Güncelleme Tarihi:
"TCMB kur değil enflasyon hedeflemesi yapıyor" diyen Ertem Reuters'a yaptığı açıklamada, TCMB'nin uyguladığı para politikası bileşiminin dalgalı kur rejiminde yaşanabilen kur ataklarına karşı TCMB'nin hareket alanını geniş tuttuğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
"PPK toplantısı 14 Aralık'ta. TCMB geniş politika araçlarını kullanarak PPK beklemeksizin de faizleri artırabilir. TCMB kısa süre önce tüm fonlamasını geç likidite penceresine taşıdı ve ortalama fonlama faizini de yüzde 12.25'e getirdi ve 25 baz puan faizleri artırmış oldu. Bakarsınız yarın da geç likidite penceresini yukarı çıkartır... Yani TCMB'nin burada dikkat ettiği şey enflasyondur. Enflasyon beklentileri bozulduğu takdirde TCMB faizleri her an yukarı çekebilir. 14 Aralık'ı beklemeden de yapabilir. TCMB'nin çok geniş bir alanı var. Gerek görürse bunu yapar ve ben TCMB'nin gerek görmesi halinde bunu yapmaktan çekinmeyeceğini düşünüyorum."
TCMB'nin gerekli görmesi halinde bile bazı adımları siyasi gerekçelerle atamayacağına yönelik endişelere dair bir soruya ise Ertem şöyle yanıt verdi:
"Merkez Bankası'nın bir adım atması gerektiğinde herhangi bir sebepten bu adımı atamayacağına yönelik endişe tamamen gerçekdışı. TCMB enflasyon hedeflemesi doğrultusunda gerektiğinde her türlü adımı atar."
İRRASYONEL POLİTİKALAR BEKLENMEMELİ PİYASA DIŞI ADIM ATILMAZ
Ertem piyasalarda faizleri düşürmek için kamu bankaları eli ile irrasyonel politikalar uygulanabileceğine dair endişelerle ilgili bir soru üzerine ise şöyle konuştu:
"Ekonomi yönetimi, Cumhurbaşkanı, siyasi irade piyasa dışı zorlamaların ekonomiyi bozacağını, spekülatif fiyatlamalar olacağını çok iyi biliyor. İrrasyonel hiçbir politika beklenmemeli. Faiz konusu da dahil Türkiye'de piyasa dışı hiçbir zorlama, hiçbir yaptırım olmaz; piyasa dışı bir adım atılmaz, atılmayacak."
Ertem, "Cumhurbaşkanı'nın (TCMB eleştirisi) operasyonel alandaki araç bağımsızlığına yönelik değildir, araç bağımsızlığı bakidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı konuşmada faizi düşürme konusunda devlet bankalarının bile ciddi bir tutuculuk içinde olduğunu, yüksek faizle kredi verilmesi nedeniyle yatırımların yürümediğini ancak bu şekilde devam etmeyeceklerini ve faiz sorununu çözeceklerini söylemişti. (Full Story)
Bu açıklamaların ardından TCMB'nin gerekli adımları gerekli görse bile atamayacağı endişeleri ve irrasyonel politikaların uygulanabileceğine dair eleştiriler olmuş, TL negatif ayrışarak sert değer kaybetmişti. Dolar/TL 3.98 ile dün tarihi zirvesini görmüştü.
Kur bugün Fed beklentileri ve Ertem'in Reuters'a yaptığı açıklamaların da desteğiyle güne başladığı 3.93'lü seviyelerden yönünü aşağı çevirerek 3.9010'a kadar geriledi.
İŞSİZLİK İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATILACAK
TCMB'nin politika faizini çok uzun bir süredir sabit tuttuğuna da dikkat çeken Ertem, "Politika faizi aslında nihai olarak TCMB'nin bir pusulası ve hedefi. Türkiye ekonomisinin uzun vadede bu faiz oranlarıyla devam etmesi gerektiğini işaret ediyor banka. Ancak piyasa şartlarına göre çok farklı faiz oranları kullanabiliyor" dedi.
Ertem son dönemde özel sektör yatırımlarında da artışların başladığına dikkat çekerek, yatırımlar artmasıyla birlikte istihdamda da güçlü bir seyir öngördüğünü belirtti ve enflasyonda ve işsizlikte 2018 ilk çeyrekte düşüşlerin başlayacağını söyledi.
"2018'in ilk çeyreğinde enflasyonda 200 baz puan düşüş bekliyorum" diyen Ertem, işsizlikte de 2018 ilk çeyrek itibarıyla "ciddi adımlar" atılacağını kaydetti.
ARAÇ BAĞIMSIZLIĞI VE ARAÇ ÇEŞİTLİLİĞİ GÜÇLÜ
TCMB'nin araç çeşitliliğinin ve araç bağımsızlığının oldukça güçlü olduğuna da dikkat çeken Ertem, şunları söyledi:
"TCMB sıkı bir para politikası uyguluyor ve bunu sürdürüyor. Dalgalı kur rejimi uyguluyorsanız kurda bu tür ataklar olabilir. TCMB'nin attığı adımların işe yarayıp yapmadığı tartışılıyor. Bu yanlış bir bakış açısıdır. TCMB'nin munzam karşılıklardaki ve TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesindeki adımları reel sektörü kur ataklarından korumak adına bir hedge mekanizması olarak atıldı. Bunlar kur hedeflenerek atılan adımlar değil. Etkileri orta vadede mutlaka görülecektir."
TL dolar karşısında son bir yıllık süreçte yaklaşık yüzde 15 değer kaybederken, kur geçişkenliği enflasyonda yükselişin ana unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. TL'deki değer kaybı ve yüksek volatiliteyi azaltmaya çalışan TCMB ilk olarak döviz likiditesini rahatlatıcı, TL likiditesini ise sıkılaştırıcı yönde etkisi olacak iki adım atmıştı. (Full Story)
TCMB iki adımın ardından TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlamış, ardından da örtülü faiz olarak da adlandırılan ve 25 baz puanlık faiz artışı anlamına gelen likidite sıkılaştırmasını gitmişti.
Ertem piyasalarda spekülasyon yapanların olumsuz haberleri kaldıraç olarak kullanması durumunda kâr edemeyeceklerini vurgulayarak, "TCMB her an buna dur diyebilir, eli çok güçlüdür" şeklinde uyarıda bulundu.
KURUN BİLANÇOLARDA BOZULMAYA AÇMASINI BEKLEMİYORUM
Ertem yıl sonunda kur artışı beklediklerini ancak yüksek volatilite beklemediklerini belirterek,"Kur bir müddet sonra geriye gelecektir. Enflasyon ve şirketlerin bilanço bozulmalarına yol açacağını düşünmüyorum" dedi.
Erdoğan'ın Rusya ziyaretine de dikkat çeken Ertem, kurda son iki haftada ilk kez bir iyimserlik yaşandığını, burada jeopolitik risklerin azalmasının da etkili olduğunu belirtti.
Ertem "Piyasalarda kurda normalleşme adımı görüyoruz. İki haftadan beri ilk defa oldu. Suriye'deki Ortadoğu'daki barış görüşmelerinin de burada katkısı oldu" diye konuştu.