Cumhuriyet tarihinin 2’nci büyük cezası

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet tarihinin 2’nci büyük cezası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2013 00:52

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt ve LPG’de teknik düzenlemeleri yerine getirmeyen şirketleri cezaya tuttu.

Haberin Devamı

892 akaryakıt istasyonunda otomasyon sistemi kurmayan 44 dağıtım şirketine 659 milyon 782 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verilirken, bu tutar Cumhuriyet tarihinde özel sektöre tek seferde kesilen en büyük ikinci ceza oldu. Uzun süredir soruşturması süren otomasyon konusunu Kurul karara bağlarken, otomasyonu kurmayan ve daha önce belirlediği 48 kriteri ihlal eden ana dağıtım şirketlerine ağır para cezası kesti. Ceza kesilen 44 dağıtım şirketi arasında Shell, OMV Petrol Ofisi, BP, Opet, Total gibi Türkiye’nin bütün önemli şirketlerinin olduğu öğrenildi. Ancak listede küçük dağıtım şirketlerinin ağırlıklı olduğu belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, yabancı akaryakıt dağıtım şirektlerinin önemli bölümü bayilerinde otomasyon sistemlerini kurdu. Fakat cezayı, birkaç istasyonda olmaması nedeniyle aldı. Bazı şirketlere 120 milyon lirayı bulan tutarlarda yüksek ceza kesildiği de ifade edilirken, bu şirketlerin karara itiraz etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

YENİDEN LİSANS ALABİLİR

EPDK, teknik düzenlemelere aykırı ürün bulunduğu tespit edilen LPG dağıtım şirketlerinden 16’sının dağıtıcı ve depolama lisanslarının iptal edilmesine karar verdi. LPG ile ilgili cezalar ise sektörde şok etkisi yarattı. LPG sektöründe yapılan denetimlerde ürünlerin koku açısından teknik yeterliliği karşılamadığı tespit edildi. Böylece aralarında Milangaz, Aygaz, Mogaz, İpragaz gibi büyük dağıtım şirketlerinin de olduğu 16 şirketin depolarının lisansları iptal edildi. Ancak sektör yetkilileri, söz konusu iptalin akaryakıt kaçakçılığı kapsamına girmediğine dikkat çekerek, bu nedenle şirketlerin aynı tesisler için tekrar lisans alma imkanının bulunduğunu vurguluyor. Şirketler yeniden lisans alana kadar ise depolar çalışmayacak.

BAKMADAN GEÇME!