Dallara: Enflasyonda kritik dönemece girdiniz

Güncelleme Tarihi:

Dallara: Enflasyonda kritik dönemece girdiniz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

ARALARINDA reyting kuruluşları ve uluslararası yatırımcıların da bulunduğu 300 üyesi ile dünyanın en etkin finans kurumu olarak kabul edilen Uluslararası Finins Enstitüsü'nün Başkanı Charles Dallara, Türkiye'nin enflasyonda kritik dönemeçte olduğunu belirterek, ‘‘elele verirseniz, enflasyonu yenersiniz’’ dedi.

DÜNYANIN saygın finans kuruluşlarından Uluslararası Finans Ensitüsü'nün (IIF) Başkanı Charles H. Dallara hükümetin enflasyonu düşürme politikasına destek verdi. Türkiye'nin son 15 yıldır ilk kez enflasyonu düşürme konusunda ciddi adımlar attığını belirten Dallara, ‘‘Hükümet, işadamları, Merkez Bankası ve halk elele verirse Türkiye enflasyonu tek haneli rakama çeker ve Türkiye'ye yabancı sermaye gelir’’ dedi.

Tatilini geçirmek üzere geldiği Bodrum'dan İstanbul'a geçen ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'le görüşen Dallara, İstanbul'da Merkez Bankası Dış İlişkiler Müdürü Ömer Altay ile bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında IIF'ni IMF gibi çalışan bir kurum olarak tanımlayan Dallara Türkiye'nin dünya ekonomisi için önemli olduğunu belirterek, ‘‘Türkiye dünyanın sayılı ekonomilerinden birisi, ayrıca batı dünyasının bir parçasıdır. Uyguladığı istikrar programı kritik bir dönemeçte olan Türkiye'yi dikkatle izliyor ve istikrar programını destekliyoruz’’ dedi.

REVİZYON GEREKSİZ

Hükümetin izlediği istikrar programının planlandığı biçimde gittiğini ve programda bazı aksamalar olsada hedefleri tutturacağını kaydeden Dallara, istikrar programının revizyona ihtiyacı olmadığını söyledi.

Türkiye'ye 30 yıldır geldiğini ve 15 yıldır Türkiye'yi yakından izlediğini belirten Dallara şöyle devam etti:

‘‘Türkiye son 15 yılda enflasyonu tek haneli hale getirme konusunda çok söz verdi ancak ortalama enflasyon yüzde 75'in altına düşmedi. Şimdi çok kararlı bir program görüyoruz. Bence yüzde 10'luk enflasyon hedefi gerçekçidir. Enflasyon düşer, Türkiye istikrarı yakalarsa, yabancı yatırımcı orta ve uzun vadeli olarak Türkiye'ye yatırım yapmayı gündemine alır.’’

İSTİKRAR ŞARTLARI

Dallara istikrar programının başarıyla sürdürülmesi için ödemeler dengesine, gelirler politikasına ve özelleştirmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Hükümetin bütçe açığının giderilmesi konusunda çok olumlu adımlar attığını ve özelleştirmeye hız kazandırdığını kaydeden Dallara, aynı çizginin devam etmesini istedi. Denk bütçe, ücretlerin ve taban fiyatların enflasyon oranında tutulması ve özelleştirmenin devam etmesi halinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) daha çabuk gireceğini savunan Dallara, ‘‘Türkiye AB'nin bir parçasıdır ve istikrar programı başarıya ulaşırsa AB kapıları Türkiye'ye açılacaktır’’ dedi.

IIF'in büyük bankalar kredi derecelendirme kuruluşları ve kurumsal yatırımcıların içerisinde olduğu 300 üyesinin bulunduğunu ve IIF'in üyelerini sürekli bilgilendirdiğini belirten Dallara, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye bakış açısının değişmeye başladığını söyledi.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde tahvil ihracı yoluyla borçlanabileceğini ve yabancı yatırımcıların Türkiye'de ki menkul kıymet yatırımlarına daha fazla ilgi göstereceğini kaydeden Dallara, her şeyin istikrar programının başarısına bağlı olduğunu kaydetti.

Bankalarınızın geleceği konusunda kafamız karışık

TÜRKİYE'de bankacılık sektörünün yapısı ve geleceği konusunda IIF'de karışık düşünceler olduğunu belirten Charles Dallara, genel ekonomik dengeler açısından bankacılık sektörünün önemli olduğunu kaydetti. Daha önce Meksika'da olduğu gibi bankacılık sektöründe başlayan krizin ekonominin tümünü etkisi altına aldığını vurgulayan Dallara, ‘‘Bankacılık sektörü iyi denetlenmeli ve sektördeki risk iyi kontrol edilmelidir’’ dedi. Globalleşen dünyada Türkiye'nin eskisinden daha önemli hale geldiğini hatırlatan Dallara, bu nedenle dünyanın önemli finanas kurumları ve kurumsal yatırımcılarının Türkiye'yi dikkatle izlediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!