Güncelleme Tarihi:
3 vakfın imzaladığı protokole göre, UR 2420. Bölge ve Darülaceze Vakfı, projeye 500 bin lira olmak üzere toplam 1 milyon lira destek verecek. UR. 2420. Bölge Vakfı Dönem Guvernörü Fatih Saraçoğlu, şu anda 60 kadına mikrokredi verdiklerini belirterek, “Hedefimiz Temmuz 2012’ye kadar ihtiyaç sahibi 1250 kadınımıza daha mikrokredi vermek ve kendi işlerini kurmada sermaye yardımında bulunabilmek” dedi.
3-4 şube hedefi var
Darülaceze Vakfı’nın 23’üncü Olağanüstü Kurul Toplantısı’nda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun da katılımıyla UR. 2420. Bölge Vakfı, Darülaceze Vakfı ve TİSVA arasında protokol anlaşması imzalandı. Mikrokredi projesini dönem hedefleriyle uyumlu bir proje olarak değerlendiren UR. 2420. Bölge Vakfı Dönem Guvernörü Fatih Saraçoğlu, şunları söyledi: “Mikrokredi projesini Rotary ile birleştirerek tüm bölgede uygulama olanağına kavuştuğumuz için mutluyuz. Bu proje sürekli ve sürdürülebilir bir proje, ekonomik ve toplumsal bir proje. Şu anda çalışmalarımızı Rotary Çatalca Mikrokredi Şubesi ile yürütüyoruz. Dönem hedefimiz 3-4 şube. 2011 Ekim ayında Gebze’de bir şube daha açmayı planlıyoruz.”
43 bin kişiye mikrokredi
Mikrokredi uygulanmasını Türkiye’de başlatan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül, Mikrokredi’nin teminatsız, kefilsiz, tamamen güvene dayalı olduğunu ve kredilerin mikro ölçekten başlayıp makro boyutlara varıncaya dek sürdürülebildiğini söyledi. Akgül, 48 bin üyeleri olduğunu ve 43 bin kişiye kredi verebildiklerini de belirtti.
Küçük desteklerle neler yapılır bire bir şahidim
İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bu proje ile Diyarbakır’da küçük desteklerle neler yapılabildiğinin bire bir şahidi olduğunu belirterek, “Vilayetimiz de üzerine düşen konularda acze düşmüş vatandaşlarımıza yardım etmekten gurur duyuyor. Maalesef hizmet edeceğimiz aciz durumda çok insanımız var. Sultan II. Abdülhamit zamanında kurulan Darülaceze, İstanbul’u kucaklamaya çalışıyor” diye konuştu.
700 liralık kaynak veriliyor
KURUCUSU Prof. Dr. Muhammed Yunus’a 2006 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazandıran ve 24 Mart 2008 tarihli Time dergisinin “Dünyayı Değiştiren On Fikirden Biri” olarak tanımladığı Mikrokredi, ilk kez 1973 yıllında Yunus’un Bangladeşli genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 dolar kredi vermesiyle başlamış toplumsal bir yardım projesi. Sadece güvene dayanan, teminatsız ve kefilsiz, küçük sermaye şeklindeki mikrokredi, dar gelirli kadınlara veriliyor. Aynı mahalleden, apartmandan 5 kadının bir araya gelerek oluşturdukları grup öncelikle bir eğitime tabi tutuluyor. Bu eğitimden sonra kişilere 700 TL’lik bir kaynak ödeniyor. Yani bir gruba 3 bin 500 TL’lik bir kredi nakit veriliyor. Geri ödemelerse bir hafta sonra başlıyor ve toplam 27 hafta sürüyor. Haftalık kredi ödemesi alınan krediye göre 17.5 liradan başlıyor. İlk dilimi ödeyen girişimci ikinci diliminde 1000-1500 TL ve ilerleyen süreçte katlanarak
artan miktarda kredi kullanmaya devam ediyor.