Danıştay’a enerji damgası

Güncelleme Tarihi:

Danıştay’a enerji damgası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2014 01:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Danıştay’a üye olarak atanan 9’üyeden 3’ü enerji sektöründen geldi. Bu alanda atanan isimler, hukuk dairesi, nükleer santral sorumluluğu, teftiş kurulu başkanlığı gibi kritik görevlerde bulundu.

Haberin Devamı

SON yargı paketiyle Danıştay’ın üye sayısı arttırılmış, 156 olan üye sayısı 195’e yükselmişti. Danıştay’ın üye sayısının artmasıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da cumhurbaşkanlığı kontenjanından 9 ismi yeni üye olarak atadı. Tayyip Erdoğan’ın, Danıştay’a atadığı

Danıştay’a enerji damgası
üyeler Hukuk ve Siyasal Bilgiler fakülteleri mezunlarından oluştu. Atanan üyelerden 5’i hukuk, kalan 4’ü Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Dikkat çeken bir diğer nokta ise yeni 9 üyenin 3’ünün enerji sektöründen gelmesi. Bu üyelerin biri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Hukuk Dairesi’nden diğeri ise Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığından atandı. Enerji sektöründen gelen diğer isim ise eski Teftiş Kurulu Başkanı’ydı. Böylece atanan 9 kişi içinde enerji sektörü ağırlık kazanmış oldu.. Danıştay geçmişte EPDK’nın acele kamulaştırma yetkisi başta olmak üzere nükleer santral ile ilgili de iptal kararları vermişti.

Haberin Devamı

KİMLER HUKUKÇU?

Danıştay’a seçilen üyelerden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Hukuk Dairesi Başkanı Fatih Mehmet Alkış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Ballı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı I. Hukuk Müşaviri Taha Erdinç Bülbül, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü I. Hukuk Müşaviri Zeynep Kenan, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü Ali Ürker hukuk kökenli. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, PTT Genel Müdürü Osman Tural ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender, Siyasal Bilgiler Kamu Yönetimi; Enerji Bakanlığı Eski Teftiş Kurulu Başkanı Cevdet Malkoç Siyasal Bilgiler İktisat ve Maliye bölümünden mezun.

HES’LER RES’LER İPTAL

Danıştay son günlerde Soma’nın Yırca köyündeki zeytinlik ağaçların kesilmesi sürecinde verdiği iptal kararı ile gündeme gelmişti. Ancak Danıştay bundan önce EPDK’nın acele kamulaştırma yetkisini iptal etmişti. 2004 yılında 2942 sayılı yasada yer alan acele kamulaştırma yetkisi EPDK’ya devredilmişti. Bir proje yapılmaya karar verilirse acele kamulaştırma kararı alınıyor, proje yargıya gitmeden başlayabiliyor. Acele kamulaştırmada ilk aşamada yargı yolu kapalı. EPDK, 2004 yılından sonra pek çok kez acele kamulaştırma kararını kullandı. 2004’te 5, 2005’te 23, 2006’da 14, 2007’de 44, 2008’de 96, 2009’da 134, 2010’da 175, 2011’de 254 ve 2012 yılında da 212 acele kamulaştırma kararı alındı. Danıştay EPDK’nın bu yetkisini 2012 yılında iptal etti. Bu yıldan sonra Bakanlar Kurulu EPDK adına karar almaya başladı. Danıştay acele kamulaştırmaya ilişkin alınan kararları da iptal etti. Son olarak Yırca’da proje başladıktan sonra iptal kararı geldi. Danıştay, 2009 ‘da Akkuyu nükleer santralinin yapımına ilişkin yönetmeliği de iptal etmiş böylece ihale de iptal olmuştu. 2011’de ise çevre planı düzeninin yürütmesini durdurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!