Güncelleme Tarihi:
BUGÜN anayasa değişikliği için referandum günü. Bir süredir gündem bu oylamaya kilitlendi. Sonuç yeni bir belirsizlik getirmedikten sonra referandumun ardından önemli bir eşik geride kalmış, daha öngörülebilir bir piyasa ile diğer gündeme dönülecek. Diğer gündemde neler var diye baktığımızda, ABD Başkanı Trump’tan gelen açıklamalar, Suriye, dış borsalar, makro ekonomik veriler, doların iç ve dış piyasalardaki seyri öne çıkan gündem konuları. ABD Başkanı Trump’ın Suriye ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Yellen ve dolar hakkındaki açıklamaları dikkat çekti. Suriye için gerilimi artıracak açıklamalar kadar Yellen’in yeniden aday gösterilmesine açık kapı bırakması ve doları değerli bulması önemli. Ayrıca Suriye’den sonra ABD’nin Afganistan’daki terör örgütü üslerini bombalaması ve Trump ile “şahin” yüzünü göstermesi, K. Kore konusu küresel tansiyonu artıracak gelişmeler. Dış borsalardaki zayıflama yakından izlenen bir başka gelişme. Bu açıdan bakıldığında referanduma odaklanmış piyasalar için diğer gündemin de çok kolay olmadığı görülüyor. Her hafta göz attığımız yabancı yatırımcı işlemlerinde 7 Nisan haftası borsada 116 milyon dolar, tahvil bonoda 487 milyon dolarlık alım var. Tahvil bono ağırlıklı yabancı pozisyonları korunuyor.
VARLIK FONU BORSADA YOK
Varlık fonunun piyasalara etkisi merak konusu idi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem, bu yöndeki merakları biraz gidermiş oldu. 14 Nisan günü yaptığı açıklamalarda, “Varlık fonunun borsada alım yapmadığını, Türk varlıklarına destek olabileceğini, bir stratejinin parçası olarak Türk hisse senetlerini de alabileceğinden” söz etti. Asıl merak, varlık fonunun kuruluş amaçlarından biri olan dış kaynak sağlanması konusunda gelişme olup olmayacağı veya ne ölçüde olacağı yönünde. Geçen haftayı dalgalı geçiren piyasalarda referandum sonuçlarına göre yapılacak fiyatlamalarla yine dalgalı bir seyir görebiliriz. Gerek borsa, gerekse döviz kurlarında yön belirleme konusunda tek referans olmamakla birlikte teknik analiz verilerinin yardımcı ve yol gösterici olduğu uyarımızı da yapalım.
BORSADA DESTEK DİRENÇLERE DİKKAT
BORSADA yatay hareket sürüyor. İlk destekler 88.000-87.200. Bu seviyelerin üzerinde çıkış korunmakla birlikte geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Aksi takirde kâr satışlarının devamıyla sonraki destekler 85.000-84.000. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise satışla karşılaşması muhtemel direnç noktaları 91.500-91.800. Çıkışın devamı için 91.800’ün geçilmesi gerekecek. Bu durumda sonraki direnç 93.100 zirvesi.
DOLAR/TL KURUNDA‘ÇIKIŞ’ KORUNUYOR
DOLAR/TL kurunda, satış denemelerine rağmen çıkış trendi korunuyor. 3.63 ilk destek seviyesi olarak görülürken bu seviyenin üzerinde çıkış trendi korunacak. Sonraki destekler 3.58-3.55 seviyelerinde. İlk direnç ise 3.74 seviyesinde. Çıkışın devamı açısından bu seviyenin geçilmesi önemli. Sonraki dirençler 3.79 ve 3.90-3.94 seviyelerinde bulunuyor. Yön belirleme konusunda 3.63-3.74 destek-direnç bandı izlenebilir.