ANKA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 16:18
Son olarak 19 milyon dolarlık yatırımla Bilecik’te ileri işlenmiş piliç eti üretimine başlayan CP Piliç, Rusya’ya Türkiye’den ilk piliç eti ihracatını gerçekleştiren kurum oldu. CP Piliç günlük bin 500 ton kapasite ile üretim yapan Bilecik fabrikasını AB’ye ihracatta üs olarak kullanmayı planlıyor.
CP Piliç Türkiye Başkan Yardımcısı Nezih Gençer, Türkiye pazarına 23 yıl önce yem yatırımları ile giren Tayland merkezli dünya devi CP’nin, hem iç pazarın gelişmesi hem de ihracat pazarlarına daha etkin açılım için yatırımlarını sürdüreceğini açıkladı. Son olarak 19 milyon dolarlık yatırımla Bilecik’te ileri işlenmiş piliç eti üretimine başlayan CP Piliç, Rusya’ya Türkiye’den ilk piliç eti ihracatını gerçekleştiren kurum oldu. CP Piliç günlük bin 500 ton kapasite ile üretim yapan Bilecik fabrikasını AB’ye ihracatta üs olarak kullanmayı planlıyor.
ANKA’ya açıklamalarda bulunan CP Türkiye Başkan Yardımcısı Nezih Gençer, “Irak’tan sonra Rusya’ya da Türk tavuğunun lezzetini keşfettirmeye kararlıyız. Brezilya ve ABD şu ana kadar Rusya pazarına egemen durumdalar. Mevcut fiyatlarla Rusya pazarına girmek zor olsa da gemilerle Atlantik’in ötesinden uzun bir yolculuk sonrasında gelen donmuş tavuk eti yerine Rusya’nın yakın bir gelecekte yakın bir gelecekte tedarik kolaylığının yanı sıra Türk tavuğunun kalitesini ve lezzetini de keşfedeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle sembolik olsa da 23 tonluk ilk ihracatı yaptık” dedi. Rusya’nın iç pazarı ile tüm dünyanın ilgisini çektiğini vurgulayan Nezih Gençer, “Türkiye’nin yıllık üretimi 1.3 milyon ton civarında. Rusya’ya öyle dendiği gibi yıllık 500 bin ton ihracat mümkün değil. Belki 50-100 bin ton olabilir. Irak’a kesimhane teslimi tonunun 2 bin 50- 2 bin 100 dolara satıyoruz. Rusya ise St.Petersburg teslimi bin 500 dolara Brezilya’dan alıyor” bilgisini verdi.
“YUMURTADA İLK ÜÇTEYİZ, YEM ÜRETİMİNDE SEKTÖR LİDERİYİZ”CP’nin 5 kesimhanede her gün 280 bin adet kesim gerçekleştirdiğini kaydeden Nezih Gençer “Yıllık piliç eti üretimimiz ise 117 bin ton civarında. Büyük üretici 15 firmanın pazar payları arasında çok büyük farklar yok. Birinci gruptaki üreticilerin payı yüzde 9-11 arasında. İkinci gruptakiler ise yüzde 5-8 arasında. Toplam pazarın yüzde 80’i zaten bu 15 şirket tarafından oluşturuluyor. Bizim Pazar payımız düzeyinde” dedi. Yumurta ve yem üretimine de değinen Gençer, “Günlük yumurta üretimimiz 1.5 milyon adet civarında. Yumurtada ilk üç üretici içindeyiz. Emde ise yıllık 800 bin ton üretim ve yüzde 9 pazar payıyla sektörün lideriyiz” diye konuştu.
“İŞLERİ ÇEŞİTLENDİRİYORUZ, HAZIR YEMEK ÜRETİP ZİNCİRLERDE SATACAĞIZ”Gençer, CP’nin piliç etinde bir miktar frene bastığını ve iş alanlarını çeşitlendirme politikasını benimsediğini belirterek şu bilgiyi verdi:
“Yumurtaları aynı sepete koymamak lazım. Piliç eti, yumurta üretimi yanı sıra şimdi ileri işlenmiş tavuk ürünlerine odaklanacağız. Ayrıca yeni bir gelişme olarak hazır
yemek işine de gireceğiz. Birçok gelişmiş dünya ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de zincir mağazalarda hazır yemek satışı yapacağız. Bu konuda ilk adımı Tesco ile attık. CP hazır yemek ürünleri ile beslenme konusunda kent yaşamını daha da kolay hale getireceğiz.”
CP Türkiye Başkan Yardımcısı Nezih Gençer, yaklaşık 100 yıllık tarihi ve 20 milyar dolarlık cirosu ile bir dünya devi olan Tayland merkezli CP’nin, önemli birikimi ile Türkiye’de yem ve piliç üretimi alanlarında sektöre ciddi katkılar sağladığını söyledi. 70’li yıllarda misafir yemeği olarak sunulan tavuk etinin, bugün mütevazı sofraların vazgeçilmez ürünü haline gelmesinde, yüksek verimli yem ve bilimsel çalışmaları ile CP’nin yatırımlarının da etkili olduğunu vurgulayan Gençer, “Sektörün temeli olan yem üretimi konusunda dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de en büyük kuruluşu olan CP, kuluçka yatırımlarından, piliç eti ve yumurtaya ve oradan da ileri işlenmiş piliç ürünlerine ve son noktada da, dağıtım zincirine kadar bir uçtan diğer uca kurduğu sistemi ile Türkiye’nin önemli kuruluşlarından birisidir” dedi.
“ONCA KRİZE RAĞMEN CP YATIRIMLARDA FRENE BASMADI, İSTİHDAMI 3 BİN KİŞİYE YAKLAŞTI”Türkiye’ye ilk olarak 23 yıl önce İnegöl’de yem fabrikası kurarak yatırımlara başlayan CP Türkiye’nin, bugün 6 yem fabrikası ve 5 kesimhane ile Türkiye’nin alanındaki en büyük kuruluşlarından olduğunun altını çizen Gençer, “Bu yatırımlara Bilecik’ de deneme üretimine başlayan ileri işlenmiş piliç eti ve yine İnegöl’de 10 milyon dolarlık yumurta yönlü damızlık kümesleri ve kuluçkahane yatırımımız eklenecek. Ve bu tesisten de yılda 9,5 milyon adet civciv üreteceğiz” dedi. Yatırımlar konusunda tüm yaşanan krizlere rağmen frene basmadıklarını ifade eden Gençer, “ İstihdama da yatırım yapan CP, kriz döneminde çalışan sayısını 2 bin 803 kişiye çıkardı” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE TAVUK ETİ TEMEL PROTEİN KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDECEK Nezih Gençer, tavuk etinde pazarın gelişme potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“1990 yılında kişi başına yılda düşen tavuk eti miktarı 3.8 kilo idi. 2009’da bu rakam 17 kiloya ulaşırken üretimde de geçen 20 yılda kat kat artışlar gerçekleşti. Pazarın gelişme potansiyeli hala yüksek. Çünkü bizde domuz eti yok.
Balık eti mevsimsel bir olay.Kırmızı et ise pahalı. Eskiden kırmızı ile beyaz et arasındaki makas 1/3’tü, şimdi 1/5’e çıktı. Tüm bu nedenlerle tavuk eti protein ihtiyacının temel kaynağı olmaya devam edecek.”
“IRAK TÜRK TAVUĞUNUN LEZZETİNİ KEŞFETTİ, SIRA DİĞER ÜLKELERDE” Tavuk ihracatının sektörün büyümesine büyük katkı yapacağını belirten Gençer, “Eğer ihracat açılır ve iç piyasada da tüketim daha hızlı gelişirse yıllık üretim 2 milyon tona kadar çıkabilir. İhracatta Irak, Rusya, Suudi Arabistan, Türki Cumhuriyetler bizim için önemli pazarlar olabilir. Bu ülkelere Brezilya’dan tavuk geliyor. Irak artık Türk tavuğunun lezzetini keşfetti. Şimdi sıra diğer ülkelerde” dedi. İhracatın 10-15 bin ton olduğu günlerin geride kaldığını, 2009’da ihracatın 115 bin tona yükseldiğini hatırlatan Nezih Gençer, 2010’da 150 bin tonluk ihracat hedefinin gerçekleşeceğini söyledi. Gençer, “Eğer Rusya pazarına da girersek bu rakam rahatlıkla yılda 200-250 bin tona çıkabilir” diye konuştu.
“BİLECİK FABRİKAMIZ İŞLENMİŞ ÜRÜNLERDE AB’YE İHRACAT ÜSSÜ OLACAK” CP’nin Bilecik yatırımı hakkında bilgi veren Nezih Gençer,19 milyon dolarlık yatırımla geçen ay hizmete giren Bilecik İleri İşlenmiş Ürünler tesisinde. 250 kişinin istihdam edildiğini, aylık kapasitenin 1500 ton olduğunu ve iki vardiya çalışan fabrikanın yakın bir zamanda aylık 2 bin 500 ton üretebilir hale geleceğini söyledi. Gençer, “Bilecik tesisinde 17 çeşit işlenmiş ürün çıkarıyoruz. AB’ye normalde çiğ et ihracatı halen kapalı. İşlenmiş ürünler için ise AB’den ön izin aldık. Ayrıca Irak’tan da önemli bir talep var. Bilecik tesisimiz AB ülkeleri için iyi bir potansiyel oluşturuyor” dedi. Nezih Gençer, “CP Bilecik İleri İşlenmiş Piliç Ürünleri Fabrikası” yatırımı ile entegre üretim sistemini son noktaya taşıdıklarını da belirtti.