Credit Europe’u 10.2 milyar Euro’ya çıkardı, Millenium’u Fibabanka yaptı

Güncelleme Tarihi:

Credit Europe’u 10.2 milyar Euro’ya çıkardı, Millenium’u Fibabanka yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2011 00:00

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, 4 ay önce resmen devraldıkları Millenium Bank’ın adını “Fibabanka” yaptıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Merkezi Hollanda’da olan ve 10 ülkeye uzanan Credit Europe adlı bankalarının da 10.2 milyar Euro’luk büyüklüğe ulaştığını söyleyen Özyeğin, “Rusya’da günde 4 bin bireysel kredi, 200 de otomobil kredisi veriyoruz” dedi.

MILLENIUM Bank’ı Portekizliler’den 4 ay önce resmen devralan Fiba Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, bankanın adını “Fibabanka” olarak değiştirdiklerini açıkladı. Fibabanka’nın da Yönetim Kurulu Başkanı olan Özyeğin, “Bugün Fiba Grubu olarak küresel dünyada yabancılara satılan bir Türk bankasının, yine bir Türk sermayesi tarafından geri alınabileceğini göstermenin mutluluğunu ve bu anlamda ilk olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Romanya’da birinci olduk
Merkezi Hollanda’da bulunan Credit Europe Bank ile Rusya, Ukrayna, Romanya, İsviçre, Belçika, Hollanda, Almanya, Malta, Dubai ve Çin’de (temsilcilik ofisi var) her türlü bankacılık işlemleri yaptıklarını anımsatan Hüsnü Özyeğin, şunları söyledi: “Rusya’da günde 4 bin bireysel kredi, 200 de otomobil kredisi veriyoruz. Rusya’da yıl sonunda 2 milyon kredi kartına ulaşmayı hedefliyoruz. Romanya’da ise kredi kartlarında birinciyiz. Yurt dışında gelişmeye devam ediyoruz. Rusya’da ciddi oranda geliştirdik. Bu yıl Türkiye’den daha hızlı büyümesini beklediğimiz Rusya’da, ürünlerin Türkiye’den 8-10 yıl sonra piyasaya sunulmasından dolayı öncü olmayı istiyoruz.”

Haberin Devamı

10.2 milyar Euro
Özyeğin, 1994 ile 2008 yılları arasında uluslararası bankacılık faaliyetlerine Türkiye’yi de ekleyerek 10 milyar 295 milyon Euro (25 milyar lira) bilanço büyüklüğüne ulaştıklarını anlatarak, şöyle konuştu: “Türkiye ile birlikte şu anda 400 milyonluk coğrafyada global bankacılık yaptık. 11 ülkede 225 şube, 12 bin 500 satış noktası, 475 ATM, 1 milyon 750 bin kredi kartı ve 44 farklı ülkeden 6 bin 500 çalışan ile 3.5 milyon müşteriye hizmet veriyoruz.”

Toplam 20 şube olacak
Fibabanka A.Ş’nin 13’ü İstanbul’da olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ile Antalya’da toplam 20 şubesi ve 350 çalışanıyla bireysel ve KOBİ’lere ticari bankacılık hizmeti sunacağını anlatan Hüsnü Özyeğin, şunları dile getirdi: “Aktif büyüklüğü Nisan 2011 itibarıyla 1.5 milyar lira ve bankanın kredileri de 1.2 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Millenium Bank’ı devraldıktan sonra isim konusunda çok düşünmedik. Fibabanka’nın kendileri için uzun bankacılık yolculuğunun yeni adı olacak.”

Haberin Devamı

Kâra geçtikten sonra yeni şubeler açacağız

FİBABANKA’ya ilişkin hedeflerini anlatan Hüsnü Özyeğin, şöyle konuştu: “Çocuk daha yeni doğdu. Şubeleşme konusunda öncelikle bankanın mevcut 20 şubesini kâra geçirmeyi hedefledik. Her şube kârda değil. Şubelerimiz kâra geçtikten sonra yeni şubeler açmaya başlayacağız. Onun için biraz zamana ihtiyacımız var. Millenium bank, 3 yıldır zarar eden bankaydı. Dolayısıyla Fibabanka’nın belli bir sürede belli bir noktaya gelmesi lazım. Biz yüzde 25 büyürsek  düşeriz. Banka kara geçemez. Bizim özel bir durumumuz var. Bizim yüzde 100 büyümemiz, büyük bir bankanın yüzde 1  büyümesiyle eş değer.”

1 milyar Euro sermayemiz var

Haberin Devamı

HÜSNÜ Özyeğin, Fibabanka’nın faaliyetlerinin sadece Türkiye’deki öz sermayesiyle sınırlı olmayacağını vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Biz bir bankacılık grubuyuz. Dolayısıyla Fibabanka’nın sermayesi değil, tüm grubun sermayesini düşünmemiz lazım. Bankacılık grubumuzun Hollanda’daki sermayesi şu anda 1 milyar Euro. Türkiye’de tekrar banka almamızın sebebi, aslında bizim Türkiye’de bir networkümüzün olması gerekiyordu. Aynı zamanda müşterilerimiz 5 senedir ‘ne zaman banka açacaksınız’ diye sürekli bizleri aradılar. Biz böyle bir müşteri talebinin olduğunun da farkındaydık.”

Türk bankacılığı dünyada kıskanılıyor

HÜSNÜ Özyeğin, hükümetin ve Merkez Bankası’nın bankacılık sektörünün büyümesini kısmaya yönelik adımlarıyla ilgili soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Ben 1982 Kastelli krizinde, 1994 Türkiye’deki ekonomik krizde, 1997’deki Asya krizi esnasında, 2001 yılında buradaydık. Bankacılık sektörünü zaman zaman zorluklar, zaman zaman iyilikler içinde gördük. Çok çeşitli konjonktürlerde başarılı olmaya  çalıştık. Türk bankacılık sektörünü fevkalade gelişmiş görüyorum. 2008 yılındaki kriz sonrasında herkes tarafından kıskanılan bir bankacılık sektörümüz var.”

Haberin Devamı

Altyapıya 10 milyon dolar yatırım olacak

FİBABANKA Genel Müdürü Bekir Dildar, banka için hazırlanan logoya “bilgi kristali” adını verdiklerini, bundaki mavi ile profesyonelliği ve ciddiyeti, yeşil ile de memnuniyeti ve bilgiyle gelen bilgeliği yansıtmak istediklerini anlattı. 4 ayda çok şey yaptıklarını ifade eden Dildar, bankayı devraldıklarında toplam aktiflerinin 900 milyon lira, özkaynaklarının 100 milyon lira, mevduatı ve nakit kredilerinin 600 milyon lira olduğunu,  nisan sonunda ise özkaynakları 225 milyon liraya, toplam aktifleri 1.5 milyar liraya, mevduatı 850  milyon liraya, kredileri 1.2 milyar liraya, şube sayısını 20’ye çıkardıklarını bildirdi. Dildar, taşınacakları binanın 4 bin metrekare olduğunu, IT, isim değişikliği ve yeni bina için 10 milyon doların üzerinde yatırımlarının söz konusu olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

TL-ruble işlemlerine katkıda bulunacağız

ŞU anda Rusya’da bir Türk tur operatörle çalıştıklarını anlatan Fibabanka Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, şu bilgileri verdi: “Bu operatör yılda Türkiye’ye 1.5 milyar dolar turist dövizi getirdi. Bu operatörün 750 acentesine POS makineleri koyduk. Rusya’daki gücümüzden dolayı Türkiye’de ruble ile bayağı işlem yapmaya başladık. Bu konuda da gerek turizm bölgesinde gerek İstanbul’da TL-ruble işlemlerinin artmasına katkıda bulunacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!