A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2009 15:10
Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, kriz döneminde küçük işletmelerin Kredi Garanti Fonu (KGF) şemsiyesi altında kredi almasının çok önemli olduğunu belirtti.
DASİFED'den yapılan yazılı açıklamaya göre, federasyonun nisan ayı yönetim kurulu toplantısı Hatay'ın İskenderun ilçesinde Sanayici ve İşadamları Derneği'nin ev sahipliğinde yapıldı.
Toplantıda, küçük işletmelerin finans sorunu, Irak pazarı, Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş Kalkınma Ajansı'nın faaliyete geçirilmesi gibi konular tartışılarak bölgenin ekonomik sorunları ele alındı.
DASİFED Başkanı Onatça, kriz döneminde iş adamlarının finans sorunu yaşadığını, bankaların ağırlaştırdıkları şartlarını son dönemde biraz gevşettiğini belirterek, küçük işletmelerin finansal destek isterken kefil bulmada sıkıntı içine girdiğini ifade etti.
Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bazı illerde
Kredi Garanti Fonunu (KGF) oluşturduğunu ve bu kuruluşun küçük işletmelere bankalardan kredi alırken kefil olduğunu belirten Onatça, şunları kaydetti:
“Adana'da Sanayi Odası bünyesinde Kredi Garanti Fonu bulunuyor. Bu, bölgemizdeki iller içinde tek garanti fonu. DASİFED bünyesindeki dernekler üyelerini bu kuruluş hakkında bilgilendirmeli. Kuruluşlara doğrudan finans desteği sağlamayan Kredi Garanti Fonu da kendini anlatmak istiyor. İşbirliği yapılarak kefillik isteyen
KOBİ'lere yardımcı olunabilir.
Kriz döneminde küçük işletmelerin bu fonun şemsiyesi altında kredi alması çok önemli. Bu fona 60 milyon TL kaynak aktarılmış durumda. Şimdiye kadar yapılan kefillik tutarı ise 200 milyon TL civarında. Fonun sermayesinin 1 milyar TL'ye çıkarılması çalışması yapılıyor. Sermaye artırımı kefil olmalarını daha aktif hale getirecektir. KGF'lerin verdiği kefilliğin de bankalarca göz ardı edilmeden kısa sürede kabul görmesi finans sorununa çözüm olacaktır.”
Onatça, bölge iş adamları olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Irak'a yaptıkları ziyareti olumlu bulduklarını ifade etti.
Anlaşmalarla 20 maddelik öncelikli yapılacakların sıralandığını hatırlatan Onatça, şöyle devam etti:
“Irak pazarı bizim için önemli bir fırsat. Bu ülkede bilişim altyapısından, hastane inşaatlarına, elektrik üretim tesislerine kadar onlarca sektörde yatırım yapılacak. Bu yatırımlarda bölge iş adamlarının avantajı daha fazla. Her geçen gün büyüyen Irak pazarındaki paydan bizim daha fazla almamız gerekiyor.
İskenderun-Irak arasındaki demiryolunun daha işler bir hale getirilmesiyle Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye gibi illerden buraya yapılan ihracat da şimdikinden birkaç kat daha artacak. Bu pazar krizden olumsuz etkilenen bazı sektörler için fırsat kapısı olabilir. İyi değerlendirilmesi gerek.”
Onatça, Çukurova Kalkınma Ajansı dışında bölgede kurulacak olan Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş Kalkınma Ajansı'nın da kısa sürede faaliyete geçmesi gerektiğini ifade etti.