Güncelleme Tarihi:
Eşitsizliği ilk kez iki yıl önce Davos’ta gündeme getiren vurgu IMF Başkanı Lagarde sözünü ettiğim oturumda iki şeye vurgu yapıyor: * Aşırı eşitsizlik büyüme için iyi değil * Eşitsizlik kadınlar için iyi değil. Lagarde “Yoksulların gelirini arttırmak dünya ekonomisi için zenginlerin gelirini arttırmaktan daha iyidir” diyor. Eşitsizliği IMF’nın “ana gündem maddelerinden” birine dönüştürmeyi başarmış olan Lagarde’ın pratik çözümüne gelirsek. Düşen petrol fiyatlarına değinerek “Bakın önümüzdeki bir fırsat penceresi var” diyor. “Dünyada enerji sübvansiyonuna ayrılmış 2 trilyon dolar var. Petrol fiyatları düştüğüne göre bu 2 trilyonun bir trilyonunu istihdama, diğer 1 trilyon doları kadınlara yoğunlaşmak üzere eğitime ayırmak gerek” diye devam ediyor.
IMF Başkanı’nın 2 trilyon dolarlık formülü son derece mantıklı değil mi? Gelelim Winnie Byanyima’nın da çözümüne: Küresel vergi reformu. Oxfam’ın hesaplarına göre dünyada 18 milyar dolarlık kaçak vergi var. Byanyima “Zenginlerin Davos’a özel uçakla gelmesinde gözümüz yok. Sadece herkesin zenginler gibi daha sağlıklı, daha mutlu yaşamlar yaşamasını istiyoruz” diyor. Dünyada hala 1 milyar insanın günde 1 dolardan daha az bir parayla yaşadığını söylüyor. Oxfom direktörünün eşitsizlikle ilgili vurguladığı önemli nokta şu: “Ekonomik ve siyasi kararlar zenginlerin elinde. Sadece ABD’de finans lobilerin 2013 yılında 400 milyon dolar harcadığını biliyoruz. Ekonomin kuralları lobilerle şekillendiriyor”. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun. Böyle bir şeyi erkekler söyleyebilir mi?
ZAPSU'NUN YEMEĞİNE ROTSCHILD'LAR DA KATILDI
DAVOS’un müdavimlerinden iş insanı Cüneyd Zapsu’nun iki yıl önce bu ünlü kasabanın en ünlü otellerinden birini alan Fettah Tamince ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun onuruna verdiği yemek oldukça renkliydi.
Fluela Rixos’taki akşam yemeği, belki ilk kez yerli yabancı siyasileri, iş insanlarını, akademisyenler, sivil toplum liderlerini buluşturan bir davetti. Davos modeline uygun olarak her masanın bir ev sahibi vardı. Davos’a gelen bakanlar Ali Babacan, Volkan Bozkır, Beşir Atalay, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ev sahibi konumundaydı.
Vuslat Doğan Sabancı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Mehmet Ali Yalçındağ, Güler Sabancı, Agah Uğur, Ferit Şahenk, Erdal Karamercan, Hüsnü Özyeğin, Ali Koç gibi Türk iş dünyasının isimlerinin yanı sıra yemeğe DEF’in patronu Klaus Schwab ve eşi de katıldı. Başbakan Davutoğlu beklerken ayaküstü sohbet ettiğim kişilerden birinin Ariane de Rothschild olduğu fark ettim. Vakıf ve şarapcılık işi nedeniyle Güler Sabancı’nın da yakın dostu olan Ariane de Rothschild bankacı Rothschild ailesinin İsviçre’deki kolunu temsil ediyor.