Dar gelirlileri rahatlatacak projeler yolda

Güncelleme Tarihi:

Dar gelirlileri rahatlatacak projeler yolda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 07:00

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dar gelirliler için iki proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, kabinede tartışıldıktan sonra kamuoyuna açıklanacağını söyledi. İlk çeyrekte büyümenin yüzde 7.3 olduğunu hatırlatan Nebati, ikinci çeyrekte bunun da üzerinde bir büyüme beklendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dar gelirliler için iki proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, kabinede tartışıldıktan sonra kamuoyuna açıklanacağını söyledi. İlk çeyrekte büyümenin yüzde 7.3 olduğunu hatırlatan Nebati, ikinci çeyrekte bunun da üzerinde bir büyüme beklendiğini ifade etti. Bakan Nebati, dün NTV canlı yayınında 4 milyon haneye doğalgaz ve elektrik desteği verdiklerini belirterek, bu destek çerçevesinde 142 milyar TL’den vazgeçildiğini ifade etti. Dar gelirlilere yönelik çalışmaların sorulması üzerine Nebati, ilgili bakanlıklarla yapılan iki proje olduğunu söyledi.

YAPILANDIRMA SORUSU

Çalışmaların icra/haciz ve kredi kartı yapılandırılmasına yönelik olup olmadığı sorusuna ise Nebati, “Sıkıntı varsa bu sıkıntıların giderilmesi noktasında bahsettiğiniz alanlar dahil olmak üzere adımlarımızı atmamız mukadder” dedi. Sorunların giderilmesi için Adalet, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma bakanlıklarıyla toplantılar yaptıklarını anlatan Nebati, “Kabine toplantısında tartışıldıktan sonra Cumhurbaşkanı’mız tarafından kamuoyuyla paylaşılacağı zaman hep beraber görmüş olacağız. Ciddi ve önemli iki projemiz var. Aile Bakanlığımız ile de güzel bir çalışmamız var, inşallah bunu da neticelendirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TARİHİ DÜŞÜŞ TRENDİ

Merkez Bankası’nın ticari kredi faizlerine yönelik adımlarının hatırlatılması üzerine Nebati, Merkez Bankası faiz oranları ile ticari krediler arasındaki makasın açıldığını belirterek, düzenleme kapsamında kredilerde yüzde 23 ila 29 arasındaki faiz için “faiz anomalisi”ne müdahale edildiğini söyledi. Kredi faizinin yüzde 29’u aşması durumunda yüzde 90 menkul kıymet tesisi getirildiğini dile getiren Nebati, “Bu bankaların menkul kıymete olan ihtiyacının ortaya çıkması demektir. Bu anlamda bankalar pazartesiden itibaren menkul kıymetlere olan taleplerini artırdı. Dün itibarıyla bakıldığında 2, 5 ve 10 yıllıklarda tarihi bir düşüş trendini yakalamış olduk. Böylelikle Hazine’nin borçlanma miktarı ve oranı düşmüş oldu” dedi.

Haberin Devamı

Nebati, eylül ayında tahvil ihracına çıkacaklarını belirterek, bu tahvil ihracıyla bankaların ihtiyacının karşılanmış olacağını vurguladı. Kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağı yönünde beklentileri olduğunu vurgulayan Nebati, bu düzenlemelerin aynı zamanda kredilerin faturalandırılarak amacına uygun kullandırılmasına yönelik bir yöntemin geliştirilmesi amacını da taşıdığını kaydetti.

BİST’E 300 MİLYON DOLARLIK GİRİŞ

Nebati, başta doğrudan yatırımlar olmak üzere ciddi bir yabancı para girişi olduğunu belirterek, BİST’te ciddi bir yükseliş ve endekse 300 milyon doların üzerinde giriş olduğunu kaydetti. Bunun dışında da girişler olduğunu anlatan Nebati, “Bu girişler artarak devam ediyor. Aynı şekilde doğrudan yatırımlara, gayrimenkul sektörüne geliyorlar. Bunlara bakınca, döviz tevdiat hesaplarına, Merkez Bankası brüt rezervlerinin 110 milyar doların üzerine çıkması gibi sonucu ortaya koydu. Bu, artarak devam edecek. Niye dünya güvenli liman arıyor? Türkiye bu güvenli limanların başında gelen ülkelerin sıralamasında ilk sırada yer alacak kapasiteye sahip. Bu girişin artarak devam edeceğini bekliyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ENFLASYON DÜŞÜŞÜ ARALIKTA BAŞLAR’

Bakan Nebati, enflasyona ilişkin bir soru üzerine, enflasyonla mücadelenin net bir şekilde devam ettiğini, aralık ayından itibaren baz etkisi ile başlayacak olan düşüş trendinin, 2023’ü kapayacak şekilde devam edeceğini kaydetti. Nebati, “Önümüzdeki yıl seçimlere giderken, bütçeden taviz vermeden enflasyonla mücadelemizi aynı kararlılıkla devam ettireceğiz” dedi.

KYK DÜZENLEMESİ EKİMDE MECLİS’TE

Bakan Nebati, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının geri ödenmesine yönelik düzenlemeyle ilgili, ekim ayında Meclis açıldığında bir torba yasanın olacağını belirterek, “Benzer alanlar da dahil olmak üzere torba yasada bunların tamamını çözmüş olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ZİNCİR MARKETLERDEN ADIM BEKLİYORUZ’

Tarım Kredi marketlerinde bazı ürünlerde indirim yapıldığını hatırlatan Nebati, diğer büyük zincir marketlerin de bu yönde adım atmasının en büyük beklentileri olduğunu söyledi. Nebati, “Tarım Kredi’nin yapmış olduğu çalışmalar, piyasadaki beklentiler, TÜİK verileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve bizim yaptığımız ortak çalışmaların veri seti olarak ortaya çıkmış bu kalemlerde tüm ulusal zincirler adım atmalı. Atıyorlar mı, başladılar. Elbette ki özel kurulmuş kâr amacı ile kurulmuş firma para kazanmayı hedefleyebilir ama bunu paçallaştırıp belli alanlarda destek verip, diğer alanlarda normal fiyat uygulayabilirler” dedi. Risk Analizi Genel Müdürlüğü’nü çok güçlendirdiklerini vurgulayan Nebati, “Marketlerden üreticilere aradaki tüm zincirlerin, halkaların tamamı için ciddi şekilde RADAR haritası geliştirdik, geliştirilen yeni uygulamalarla da piyasayı çok daha rahat görecek imkânlarımız var” dedi.

BAKMADAN GEÇME!