Güncelleme Tarihi:
Oğuzeli’nde 5 mısır ve ayçiçeği tarlasında damla sulama ve 1 buğday tarlasında yağmurlama sulama olmak üzere toplam 6 tarlada modern sulama tekniklerine geçen ETİ Burçak ve WWF-Türkiye Oğuzeli’ndeki örnek tarlalarda yüzde 40 daha az sulama ile yüzde 25 verim artışı elde etti.
14 METRELİK DÜŞÜŞ
Oğuzeli’nde 2013 yılı sonuna kadar yaklaşık 200 çiftçiye modern sulama konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verilmesini hedeflediklerini ifade eden ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, Türkiye genelinde tarımsal sulamanın yüzde 92’sinin geleneksel yöntemlerle yapıldığı için suyun yüzde 50’den fazlasının daha tarladaki ürüne ulaşamadan yok olduğuna dikkat çekti. Polatoğlu, “İklime Uyum Seferberliği Projesi’nde 407 bin metreküplük su tasarrufu sağlandı. 650 çiftçiye modern sulama teknikleri konusunda eğitim verdik” dedi.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak da, “Tarımsal sulama için Konya Havzası’nda her yıl kullanılabilir su kaynağına ek olarak 2-2,5 milyar metreküp su, yeraltı suyu rezervlerinden çekiliyor. Yeraltı su depoları hızla tüketiliyor” dedi. Baştak, ‘Örnek Kasaba’ projesinde Oğuzeli’nde eğitim ve uygulamalarla modern sulamanın yüzde 90’lara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.