Güncelleme Tarihi:
Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Datça badem çeşitlerinin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce 1999 yılında aşı kalemleri alınarak tohumluk ve tescil sertifikasyonu amacıyla gelişimlerinin takip edildiğini söyledi.
Aşı kalemlerinden ekonomik değeri en yüksek olan "Nurlu badem" çeşidinin bölge için gelişiminin olumlu bulunduğunu bildiren Üncü, "16 yıldan beri fenolojik gelişimi takibe alınan Datça Nurlu Bademi'nin tescili, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünce yapıldı. "Nurlu35" ismi verilen tür, milli çeşitlerimiz listesinde yerini aldı" dedi.
Üncü, coğrafi işaret için müracaatın 2013 yılında yapıldığını, sürecin Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Datça Kaymakamlığınca takip edildiğini dile getirdi.
"Nurlu 35" badem çeşidinin Bakanlıkça "mavi sertifika" ile sertifikalandırıldığını ifade eden Üncü, sertifikalı fidan üretimi yapan kurum ve firmalara da bilgi verildiğini kaydetti.
Datça'da yetiştirilen nurlu bademin yurtiçi ve yurtdışında lezzet bakımından tercih edilen ve bilinen bir çeşit olduğuna işaret eden Üncü, şöyle konuştu:
"Bu tür, ilçemiz dışında ve yurtdışında yetiştiriciliği zor olduğundan Datça iklimi ile özdeşleşmiştir. Diğer çeşitlerden ayıran en önemli özelliği dane ağırlığı, iriliği, kabuğunun sertliği ve lezzetidir. 100 dane ağırlığı 200 gram civarındadır. Badem çeşitleri arasında en irilerinden biridir."
Nurlu bademde çağlaların mart ayında, taze iç bademin de haziran ayında hasadının yapıldığını anlatan Üncü, kuru iç bademin ise ağustos ayında hasat edildiğini sözlerine ekledi.