yatırım yapmak isteyenlere işlemler için adresi de gösterdi. Yıldırım yatırım yapacakların illerdeki kalkınma ajansları bünyesinde bulunan yatırım destek birimlerine başvurmaları gerektiğini belirtti.
10 MİLYON LİRALIK İNŞAAT DEVLETTEN
BAŞBAKAN Yıldırım, OSB parsellerinin fizibiliteye uygun olarak yatırımcıya ücretsiz tahsis edileceğini, 20 bin metrekare ya da 10 milyon liraya kadar yatırım bedeli olan bina inşaatının bedelini devletin ödeyeceğini açıkladı. Yıldırım, OSB’lerde arsa yoksa Hazine’nin yerlerinden arsa üretilip verileceğini belirtti. Yatırımcıya işletme sermayesi için de düşük faizle dört yıl vadeli kredi verileceğini, bu kredinin ilk yılının ödemesiz olacağını da belirten Yıldırım, Ayrıca çağrı ve veri merkezi yatırımların iletişim altyapısını devlet yapacak” dedi.
İŞTE O 23 VİLAYET
Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van.