Güncelleme Tarihi:
TÜRK girişimcilerinin ‘geleneksel ürünlerle’ elde ettiği başarıya bir yenisi daha eklendi. Kahramanmaraşlı Gümüşoluk Ailesi’nin 2007’de İstanbul’da ‘davul fırın’ üreten Akel Elektrikli Ev Aletleri’ni (Akel) satın alarak ortaya koyduğu başarı dikkat çekici. Çünkü, 2008 cirosu 4 milyon lira, satış adedi 120 bin adet olan Akel, 2013’te ciroyu 30 milyon liraya, satış adedini 1.3 milyona yükseltmiş durumda. Bu başarıda en önemli etken ise Türk böreklerinin efsane pişirme aracı ‘davul fırın’ı amiral gemisi olarak kullanmak oldu. Bu ürünle iç pazarda ve ürünü bilen ‘eski Osmanlı coğrafyasında güçlenen marka, aynı dönemde ürünlerini çeşitlendirdi ve fabrikasını büyüttü. ‘Akel Elektrikli Ev Aletleri Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Gümüşoluk şöyle konuşuyor:
BANKA VE DIŞ TİCARET TECRÜBESİ
Kahramanmaraşlıyız. 1993’te İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde okumak için İstanbul’a geldim. Okul bitince, 4 yıl bankacılık yaptım. Bankacılıkta dış ticaretin mevzuatını da öğrendim. Bu tecrübe bana çok şey kattı. 2001’de dış ticaret için ilk şirketimizi kurduk. 2007’de ise Akel ile karşılaştık. 1980’lerde kurulmuş davul fırın üreten piyasada iyi tanınan bir markaydı. Biz de markayı ve 400 metrekarelik üretim atölyesini aldık. 2007 yazında başladık, 1 yıl piyasayı öğrenerek geçti. 2008 başından itibaren de fuarlara katılmaya başladık.
8 SAATTE 4 BİN BARBEKÜ ÜRETİYORUZ
Talebe bağlı olarak ürün çeşidini ve kapasitelerini artırdık. Bugün fırın, ocak ve ızgara-barbekü olmak üzere üç grupta üretim yapıyoruz. Her altı ayda bir yeni ürünün prototipi üretime geçiyor. Fırın grubunda yıllık 300 bin adet üretim gerçekleşiyor. Ocak grubunda 400 bin adet, barbekü ve ızgara grubunda ise 600 bin adetlik üretim var. Her 8 saatte 4 bin barbekü üretiyoruz. Şimdi ısıtıcı (elektrikli soba) grubunda da üç farklı model üretmeye başladık. Fabrikamızı ise Hadımköy’de 5000 metrekare kapalı alana taşıdık. 2008 yılında 4 milyon TL olan ciromuz 2013 yılında 30 milyon lirayı buldu. Yıllık üretim kapasitemiz ise 2008’de 120 bin adet iken 2013’te 1.5 milyon adete ulaştı.
40 ÇEŞİT ÜRÜN
2008’de 20 ülkeye ihracat yapabiliyorduk bugün 40 ülkeye 40 çeşit ürün satıyoruz. 2008 de ayda 10 bin adet üretim yaparlarken bugün sadece davul fırında yılda 100 bin adetten fazla üretim yapabiliyoruz. Türkiye’de yıllık 250 bin adet olan davul fırın satışının 100 binden fazlasını Akel gerçekleştiriyor. Fiyatta Çin ile rekabet edebilecek güçteyiz. Ama kalitede Çin’in ürünlerinden çok üstünüz. Tüm ürünlerimizin yarısını ihraç edebiliyoruz.
Hamsi pişiriyor mantı kurutuyor
YAŞAR Gümüşoluk, “Davul fırında, 14 değişik modelimiz var. Davul fırın, börek, tatlı ve et yemeklerini 20-25 dakikada pişiriyor. Önceden ısıtma derdini ortadan kaldırdık. Üzerindeki hava delikleri sayesinde pişirirken yemekler kurumuyor, silindirik formu homojen ısı dağılımıyla eşit pişirme sağlıyor. Mutfağında her türlü, pişiricisi varken bile davul fırınından vazgeçmeyen bir kitle var. Orta Anadolu ve Karadeniz’de börek ve tatlı için kullanılırken, Doğu Anadolu’da ızgara için tercih ediliyor. Karadeniz’de ise hamsi davul fırında pişiyor, Kayserililer mantı kurutuyor.”
Suriyeli mültecilere 100 bin elektrikli fırın
UNICEF’in, geçen Mayıs ayında Suriyeli mültecilere insani yardım için Kızılay’dan elektrikli ocak istediğini anlatan Yaşar Gümüşoluk, Kızılay’ın bu konudaki ihalesini kazandıklarını ve Suriyeli mültecilere 100 bin adet elektrikli ocak teslim ettiklerini söylüyor. Gümüşoluk, şöyle konuşuyor: “Şu anda Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Mısır, Libya ve Azerbaycan’ın yanı sıra İsviçre ve Yemen iyi pazarlarımız. Ürün portföyümüzde davul fırının yanı sıra elektrikli ızgara, barbekü, elektrikli katmer sacı, midi fırın ve elektrikli ocak yer alıyor. Fabrikamızda 120 kişilik istihdamımız var. Yeni girdiğimiz ısıtıcı grubunda da yıllık 300 bin adet satış hedefliyoruz.”
İSMOB bugün kapılarını açıyor
İSTANBUL Mobilya Fuarı (İSMOB) kapılarını açıyor. 28 Ocak-2 Şubat arasında açık kalacak fuar, Türk mobilya sektörünü 10’uncu kez buluşturacak. CNR Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara bu yıl 100 bin ziyaretçi bekleniyor. 200 civarında firmanın yer olmadığı için fuara katılamadığı bildiriliyor. Fuara, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda; BAE, Bahreyn, Belçika, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fas, Fransa, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Romanya, Rusya, S. Arabistan, Ürdün ve Yunanistan’dan alım heyetleri de gelecek.