''Çukur bahane, 'Taksim' kararı siyasi''

Güncelleme Tarihi:

Çukur bahane, Taksim kararı siyasi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2013 13:21

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen sendika ve sivil toplum kuruluşlarına izin verilmedi. Gerekçe olarak ise Taksim’deki kazılar ve oluşan çukurlar gösterildi. Ancak dün akşam binlerce Galatasaray taraftarı, geç saatlere kadar Taksim’de şampiyonluk kutlaması yaptı. Ortaya çıkan tabloyu yorumlayan sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri “Taksim herkese açık, bir tek emekçiye kapalı. Çukurlar bahane. Karar siyasi” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

1 Mayıs etkinlikleri için İstanbul Valiliği’nin Taksim’e izin vermemesinin temel gerekçesini bölgedeki kazı çalışmaları oluşturdu. Aldığı kararın doğru olduğunu yineleyen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ‘Bir işçimizin burnu kanarsa bunun sorumluluğunu alamam’ yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Taksim’e izin verilmemesi nedeniyle çok sayıda gösterici ve polis yaralandı. 1 Mayıs gösterisine katılan Dilan Alp, Meral Dönmez, Serdal Gül ve Zafer Yolcu,  polis müdahalesi ve atılan taşlar nedeni ile ağır yaralanmıştı.

TAKSİM'DE ŞAMPİYONLUK COŞKUSU

1 Mayıs günü Taksim’e çıkmalarına izin verilmeyen sendika başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri, binlerce Galatasaray taraftarının dün akşam şampiyonluk kutlaması için Taksim’e çıkmalarını hurriyet.com.tr’ye yorumladı.

Haberin Devamı

HERKESE AÇIK EMEKÇİYE KAPALI
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Galatasaray taraftarının Taksim’de kutlama yapabilmesini, “Bu durum çok net bir biçimde gösteriyor ki sorun meydanın fiziki koşullarından kaynaklı değil” sözleri ile yorumladı. Taksim’de çukurların bulunması gerekçe gösterilerek 1 Mayıs’a izin verilmediğini hatırlatan KESK Genel Sekreteri Tombul, “Binlerce taraftarın şampiyonluk kutlaması yapması Valiliği ‘çukurlar’ konusunda çok açık bir şekilde yanlışladı. Biz başından beri fiziki koşulların bir sorun olmayacağını dile getirdik. AKP iktidarı, Taksim’i emekçilere kapatma arzusunda. Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam toplantısında bunu açıkladı da. Fiziki koşulların sorun olmadığını dün itibari ile çok net gördük. Galatasaray taraftarının kutlamasını da doğru buluyoruz. Şu da çok açık ki, Taksim herkese açık; emekçiye kapalı.”

TAKSİM TİCARİLEŞTİRİLİYOR
KESK Genel Sekreteri Tombul, Taksim’in geçtiğimiz yıllarda 1 Mayıs kutlamalarına açık olmasına karşın bu yıl neden izin verilmediği yönündeki soruyu da “Başbakan ve AKP Hükümeti, ‘ben istediğimi yapar, istediğime izin verir istediğime vermem’ anlayışını ortaya koydu. Esasında Taksim Meydanı ticarileştiriliyor. Burada AVM yapılacağı (Topçu Kışlası), uygun bir yere cami yapılacağı açıklandı” sözleri ile yanıtladı.

Haberin Devamı

BİZE ‘TAKSİM’İ UNUTUN DİYORLAR
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs ile Taksim’in özdeş durumda olduğunu ifade ederek “1 Mayıs 1977’de 36 arkadaşımız katledildi. Biz bu katillerin bulunup yargıya teslim edilmesini istiyoruz. Ancak iktidar, Taksim’i işçiye kapatıyor. Burada esasında bize ‘1977’i unutun gelin yeni bir sayfa açalım. 1 Mayıs’ı Kazlıçeşme’de kutlayın. Katillerin peşinde koşmayın’ deniyor. Ancak biz Taksim’i de, o katliamı da unutamayız. Taksim herkese açık olmalı. Takım taraftarları da diledikleri gibi kutlamalarını yapabilmeli. Binlerce Galatasaraylı, gönlünce kutlama yaptı. Bir kişinin burnu bile kanamadı. Ki bu biz bundan mutluluk duyarız. Esasında Taksim herkese açık, bir tek işçilere kapalı. Bu da siyasi bir karar. Bu iktidar, madem işçileri çok düşünüyordu, çukura düşüp burunları kanamasın istemedi. Ancak taşeronlaşma sistemi ile son 10 yılda 11 bin işçi öldü 4857 Sayılı yasa nedeni ile. Bu nasıl bir çelişki ki, bir yandan işçileri düşünüyor öte yandan taşeronlaşma sistemi ile binlerce işçinin ölümüne neden oluyor.

Haberin Devamı

‘İSTİKLAL DE YÜRÜYÜŞLERE KAPANIYOR’
Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, Galatasaray taraftarının kutlama yapabilmesini “Bu her şeyi yalanladı. Çukurun da bahane olduğunu gösterdi” yönündeki sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada esas mesele özgürlüklerin kısıtlanması. 1 Mayıs ve Taksim birbirinden ayrılamaz. Evet başka mitin alanları da var, ancak 1 Mayıs bambaşka bir şey. Ki Taksim, kolay bir mücadele ile kazanılmadı. İşçilerin, konfederasyonların çabası ile kazanıldı. Bakın daha sorunlu bir durum var. Dikkat edin son günlerde, İstiklal Caddesi’ndeki yürüyüşler de izin verilmiyor. Ses çıkması engelleniyor. Bu toplumun soluk borusunun kapatılması anlamına geliyor ki çok büyük bir soruna işaret ediyor.”

Haberin Devamı

SENDİKALARDAN BAŞBAKAN ERDOĞAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

MÜDAHALE OLMAYINCA OLAY DA ÇIKMIYOR
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, kendisi bir Fenerbahçeli olarak, Galatasaraylı taraftarın Taksim sevincini paylaştığını ifade etti. Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılması kararı siyasi diyen TMMOB Başkanı Soğancı, “Polis karışmayınca kimsenin burnu bile kanamıyor. Ki taraftar kutlaması çok daha değişik bir şeydir. Ancak kimsenin burnu bile kanamadan kutlama yapılabilindi. Polis müdahalesinin olmadığı yerde olay çıkmıyor. Bunun en güzel örneği Galatasaray taraftarının kutlamasıdır. Ne çukura düşen oldu ne de bir şey. Hükümet’in Taksim’e yönelik bir fobisi var. Bu anlaşılabilir bir şey değil. 1 Mayıs’ta yazık ettiler. İşçilerin 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmaları, çok doğal bir taleptir oysa. Ancak oraya AVM yapacaklar.”   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!