Doğan ERDOĞAN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 00:00
Dünya Ekonomik Forumu, dünyanın karar mevkiindeki en zengin ve güçlü şahsiyetlerini, 23 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda ağırlıyor. 312 kişinin kayıt yaptırdığı Forum’a katılım için ayrıca ’özel davet’ şartı var. Forum üyesi olmayanlar 3 bin 500 Euro ödeyecek.
İSVİÇRE Alpleri’nde yaşayan masal kahramanı Heidi’nin zengin misafirleri, ’dünyanın sorununu’ konuşmak için bu kez İstanbul’da buluşuyor. Dünya ekonomisine hükmeden şirketlerin patronları, Davos toplantılarıyla ünlenen ve ’küresel çöpçatan’ olarak adlandırılan Dünya Ekonomik Forumu’nun 23-24 Kasım’daki İstanbul zirvesine katılacaklar.
KATILIM ATEŞ PAHASI: Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek İstanbul zirvesini izlemek ise hiç kolay değil. Katılım için Dünya Ekonomik Forumu’na üye olmayanlar, 3 bin 500
Euro (6 bin 500 YTL) ödeyecek. Üyeler için 1.000 Euro indirim yapılacak. İsviçre’deki yıllık toplantılara katılmak ise üyeler için KDV hariç 17 bin 600 YTL, üye olmayanlar içinse 46 bin 800 YTL. Ancak bu parayı her veren de katılamıyor. Çünkü WEF tarafından davet edilmek şartı da var. Forum yöneticilerinin verdiği bilgiye göre İstanbul için şu ana kadar 312 katılımcı kayıt yaptırdı. Bunların da sadece 143’ü Türkiye’den. İstanbul zirvesinin ana teması "Bölgeleri Bağlıyor-Yeni Fırsatlar Yaratıyor" olarak belirlendi. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) kurucu başkanı Prof. Klaus Schwab, Türkiye’de daha önce bazı toplantılar düzenlediklerini, ancak bu seferkinin ’en uluslararası’ zirve olacağını söyledi. Schwab, AB’nin Türkiye İlerleme Raporu’nun da İstanbul toplantısında tartışılacağını belirtti.
İŞ DÜNYASININ BM’Sİ: Hürriyet’e konuşan Prof. Klaus Schwab, "Türkiye’de son toplantımızı 1998’de düzenlemiştik. Ancak bu ay gerçekleştireceğimiz toplantıya 40 ülkeden katılım olacak. Üyelerimiz olan CEO ve Başkan seviyesinde katılımlar toplantının önemini de gösteriyor" dedi. Dünya Ekonomik Forumu, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlediği ’yıllık zirvenin’ yanı sıra yıl içinde dünyanın çeşitli kentlerinde toplantılar tertipliyor. Kimine göre Birleşmiş Milletler’in (BM) siyaset dünyasındaki işlevini, dünya iş dünyasında WEF gerçekleştiriyor. Prof. Schwab, İstanbul’a taşınacak ’Davos Ruhu’nu şöyle anlatıyor: "İş dünyası, politikacılar, sivil toplum örgütleri ve yazarlar gibi katılımcıların çok yönlü profilleri bu buluşmanın ruhunu gösteriyor. Bu ruh; Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve diğer benzer bölgelerden hayatın her kesiminden liderleri biraraya getirmek, Türkiye’nin bugün yüzleştiği zor seçenekleri değerlendirmek ve yeni fırsatların örtüsünü kaldırmak."
JEO(POLİTİK) İLGİ BÜYÜK: İstanbul’da bir toplantı düzenlemeye geçen Ocak ayındaki Davos yıllık toplantısında karar verdiklerini belirten Schwab, "İlk inisiyatif ortaklarımızdan ve üyelerimizden geldi. Türkiye’ye hem iş dünyasından hem de jeopolitik açıdan büyük ilgi var. Türk Hükümeti ve Türk şirketleri ise baştan beri çok güçlü destek verdi. Böyle olunca ocak ayında yaptığımız yıllık toplantıda hazırlıklara başladık" diye konuştu. Schwab, WEF’in yakında Türkiye için birçok çalışma duyuracağını da söyledi. Bunlardan ikisi, "Avrupa bağlamında Türkiye’nin rekabetçiliği" ve "Avrupa’nın risklerinin azaltılmasında Türkiye’nin rolü" başlığını taşıyor.
Schwab’ın arayıp da ulaşamadığı ünlü yokDÜNYA medyasının "Bay Küreselleşme" adını taktığı Klaus Schwab güne saat 06.15’te meditasyonla başlıyor, ardından da yüzüyor. Shwab’a, "Sizin çok yüksek profilli dostlarınız var. Bunlar ya devlet başkanı ya da ekonominin güçlü bir aktörü. Siz ayrıca ekonomi profesörüsünüz. Bütün bu kimliklerinizle Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz?" diye soruyoruz. Dünyada arayıp da ulaşamadığı ünlü olmadığı söylenen Davos’un fikir babasının yanıtı şöyle oluyor: "Dünya Ekonomik Forumu yansız, adil ve herhangi bir partiye bağlı olmayan uluslararası bir organizasyon. Dolayısıyla herhangi bir kuruluş ya da ülke hakkında görüş bildirmek istemem. Ancak Türkiye’ye ve insanlarına büyük bir hayranlık duyduğunu söylemeliyim. Türkiye’ye son 40 yılda defalarca geldim..."
6 ülkenin lideri Boğaz’a geliyorLitvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus
Afghanistan Devlet Başkanı Hamid Karzai
Kuveyt Başbakanı Nasser Al Mohammed Al Ahmad Al Sabah
Mısır Başbakanı Ahmed Mahmoud Nazif
Ürdün Başbakanı Marouf Bakhit
Suriye Başbakanı Mohammed Naji Al Otri
Devlerin başkanları İstanbul’da buluşacakGoldman Sachs International Başkanı Peter D. Sutherland (İngiltere)
Intracom Holdings Başkanı ve CEO’su Socrates Kokkali (Yunanistan)
Merrill Lynch & Co. Başkan Yadımcısı Richard T. McCormack (ABD)
Altimo CEO’su Alexey Reznikovich (Rusya)
UniCredit Group Genel Müdür Yardımcısı Andrea Moneta (İtalya)
Xenel/Saudi Cable Company Başkanı Khalid A. Alireza (Suudi Arabistan)
Dresdner Kleinwort Başkan Yardımcısı Chlodwig M. Reuter (Almanya)
Banca Intesa Birleşme ve Satın Almalardan Sorumlu Direktörü Adriano Arietti (İtalya)
Artoc Group for Investment & Development Başkanı M. Shafik Gabr (Mısır)
Al-Ghurair Group CEO’su Majid Saif Al Ghurair (BAE)
Saudi Plastic Factory sahibi Hussam bin Saud bin Abdulaziz Al Saud (Suudi Arabistan)
Thiel Logistik CEO’su Georg Claessens (Almanya)
National Bank of Kuwait CEO’su Ibrahim S. Dabdoub (Kuveyt)
Alshaya Group CEO’su Mohammed Alshaya (Kuveyt)
Pakistan Devlet Petrol Şirketi CEO’su Jalees Ahmed Siddiqi