Cumhuriyetle yaşıt Türk devine 700 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetle yaşıt Türk devine 700 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2012 14:21

Türk ilaç sektörü güne çok önemli bir satın alma ile başladı. Bir süredir yabancı firmaların yoğun ilgi gösterdiği pazarda, tarihi cumhuriyetin ilanına kadar giden Mustafa Nevzat, tam 700 milyon dolara ABD'li Amgen'e satıldı. Mustafa Nevzat'ın ilaç piyasasındaki pazar payı ise sadece yüzde 1.67. Ancak Türkiye İlaç Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Celayir'e göre bu rakam hiç de yüksek değil.

Haberin Devamı

Ernst&Young’un araştırmasına göre Türkiye'de 263'ü yerli 37'si çok uluslu olmak üzere toplam 300 firma faaliyet gösteriyor.

PAZAR PAYI DAĞILIMLARI İLGİNÇ

Bu firmaların pazar payları dağılımı oldukça ilginç. Pazarda en yüksek paya sahip firma olan Abdi İbrahim'in oranı sadece yüzde 7.5. Pazar payı yüzde 1 ile yüzde 7.5 arasında toplam 28 firma yer alıyor.

Abdi İbrahim’i sırası ile Novartis, Bilim İlaç,  Pfizer ve Glaxosmithkline izliyor.  Novartis’in pazar payı yüzde 6.42, Bilim İlaç'ın yüzde 5.08, Pfizer'ın yüzde 4.85, Glaxosmithkline'ın ise yüzde 4.22.
 
Türk ilaç sektörünün en köklü firmalarından olan Mustafa Nevzat ise pazarda yüzde 1.67 paya sahip. Şirket bu oran ile pazarda 20'inci sırada yer alıyor.

"BİRAZ BURUĞUM BİRAZ DA SEVİNÇLİ"

Mustafa Nevzat'ın ABD'li Amgen'e satışını değerlendiren Türkiye İlaç Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Celayir, satış nedeniyle biraz buruk ama biraz da sevinçli olduğunu söyledi. Celayir, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb2dabf018fbb8f8b06b9a
"Buruğum çünkü, Türkiye’nin önemli bir değeri Türkiye’de kalsın isterdim. Türk markası olarak dünyaya yayılmasını isterdim. Çünkü bu değer kolay kolay oluşmuyor. Sektörün kurucularından bir firmadır. Öte yandan sevinçliyim, çünkü Türkiye’den bir firma Amerikalı önemli bir firmasının ilgisini çekebildi. Bu sektörün kendisini bir yere taşıdığının gösteriyor. Mustafa Nevzat, Amerika pazarına yapancı bir firma değil. Amerika’ya ciddi ihracatı var. Kanser ilaçlarının hammaddesini ABD’ye ihraç ediyordu. 'MN Farma' olarak bilinirliği oldukça yüksekti."

Oluşan fiyatı yüksek görmediğini ifade eden Celayir, Mustafa Nevzat’ın ilaç hammadesinin yerli üreticisi olarak önemli bir konumda olduğuna işaret etti. Celayir, Türkiye genelinde yılda 1.7 milyar kutu ilaç satıldığını hatırlatarak “Son beş yılda ilaç fiyatları yüzde 80 düştü. Fiyatı 3.5 TL ile 6.5 TL olan ürünler toplam satış adedinin yüzde 65’ine denk geliyor. Bu ürünlerin çok önemli bir bölümünü üreten ise yerli üretici… Sanırım bu tablo satışta önemli bir sebep teşkil etmiştir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

PAZAR 6 YILDA YÜZDE 50 BÜYÜDÜ

Türkiye'de ilaç pazarı son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyor. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin verilerine göre geçtiğimiz yıl 15 milyar 183 milyon liralık ilaç harcaması yapıldı. Bu rakam 2010 yılında 14 milyar 790 milyon lira düzeyindeydi.

2010-2011 arasındaki bir yıllık değişim çok yüksek olmamasına karşın, 2006'dan itibaren son 6 yıllık tabloya bakıldığında çarpıcı bir tablo ortaya çıkıyor. Türkiye'deki ilaç harcaması 2006 yılında 9 milyar 962 milyon lira. 2009'a kadar hızlı bir artış dikkat çekiyor. 2011'e gelindiğinde ise aradan geçen 6 yılda pazarın yüzde 52 oranında büyüdüğü ortaya çıkıyor.

Kutu satışı olarak bakıldığında da pazarda istikrarlı bir büyüme görülüyor. 2006 yılında yaklaşık 1.3 milyar kutu olan satış rakamı 2011'e gelindiğinde 1.7 milyar kutunun üzerine çıkıyor.

Haberin Devamı

PAZARA YABANCILAR HAKİM

Genelde yabancı firmaların hakim olduğu Türk ilaç pazarına bu ilginin devam ettiği dikkat çekiyor. Pazardaki büyümenin yanında Türkiye'nin lojistik konumu

Cumhuriyetle yaşıt Türk devine 700 milyon dolar
neden ile Ortadoğu ve Afrika'ya açılan bir kapı olarak görülmesi pazarı yabancılar açısından cazip hale getiriyor.

PAZAR NEDEN BÜYÜYOR?

Ernst&Young'ın raporuna göre Türkiye'de ilaç sektörünün büyüme nedenleri arasında beş unsur öne çıkıyor. Bunlar; sosyal güvenlik sisteminde yapıla değişiklikler, insan sağlığına verilen önemin artması, Vergi uygulamalarına yönelik yapılan iyileştirmeler, yeni yatırımlar ve modernizasyon.

Haberin Devamı

Sektörde yaklaşık 25 bin kişi istihdam ediliyor.

CUMHURİYET'LE YAŞIT

Mustafa Nevzat İlaç Sanayii, 1923 yılında Üsküdar İhsaniye'de Mustafa Nevzat Laboratuvarı adı altında kuruldu. Kurucusu olan Prof. Mustafa Nevzat Pısak'ın Türkiye'de çağdaş eczacılığın gelişmesinde ve Türk Eczacılık Endüstrisinin kurulmasında önemli katkıları oldu.

İlk kurulduğu yıllarda 8 kişinin çalıştığı laboratuvar, 1933 yılında Divanyolu'na, oradan da Nuruosmaniye'ye taşındı. 1957 yılında Mecidiyeköy'deki tesislerine geçen şirket, 2003 yılından itibaren ise üretiminin tamamına yakınını Yenibosna'daki fabrikasında gerçekleştiriyor.

Şirkette 1200 kişi çalışıyor.

eguler@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

http://twitter.com/erenguler

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!