Danıştay, Erdemir’e ’dur’ dedi Rekabet yeniden görüşecek

Güncelleme Tarihi:

Danıştay, Erdemir’e ’dur’ dedi Rekabet yeniden görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2006 00:00

Şubat ayında Oyak’a devredilen Erdemir’in (Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları) satışına onay veren Rekabet Kurulu kararının ardından Danıştay, satışın dayandığı Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının da yürütmesini durdurdu.

Rekabet Kurumu’nun 7 kişi yerine 8 kişiyle karar alması yüzünden gelen bu ikinci durdurma üzerine, kurul yeniden toplanacağını açıkladı.

8 KİŞİLİK KARAR YÜZÜNDEN: TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın açtığı davada, Daire’nin 14 Haziran’da aldığı karar, taraflara tebliğ edildi. Oybirliği ile alınan kararda, satışın yapılmasına izin veren ÖYK kararının, Rekabet Kurulu’nun oluruna dayandığı, bu kararın da yürütmesinin durdurulduğu hatırlatıldı. Kurulun 7 kişiyle karar alması gerekirken, 8 kişiyle Erdemir için karar aldığını kaydeden Danıştay, Rekabet Kurulu kararı esas alının işlemin hukuki dayanağı kalmadığını belirtti.

YENİDEN KARAR ALINABİLİR: Rekabet Kurulu İkinci Başkanı Tuncay Songör, sorunun çözümü için toplantı yapacaklarını açıkladı. Önlerinde iki seçenek bulunduğunu belirten Songör, birinci seçeneğin "davanın esastan karar almasını" beklemek, ikincisinin ise "yürütmeyi durdurma kararını uygulamaya koyarak Erdemir için yeniden karar almak" olduğunu belirtti. Songör, ikinci seçenekte karar kılınırsa Erdemir’in Oyak’a devrinin yeni baştan karara bağlanacağını kaydetti. Bu kez 8 kişiden az üyeyle toplanacaklarını bildiren Songör, halen izinde olan Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak olmadan da toplantıyı yapabileceklerini söyledi.

ÖİB İTİRAZ EDECEK: Özelleştirme İdaresi yetkilileri, "Danıştay, rekabet kurulu kararında usulle ilgili sorun olduğu için, bir sonraki aşamayı otomatik olarak durdurdu " değerlendirmesi yaparken, "kararın resmi olarak tebliğinin ardından bir hafta içinde itiraz edileceğini" açıkladı. Bu arada Erdemir hisse senedinin sırası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan açıklama istenilmesi nedeniyle geçici olarak işleme kapatıldı.

Kararın pratikte etkisi beklenmiyor

TÜRKİYE’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir’in yüzde 46.12’si için ekim ayında yapılan blok satış ihalesinde en yüksek teklifi veren Oyak, 27 Şubat’ta Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait yüzde 46,12 hisse için 2.77 milyar dolar ve Türkiye Kalkınma Bankası’na ait yüzde 3.17 hisse için 190.2 milyon dolar olmak üzere toplam 2.96 milyar doları ödedi ve hisselerini devraldı. Böylece Tüpraş’ta yaşanan devir sonrası yürütmeyi durdurma krizinin bir benzeri Erdemir’de de ortaya çıktı. Ancak Erdemir’de devir şubat ayında gerçekleştiğinden, kararın devre dönük pratikte bir etkisinin olması beklenmiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!