Çözüm yollarının doğuya kaydığını gördü, ‘Enerji Merkezi’ne soyundu

Güncelleme Tarihi:

Çözüm yollarının doğuya kaydığını gördü, ‘Enerji Merkezi’ne soyundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 00:00

Sabancı Üniversitesi bünyesinde İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi kurulacak. Enerjide çözüm yollarının doğuya dikkat çeken Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Bu trend de Türkiye’yi ve İstanbul’u önemli bir yer haline getiriyor” dedi.

SABANCI Üniversitesi hem karar alıcılara hem de özel sektöre düşünce kuruluşu olarak hizmet vermek üzere “İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi” adıyla yeni bir oluşuma hazırlanıyor. Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, enerji ve iklim değişikliği konusunda yaşanan gelişmeler karşısında çözüm yollarının daha çok doğuya doğru kaydığına dikkat çekerek, “Bu trend de Türkiye’yi ve İstanbul’u önemli bir yer haline getiriyor. Enerjide sürdürülebilirlik açısından iklim değişikliği konusu birbirini tamamlayan bir olgu olarak görülmeli” dedi.

Uluslararası nitelik taşıyacak İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin resmi kuruluşunun 1-1.5 yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Sabancı, enerji ve iklim değişikliği konusunun dünyanın gündeminde ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Uluslarası çözüm ortaklığı

Sabancı, şöyle konuştu: “Bir yanda dünyadaki enerji kaynaklarındaki gelişmeler ve enerji konusundaki yeni, sürdürülebilir, verimli kaynak ihtiyacı ve araştırmaları, bir yanda da değişen iklim koşulları yer alıyor. Bunlar dünya ile birlikte bir arada ve paralel götürülmesi gereken konular. Bu nedenle bu konudaki herhangi bir çözüm ortaklığının da dünya çapında uluslararası boyutta olması gerekiyor. İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’ni de bu amaçla kurmak üzere burada ilk adımı atıyoruz.”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Baş Ekonomisti Fatih Birol’un fahri danışmanlığını üstleneceği merkez, yapacağı çalışmalarla bölgede ve dünyada hükümetler, şirketler, araştırma kurumları ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapacak, devlet organlarını ve endüstriyi, enerji ve iklim değişikliğinde kilit konularda bilgilendirecek. Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Nihat Berker, bu merkezin “Bir nevi think thank-düşünce kuruluşu” olacağını, bundan daha da öteye giderek, “Think tank, analiz ve enformasyon” merkezi görevi göreceğini belirtti.

Birol: Türkiye daha kilit rol oynayacak

İSTANBUL Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin fahri danışmanlığını üstlenen Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol, enerjide üretim ve tüketimde dengelerin değiştiğini ve bu eğilim nedeniyle Türkiye’nin ve çevresindeki ülkelerin ağırlığının arttığına dikkat çekti. Bu nedenle merkezin İstanbul’da konumlandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Birol, “Hem enerji üretiminde hem de enerji tüketiminde dünyanın ağırlık merkezi doğuya kayıyor. Türkiye hem OECD hem de NATO üyesi olarak enerji konularında daha kilit bir rol oynayacak” dedi. Gelecekte petrol üretiminin Türkiye sınırında olacağını belirten Birol, çevre ülkelerin ise iklim değişikliği konusundaki ağırlığının arttığını vurguladı. Birol, bu nedenle Türkiye’nin daha önemli hale geldiğine dikkat çekti.

Komitede kimler olacak

İSTANBUL Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin 9 kişilik Uluslararası Yönlendirme Komitesi’ne Dr. Fatih Birol başkanlık ederken, şu isimler de görev alacak:
Kral Abdullah Petrol Araştırmaları Merkezinden Nabil El Huveyter
Pekin Enerji Kulübü Başkanı Xavier Chen.
Brookings Enstitüsünden Kemal Derviş.
MIT’den Profesör John Deutch.
Sabancı Holding’ten Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman.
Birleşik Krallık Atom Enerji Dairesi Başkanı Barbara Thomas Judge.
Verbund Başkanı Michael Pistauer.
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Nihat Berker.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!