Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2006 00:00
İSO Başkanı Tanıl Küçük, İstanbullu sanayicilere "özel sektör olarak dalgalanmanın getirdiği maliyetleri fiyatlara yansıtmakta aceleci davranmayalım" çağrısı yaptı. Küçük, sanayicilere enflasyonla mücadeleye destek verilmesi gerektiğini hatırlatırken, hükümetten de bu konuda aynı kararlılıkla devam etmesini istedi.
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, kur ve faiz oranlarındaki artışın maliyetleri artıracağını, bunun da fiyatlara yansıtılması zorunluluğunun ortaya çıkabileceğini söylemekle birlikte, bu konuda özel sektöre "aceleci davranmayın" çağrısı yaptı.
FIRSATA DÖNÜŞMELİ: Bu yılın ikinci Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmasına "22 yıl aradan sonra bütçenin ilk defa fazla vermesinden" duydukları memnuniyeti aktararak başlayan İSO Başkanı, elde edilen başarıların ardından, mayıs ayının ortalarından bu yana piyasalarda yaşanan hareketliliğe değindi. Küçük, yaşananları sadece dış etkilere bağlamanın çözüm olmayacağını savundu. Küçük, "Bu dalgalanmayı son dört yılda elde ettiğimiz kazanımları korumak ve çoğaltmak yönünde bir fırsata dönüştürebilmeliyiz" dedi.
BEKLENENDEN SERT OLDU: Küçük, "kurdaki yükselişin, ekonomideki dengeleri en az etkileyecek şekilde, yumuşak bir geçişle ve zamana yayılmış olarak gerçekleşmesini" istediklerini, ancak arzu edilenden daha sert bir çıkış yaşandığını söyledi. Para politikaları cephesinde alınan önlemleri doğru ve yerinde bulan Küçük, bunların orta ve uzun vadeli düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı. "Enflasyonla mücadele ve mali disiplin tavizsiz bir şekilde devam etmeli" diyen Küçük, şunları söyledi: "Hükümetimizin bu yöndeki kararlı söylemini destekliyor ve uygulamaya aynı kararlılıkla yansımasını bekliyoruz. Bizlere de görev düştüğünün bilincindeyiz. Kurlarda ve faiz oranlarındaki artış finansman maliyetlerini artıracak ve zaman içinde bu maliyetleri fiyatlara yansıtma zorunluluğu ortaya çıkabilecek. Özel sektör olarak, bu dalgalanmanın getirdiği maliyetleri fiyatlara yansıtmakta aceleci davranmamalıyız. Enflasyonla mücadeleye destek verme gayreti ve bilinci içinde olmalıyız."
MÜCADELEYE GÖNÜLLÜYÜZ: Son gelişmelerin, yüksek cari açığın ne gibi riskler barındırdığına, global rüzgarlar tersine döndüğü anda ekonomiye ne gibi yükler getireceğini gösterdiğine dikkat çeken Küçük, sözlerine şöyle devam etti: "Kurdaki yukarı doğru hareketlenme, ithalatı pahalılaştırarak, dış ticaret açığı ve cari açığın artış hızının yavaşlamasına yardımcı olacak. Buna karşın ihracatı olumlu etkileyecek. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli, ilave önlem ve desteklerle ihracatın önü açılmalı. Uygulanan ekonomik programın özüne uygun şekilde, ihracata dayalı bir büyüme sürecine geçişin koşulları süratle yaratılmalı. Unutmayalım ki 2002’den itibaren ekonomide yaşanan olumlu gelişmede, ihracatın büyük payı vardır. Sanayicimiz bu mücadeyi vermeye yine hazırdır, yine gönüllüdür."
Siyaset ekonominin önüne geçmesinKONUŞMA metninde olmamasına karşın "laiklik ve demokrasi" vurgusu da yapan Tanıl Küçük, siyasi gerilimi tırmandıracak, siyasi ve ekonomik istikrarın devamına ilişkin belirsizlik yaratacak söylemlerden kaçınmanın tüm kesimlerin sorumluluğu olduğunu dile getirdi. Küçük, şunları söyledi: "Geçmişten ders çıkarmalı ve aynı hatalar yapılmamalı. Yakın geçmişimiz, siyasi gerilim ve belirsizliğin, ekonomiyi nerelere taşıyabileceğinin örnekleriyle dolu. Siyasetin ekonominin önüne geçmesine izin verilmemeli ve en önemlisi, temel değerlerimiz tartışılır olmaktan çıkarılmalı. Bu gün hata yapma lüksümüzün olmadığı bir noktadayız. Tüm dikkatler ekonomide olmalı, pek çok bedel ödeyerek elde ettiğimiz kazanımlar korunmalı."
Erdoğan, AB’ye sert çıktı, piyasa dalgalandıBAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın İSO toplantısında Kıbrıs konusundaki çıkışı, dün öğleden sonra piyasaları dalgalandırdı. ABD
Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin önceki gece yaptığı, enflasyon ve ekonomik büyümeyle ilgili kaygıları azaltan açıklamalarının ardından tüm uluslararası borsaların toparlanması dün sabah iç piyasaya da olumlu yansıdı. Dış piyasalardaki olumlu hava ile birlikte dün sabah İMKB hızlı alımlarla açıldı. İMKB 100 endeksi, ilk seans içinde yüzde 4’ü aşan prime ulaştı. ABD Doları, 1.58 YTL seviyesine,
bono faizleri de yüzde 19.10 seviyesine kadar geriledi. Bu olumlu gelişmeyi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, dün İstanbul Sanayi Odası’ndaki (İSO) toplantıda yaptığı Kıbrıs konusunda ’AB ile ilişkiler durursa dursun’ şeklinde resti gölgeledi.Erdoğan’ın yaptığı konuşma sonrasında bono bileşik faizi yüzde 19.47’ye
dolar ise 1.60 YTL’ye kadar yükseldi. Borsada ise alımların yerini satışlar aldı. Özellikle Erdoğan’ın açıklamalarına karşı Avrupalı liderlerden gelen ’AB üyeliği tehlikeye girer’ tepkileri piyasanın havasının bozulmasına yetti. Bu gelişmeler sonrasında dolar serbest piyasada günü 1.5990 YTL’den tamamladı. Bono bileşik faizi ise bugün valörlü işlemlerde 19.50 seviyelerinden işlem görürken, borsa günü 34 bin 48 puandan yüzde 1.25 değer artışıyla kapattı.
’Dalga’ ile sanayide çarklar hızlandıİMALAT sanayi sektörünün kapasite kullanımı piyasalarda önemli çalkantıların yaşandığı mayısta, akaryakıt, otomotiv, ana metal, gıda gibi ağırlıklı sektörler nedeniyle yüzde 82.7’ye kadar yükseldi. Sektörün tam kapasite ile üretim yapamama nedenleri arasında ilk sırada yine talep yetersizliği geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi mayıs ayı sonuçlarını açıkladı. 2005 yılı mayıs ayında yüzde 81.3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın mayıs ayında yüzde 82.7 olarak hesaplandı. İmalat sanayiinde "üretim değeri" ağırlıklı kapasite kullanımında, mayıs ayında en yüksek kullanım oranı, yüzde 93,8 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı devlet sektöründe yüzde 90.4, özel sektörde ise yüzde 81.4 oldu. Geçen yılın aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 86.3, özel sektörde yüzde 80 olarak belirlenmişti. İmalat sanayiinde iktisadi faaliyet kollarına göre mayıs ayında kapasite kullanımı en yüksek sektör, yüzde 93.8 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında oldu.