Danıştay, SGK’nın eczanelerle tek tek sözleşme baskısına fren koydu

Güncelleme Tarihi:

Danıştay, SGK’nın eczanelerle tek tek sözleşme baskısına fren koydu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2010 00:00

Yeni ilaç fiyat kararnamesinin gündeme gelmesinden sonra Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) ile arası iyice açılan Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) Danıştay fren koydu.

Haberin Devamı

Eczacıların 4 Aralık 2009’daki eyleminden sonra TEB ile olan protokolünü 16 Aralık’ta iptal eden ve eczanelerle tek tek sözleşme yapmak isteyen SGK’ya ‘şimdilik dur’ diyen Danıştay 8’inci ve 10’uncu Daireleri Müşterek Heyeti, yeni bir karar öncesinde savunma da istedi. Eczacılar ile SGK arasındaki sorunlar aslında 2004 yılından bu yana sürüyor. Ancak, kılıçların çekilmesine neden olan son olaylar şöyle gelişti:
1 bir günlük eylem
Provizyon sistemi, ilaç katkı payları gibi pek çok sorun yüzünden SGK ile karşı karşıya kalan eczacılar, en son yeni ilaç fiyat kararnamesi yüzünden SGK ile bozuştu. Eczacılar, referans fiyat uygulamaları, süreklilik kazanan ilaç fiyat indirimleri nedeniyle ciddi sermaye kaybına uğradığını savunan TEB öncülüğünde 4 Aralık’ta ‘bir günlük kapatma eylemi’ yaptı. Tam da o üretici ile hükümet orta bir noktada buluşarak referans fiyat sorununu halleti. Ancak eczacılarla olan gerginlik bitmedi.
Süre 16 Ocak’ta dolacaktı
AKP’nin eczacı vekilleri araya girse de, 1 günlük eylem hükümetin tepkisini çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan, pekçok konuşmasında eczacıları eleştirirken, SGK da 24 bin eczane adına TEB’le yaptığı ilaç alım protokolünü iptal etti. SGK’nın dayanağı protokolün 101’inci maddesi oldu. Bu maddeye göre taraflar bir ay önceden yazılı bildirimde bulunmak şartıyla protokolü feshetme hakkında sahipti. SGK 16 Aralık’ta yaptığı bu açıklamaya göre, 16 Ocak’tan itibaren bu protokol devre dışı kalacak, bunun yerine eczanelerle tek tek anlaşma yoluna gidilecekti.
İki dava birden açıldı
Ancak eczacılar, SGK’nın ‘gerekçe göstermeden’ bir fesih işlemini devreye almasını ‘örgütlü gücümüzü kırmak istiyorlar’ olarak algıladı. Pekçok ildeki odalar üyelerinin ‘kölelik sözleşmesi’ adını verdikleri anlaşmayı imzalamak için SGK ile masaya oturmayacağını açıklarken, İstanbul Eczacı Odası dava sürecini başlattı. Bu oda, SGK ile Birlik arasındaki protokolün tek taraflı feshi işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Oda ayrıca, SGK’nın fesih tamamlanana kadar kurumca hazırlanan yeni sözleşmeyi imzalayan eczacıların reçete karşılamaya devam edecekleri yönündeki işlemin de iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti.
Karar oybirliği ile alındı
İlk incelemeyi yapan Danıştay 8’inci ve 10’uncu Daireleri Müşterek heyeti, her iki işlemin de yürütmesini “SGK’dan savunma alınıp yeni bir karar verilinceye kadar” oy birliğiyle durdurdu. Dairenin kararında şöyle denildi: “Davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre işlemlerin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğabileceği düşünülerek, davalı SGK’nın savunması alındıktan veya yasal savunma süresi geçtikten sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemlerin yürütmelerinin durdurulmasına oy birliğiyle
karar verildi.”

Haberin Devamı

Çalışma Bakanı: İtiraz edeceğiz

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay’ın, eczanelerle protokol feshine durdurma kararına ilişkin, yürütmeyi durdurmaya itiraz edeceklerini açıkladı. Bu konudaki sorulara yanıt veren Dinçer, şunları söyledi: “Danıştay’ın kararını henüz görmedim. Gerekçesini öğreneceğim. Yürütmeyi durdurmaya itiraz edeceğim. Bu hukuki bir süreç. Hakkımızı kullanırız. Her halükârda sorunun çözüleceğini umut ediyorum. Endişemiz yok.”

Eczacılar: Eski sözleşme geçerli

İSTANBUL Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, Danıştay kararının ardından şu açıklamayı yaptı: “Danıştay’ın aldığı karara göre eski sözleşme yürürlükte ve hizmet devam edecek” dedi. Odadan yapılan yazılı açıklamada da, şöyle denildi: “SGK’nın fesih gerekçesinin ILO ve İnsan Hakları Sözleşmeleri’ne aykırı olduğunu, böyle bir gerekçe ile sözleşmenin fesih edilmesinin hukuk ayıbı olduğunu belirtmiştik. Kararlarını sevinçle karşılıyoruz. Örgütlü gücümüzün ve tüm eczacılarımızın başarısı olarak gördüğümüz bu karar hukuksuzluğa karşı hukukun zaferidir.”

Haberin Devamı

Kölelik sözleşmesine pankartlı tepki

ECZANELER, SGK ile yaşanan bu süreçte tepkilerini dile getirmek için bugünden itibaren, ‘Kölelik sözleşmesine hayır. Adil sözleşme yapılsın. Halk ilaçsız kalmasın’ yazılı pankartlar asacak. Ayrıca, eczacı birliklerinin web sitelerine girildiğinde de, siteye ulaşılmadan önce ‘Kölelik sözleşmesi dayatılmak isteniyor’ duyurusu yer alıyor. Ayrıca bugün TEB Başkan Kurulu Ankara’da toplanarak Danıştay’ın kararını değerlendirecek.

Gül eczacıları dinledi görüşmeler sürüyor

TARAFLAR bir yandan birbirlerini eleştirmeye devam ederken, bir yandan da görüşmeleri sürdürüyor. Taraflar dün, Danıştay’ın kararı açıklandıktan sonra yeniden SGK’da biraraya geldi. Bu arada dün oda yetkilileri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de ziyaret ederek, sıkıntılarını dile getirdi. Görüşme TEB’in randevu talebi üzerine gerçekleşti.

Haberin Devamı

Mahkeme yoluyla değil görüşmelerle çözülür

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, SGK ile TEB’in yanı sıra eczacıları temsil eden başka dernekler ve odalarla görüşmeler yapıldığını belirtirken, kararı şöyle değerlendirdi: “Bu konular mahkeme kararıyla nihai noktaya eriştirilemez. Şu anda yürürlükte olan kanunlar, yönetmelikler var. Gerekirse bunlar değiştirilir. Bu şekilde yola devam edilir. Sorun halkın ilaca kolay ve ucuz erişimini sağlayan kurumlarla ilacı satanlar arasında görüşmelerle çözülebilir. Zorlamayla mahkeme yoluyla falan bir sonuç elde edilemez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!