Güncelleme Tarihi:
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya devam ediyor. TUSKON bu kapsamda Benin Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Boni Thomas Yayi ve beraberindeki heyetin katılımıyla 10 Temmuz 2012, Salı günü “Türkiye - Benin Ticaret ve Yatırım Forumu” düzenledi.
Forumun açılışında yaptığı konuşmada Türk işadamlarını ülkesine yatırıma davet eden Cumhurbaşkanı Boni Thomas Yayi, önümüzdeki iki ay içinde Benin’de “Türk günü” düzenleyeceklerini de belirtti.
Cumhurbaşkanı Thomas Yayi, ülkesinin serbest bölgesinin anahtarını Türk işadamlarına vermek istediğini ifade ederek “Cumhurbaşkanı Gül ile görüştüm. Türk işadamlarını Benin’e göndermesini istedim. 2 ay içinde büyük bir Türk günü yapıp Afrika ülkelerinde iş yapan Türk işadamlarını çağırarak iş forumu yapacağız. Cumhurbaşkanı Gül bana dedi ki ‘bunu yaptığın zaman ben sana 4 uçak işadamı göndereceğim’. Çünkü bizim ülkemizin demokrasisini ve her türlü istikrarını biliyor, Ocak 2013 de Cumhurbaşkanı Gül’ü ülkemde şeref konuğu olarak ağırlayacağız. Yaşasın Türk-Benin işbirliği. Yaşasın Türkiye ve Afrika arasındaki iş birliği, bu işbirlikleri bütün dünyayı peşinden sürükleyecek” dedi.
Afrika’ya hep önem verdik
“Türkiye - Benin Ticaret ve Yatırım Forumu”na ev sahipliği yapan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Afrika’nın TUSKON için önemini şöyle anlattı: “2006 yılında TUSKON’un ilk programı birinci Afrika-Türkiye Ticaret Köprüsüdür. Bu program TUSKON’un kurulmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirdiğimiz ilk uluslar arası organizasyondur. Faaliyetlerimize Afrika kıtası ile başlamamız, Afrika kıtasının sahip olduğu ticari, ekonomik ve sosyal fırsatların farkında olmamızdan ötürüdür.”
Ticarette 10 yılda 10 misli artış
Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında 10 yıl önce ticaretin 742 milyon dolar olduğunu hatırlatan Yayi, “Bugün 7 milyar dolara ulaştı. 10 yılda 10 misli arttı. Sahip olduğunuz vizyonun ne kadar yerinde olduğunu görüyor ve alkışlıyorum. Size şapka çıkartıyorum. Sayın başkan sizi kutluyorum. Ancak bu bu gelişmeler karşısında şaşırmadım. Çünkü Türkiye, Osmanlı medeniyetinin mirasçısı bir ülke. Türkiye geri döndü. Dünyadaki yerini geri alıyor. Dünya çapındaki güç haline geldi. Ben sizin stratejinizi selamlıyorum. Çünkü stratejinizde Afrika ile ilişkiler var. Ve dünya çapında güç olmak Afrikasız mümkün değil” dedi.
Türkiye’nin Afrika’yla ilgili vizyonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önderliğinde yürüdüğünü ifade eden konuk Cumhurbaşkanı Boni Thomas Yayi, TUSKON’un kıtada yürüttüğü çalışmalara ve stratejiye de “şapka çıkardığını” ifade etti.
“İnsani yardımları geride bırakmak istiyoruz”
Benin Cumhurbaşkanı, dünyanın değişimine vurgu yaparak Afrika’nın bunun dışında kalamayacağını hatırlattı ve şöyle devam etti: “Biz aslında insani yardımları geride bırakmak istiyoruz. Dünya değişiyor. Afrika’nın barış mekanizmasını ortaya koyduk. Cumhuriyetçi değerlerin, özgür dünyanın değerleri etrafında buluşuyoruz. Entegre kalkınma programımız, tarım programlarımız var. Kötü yönetimlerden dolayı beyinlerimiz dışarı kaçtı. Ama artık oluşan şartlardan dolayı bunlar geri dönmeye hazır. Kıtamızda bir takım kötü sorunlar yaşıyoruz. Gerilim odaklarımız var. Ama bunları çözeceğiz. Örneğin Somali… Cumhurbaşkanı Gül de bu sorunun çözümü için çok çaba gösterdi. Bir ülkede gördüğünüz olumsuz görüntüleri koca bir Afrika kıtasına mal etmeyin. Yeni bir Afrika doğuyor.”
İstanbul-Cotonou ticari ekseni
Afrika kıtasının Benin’de bulunan en önemli limanı Cotonou ile İstanbul arasında ticari eksen oluşturulmasının önemini belirten Yayi, “Böylece ekonomik mübadeleler artsın. Benin Batı Afrika’da yer alıyor. Gerçek anlamda da bütün kıtaya geçiş noktası. Benin 500 milyon kişilik büyük bir pazarın ortasındadır. Benin’e yatırım yapmak aynı zamanda bütün bu büyük pazara yatırım anlamına geliyor. Siyasi ve ekonomik istikrara sahibiz. Temel insan haklarına sahip bir Benin’de finansman ve yatırımlar güvence altındadır”
Afrika kıtasının dünyadaki ekilebilir alanların yüzde 20’sine sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Yayi, 30 milyon metrekarelik bu alanın Çin’le mukayese edildiğinde 3 misli ABD ile mukayese edildiğinde ise 4 misli büyüklüğe sahip olduğunu söyledi. Yayi, tarım yatırımları için Türk işadamlarını ülkesine davet etti.
2 milyarın üstünde nüfusuyla dünyanın en kalabalık bölgesini Afrika kıtasının oluşturduğunu da hatırlatan Yayi, “2020 yılında bu nüfusun yüzde 60’ı gençlerden oluşacak. Bu insanları eğitebilirsek Afrika bütün dünyanın geleceğini belirleyecek yeni bir kutup olabilir” dedi..