Güncelleme Tarihi:
Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘783 736 42 62’ numaradan, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ise ‘344 726 64 58’ numara üzerinden seçim kampanyaları sürdürülüyor. Selahattin Demirtaş ise twitter üzerinden ‘SMS ile benim adıma atılan toplu bayram mesajları bana ait değildir” açıklamasını yaptı. Cep telefonu kullanıcılarını istekleri dışında gönderilen bu mesajlar, Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere birçok ülkede spam olarak tanımlanıyor. Bu ülkelerde tek bir SMS’in bile binlerce dolar olarak cezalandırıldığı spam SMS’ler için Türkiye’deyse hiçbir yaptırım bulunmuyor.
Avrupa ülkelerinde ve ABD’de Spam SMS’lerin önüne ‘opt-in’ düzenlemesiyle geçiliyor. Şirketlerin kullanıcıların izniyle SMS göndermesine izin veren bu düzenlemede, isteyenlerin SMS listesinden çıkmasını sağlıyor. Türkiye’deyse ‘opt-in’ düzenlemesi Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı kapsamında yer almıştı. Ancak bu yasa tasarısındaki ilgili madde yürürlüğe girmediği için spam SMS’ler henüz kanuna aykırı olarak değerlendirilmiyor.
Şirketler veya siyasi partiler, kullanıcıların cep telefonu numaralarına ‘toplu SMS’ gönderme şirketlerinden ulaşabiliyor. Türkiye’de hizmet veren onlarca SMS şirketi, sıradan bir kullanıcıya bile toplu SMS gönderme hizmeti verebiliyor. Basit bir Google aramasıyla ulaşılabilen bu şirketler, tarifelerini internet sitelerinde yayınlıyor. Örneğin, 250 bin SMS 2 bin 500 TL veya 100 bin SMS 1200 TL olarak fiyatlandırılıyor. Öte yandan SMS’ler istenilen kullanıcı grubuna da yönlendirilebiliyor. Örneğin, bir siyasi parti 18-25 yaş aralığında, İstanbul’da yaşayan kadın kullanıcıları hedefleyerek SMS gönderebiliyor. Şirketler, böylece istediği hedef grubuna uygun olarak seçim kampanyalarını sürdürebiliyor.
10 SMS bile atsalar ceza yok
SPAM SMS için Türkiye’de herhangi bir düzenleme olmadığını söyleyen bilişim avukatı Gökhan Ahi, Cumhurbaşkanı adaylarının gönderdiği SMS’lerin takıldığı herhangi bir hukuki nokta olmadığını ifade etti. Ahi, “Maalesef adaylar şu anda 10 tane SMS gönderse bile hiçbir şey diyemeyiz. Kaldı ki, bazı bakanlıklar bile kayıtlı kullanıcıların numaralarını paylaşıyor. Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı, kayıtlı olan velilerin numaralarını dershanelere veriyor. Dershaneler de bu numaralara SMS atarak reklamlarını yapıyor. Benzer bir örnek Sağlık Bakanlığı tarafından da yapılıyor” diye konuştu.