Çürük müteahhite depozito önlemi

Güncelleme Tarihi:

Çürük müteahhite depozito önlemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 01:23

İNŞAAT sektöründen çürük ve dolandırıcı müteahhitlere karşı radikal bir öneri geldi. İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki kişiye satan ve konutu tamamlamadan kaçanlara karşı “depozito modeli” uygulamasını talep etti. Yapı Denetim Derneği’nin önerdiği modele göre, her müteahhitten inşaat maliyetinin yüzde 30-40’ı oranında depozitoya gibi “İş Yapım Teminatı” alınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sıcak baktığı modele göre müteahhit inşaatı tamamladığında özel bir hesapta tutulan para iade edilecek.

Haberin Devamı

Türkiye’de müteahhitleri denetleyen bir yapının olmadığını anımsatan TOBB İnşaat Sektörü Meclis Üyesi ve Yapı Denetim Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “Elini kolunu sallayan müteahhit oluyor. Müteahhitliğe hem giriş hem çıkış kolay olduğu için çok kaza yaşanıyor” dedi. Türkiye’de kusurlu müteahhitlere ceza verilmediğini kaydeden Şahin, hükümete “depozito modeli” önerisinde bulunduklarını söyledi. Müteahhitlerin bağlı olduğu bir oda kurulmasını isteyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müteahhitlerden İş Yapım Teminatı alınması gerekiyor. Böylece sayıları 200 bine ulaşan yap-satçı müteahhitler devre dışı kalacak. İnşaat yapmak isteyen müteahhit toplam maliyetin yüzde 30 veya yüzde 40’ını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda açılacak hesaba yatıracak. Müteahhit, inşaat belli bir seviyeye ulaşınca ya da tamamlanınca hesapta tutulan parasını alacak.

Haberin Devamı

GARANTİSİ VERİLMİŞ OLACAK

Böylece kamu da inşaatın garantisini vermiş olacak. Bu sistemle müteahhitin aynı daireyi iki kişiye satmasının ve inşaatı yarım bırakıp kaçmasının önüne geçilecek. Müteahhit de ‘inşaatı ne kadar çabuk bitirirsem paramı o kadar çabuk alırım’ diyerek işi hızlandıracak. Böylece müteahhit mağduriyeti engellenecek. Türkiye’de iskan almanın da teşvik edilmesi gerekiyor. Mesela bakanlığa yatırılacak bu depozitonun bir kısmı da iskan alındıktan sonra müteahhite verilmeli. Düzenlemeyle ilgili önerilerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk, onlar da sıcak bakıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!