Esra SAHİCİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2007 00:00
Borsaya endeksli korumalı mevduat hesabından sonra, sıra korumalı ve garantili yatırım fonlarına geldi.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) konuyla ilgili tebliğinin çıkması, temmuz ayında da bu iki fonun yatırımcıyla buluşması bekleniyor. Özellikle muhafazakar yatırımcıyı hedefleyen bu fonlar, ana para kaybını engellerken yatırım yapılan varlığın getirisini de garantiliyor. "Korumalı fonlar kriz ve dalgadan korkan yatırımcılar için biçilmiş kaftan" diyen Ak Portföy Genel Müdürü Cem Yalçınkaya, fonların yatırım fonu pazarını yüzde 20 oranında büyütmesini öngördüklerini belirterek, fonların piyasaya sunulmasının ardından bir yıllık süreçte 2-3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını öngördü.
ANA PARA GARANTİSİ: Ak Portföy olarak ilk etapta 4 adet fonunu yatırımcıya sunmak için hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Cem Yalçınkaya, şu bilgileri verdi: "Garantili ve korumalı yatırım fonları Türkiye’de 3 ayı geçmeyen yatırım vadesini bir yıla çekerek vade değişikliğine neden olacak. Bu fonlarla muhafazakar olan ve bugüne kadar belli yatırım araçları dışında hiç yatırım yapmamış yatırımcıları hedefliyor. Garantili yatırım fonlarında ana paranın yüzde 100’ü garanti altında alınırken, korumalı fonda ise bu oran artabiliyor. Ayrıca yatırım yapılan varlığın getirisi oranında da yatırımcılar gelir elde edebilecek."
KRİZ KORKUSUNU GİDERECEK: Yalçınkaya, 2001 krizi sonrasında yerli yatırımcıların piyasalardan uzaklaştığına dikkat çekerek, "Bugün yatırım fonlarının büyüklüğü toplam 16.5 milyar
dolar düzeyinde. Bunun sadece yüzde 3’i ise A tipi
hisse senedi fonlarında. Yani 500 milyon dolar gibi düşük bir düzeyde. Bunun nedeni ise yaşanan krizler ve dalgalanmaların sonucu oluşan korku" dedi. Yalçınkaya, hem hisse senedi yatırımını artırmak, hem de başka ürünlere Türk yatırımcısının yatırım yapmasını sağlamak için korumalı ve garantili fonların "biçilmiş kaftan" olacağını söyledi.
FON PAZARI BÜYÜYECEK: Ak Portföy olarak bugün 3.5 milyar YTL düzeyinde bir yatırım ve emeklilik fonunu yönetiklerini belirten Cem Yalçınkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Yatırım fonları piyasası GSMH’nın yüzde 6’ında. Tahminen bu korumalı ve garantili fonlarda bir yıl içinde GSMH’nın mininum yüzde 1-2’si arasında bir yere ulaşacaktır. Fonun büyüklüğüde bu sürede 2-3 milyar dolar düzeyinde olacaktır. Bu da yatırım fonu pazarının yüzde 20 büyüyeceğine işaret eder. Akbank ve Ak portföy korumalı ve garantili yatırım fonlarında çok aktif olacak. Akbank’ın güçlü dağıtım kanalıyla amacımız bireysel yatırımcıya ulaşmak. Bu konuda hazırız ve SPK tebliğini bekliyoruz. Yüzde 20 büyümesini öngördüğümüz bu pastadan bizde yüzde 25 oranında pay almayı hedefliyoruz."
Hedef kitlesi bireysel yatırımcılar olacakKORUMALI ve garantili yatırım fonlarla yatırımcıların tasarruflarını daha güvenli bir şekilde değerlendirebileceğini belirten Cem Yalçınkaya, "Yatırımcılar, hiç olmazsa ana paramı belli bir sürede hiç kaybetmeyeceğim diyerek ve belli bir vadeyi gözeterek yatırım yapabilecek" dedi. Bu fonların özellikle perakende ve özel bankacılık müşterilerine yönelik ürünler olacağını vurgulayan Yalçınkaya kurumsal müşterilerinde bu ürünlerden yararlanabileceğini söyledi. Yalçınkaya özellikle emtiaya dayalı işleri olan kurumsal müşterilerin emtiadaki artış üzerine bu fonlar aracılığı ile yatırım yapabileceğini ifade etti.
Ana parayı garantiliyor vade 1 yıla çıkıyorYatırımcılar garantili ve korumalı fonlarla ana parasını garanti altına alabiliyor. Ana para garanti altına alınırken, ayrıca yatırım yapılan varlığın getirisinin büyük bölümü de (endeks, faiz, emtia gibi) yatırım başlangıcında yatırımcıya garanti ediliyor.
Bu yatırım araçlarının vade içinde getiri sağlamaması durumunda ise yatırımcı anaparasını korumuş oluyor. Fonlarda yatırım miktarının minimum bin YTL’den başlaması beklenirken, vadenin ise en kısa 6 ay ile 1 yıl olacağı belirtiliyor.
Dünyada giderek büyüyorKORUMALI ve garantili fonlar dünyada büyük talep görüyor. Avrupa’da bu fonların yıllık büyümesi 195 milyar dolar düzeyinde iken, ABD’de yıllık büyüme 64 milyar dolar civarında bulunuyor. Avrupa’ya bakıldığında ise fonlar Fransa’da Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 3.6’sı Belçika’da 13.1’i, İspanya’da ise yüzde 6.9’u civardında. Almanyada ise bu fonların büyüklüğü 15 milyar
Euro seviyesinde iken, İtalya’da 5 milyar Euro civarında olduğunu tahmin ediliyor.