Çözüm süreci ihracatı artırdı

Güncelleme Tarihi:

Çözüm süreci ihracatı artırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 11:07

Çözüm süreci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerin ihracatında büyük artış sağladı.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bölgeden yılın ilk üç aylık döneminde 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 5,3'lük artışla toplam 2 milyar 277 milyon 819 bin dolarlık ihracat yapılırken, Batman, Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa'dan yapılan ihracat miktarındaki artış oranı dikkati çekti.

Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla Batman'dan yapılan ihracatta yüzde 76, Diyarbakır'da yüzde 63, Adıyaman'da yüzde 62, Şanlıurfa'da ise yüzde 20 artış oldu.

Şırnak'tan 278 milyon dolarlık ihracat yapıldı

2013 yılının ilk üç ayında 7 milyon 779 bin dolar ihracat yapan Batman bu yılın aynı döneminde yüzde 76 artışla 13 milyon 725 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın ilk üç ayında 11 milyon 392 bin dolar ihracatın gerçekleştiği Diyarbakır'da ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artışla ihracatını 37 milyon 287 bin dolara yükseltti.

Geçen yılın ilk üç ayında 6 milyon 447 bin dolar ihracat gerçekleştiren Adıyaman ise bu yıl ihracat miktarını 13 milyon 911 bin dolara çıkarmayı başardı. 2013 yılının ilk çeyreğinde 49 milyon 268 bin dolar ihracat yapan Şanlıurfa ise bu yıl ihracatını 59 milyon 215 bin dolara çıkarttı.

Bölgede geçen yılın aynı dönemine göre en az artış Şırnak'ta gerçekleşti. Şırnak'ta 2013 yılının ilk üç ayında 273 bin 381 dolar olan ihracat miktarı 2014'ün aynı döneminde 278 milyon 133 bin dolara yükseldi. Bölgenin lokomotif ili konumunda olan Gaziantep ise 2014 yılı Ocak-Mart döneminde 1 milyar 625 milyon 338 bin dolar ihracat ile Türkiye altıncısı oldu.

"Çözüm sürecinin önemini gösteriyor"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, çözüm süreciyle bölgede üretim yapan firmaların ihracata yöneldiğini vurgulayarak, ihracat oranındaki artışın sevindirici olduğunu söyledi. Diyarbakır'dan yapılan ihracat miktarının ülke ortalamasının çok üzerinde olduğunu kaydeden Sayar, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'ın ihracatında ilk çeyrekte yüzde 63 oranında artış oldu. Oysa ülke genelindeki artış ise sadece yüzde 6'dır. Bu artış oranı, çözüm sürecinin önemini gösteriyor. Büyük güven ve motivasyon oluşturan çözüm süreci kazanca dönüşmeye başladı. 2012 yılı ve 2013 yılı dönemlerinde alınmış teşvik yatırımlarının da üretime başlaması ile beraber ihracat rakamları artmaya devam edecek. Diyarbakır'dan yapılan ihracatın 2014 yılında 300 milyon doların üzerine çıkmasını bekliyoruz.”

" İlk çeyrekteki büyük artış sürecin katkısıdır"

Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal ise çözüm süreciyle bölgenin yatırım açısından cazip hale dönüştüğünü ifade ederek, batı illerindeki yatırımcıların bile fırsatları yerinde görmek üzere geldiğini söyledi.

GAP'ın sulama projelerinin tamamlanmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yatırımların çok artacağını kaydeden Akbal, "Süreç sayesinde 1 yılda büyük değişim oldu. Yatırımcılar başta olmak üzere hepimiz geçmişte yaşanan acı dolu günleri unuttuk. İlk çeyrekteki büyük artış sürecin katkısıdır. Çözüm süreci, hem bölge hem de Türkiye ekonomisine katkı sunuyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Çözüm süreci ihracatı artırdı


"Çözüm süreciyle bölgemizde yaşam normale döndü"

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanı Abdülkadir Demir ise süreç sayesinde Batman'a yatırımcı ilgisinin yoğunlaştığını belirterek, Batman Organize Sanayi Bölgesi için 140 kişinin başvuru yaptığını bildirdi.

Yılın ilk çeyreğinde bölge illerinden yapılan ihracat miktarındaki oransal büyük artışın tek nedeninin çözüm süreci olduğunu vurgulayan Demir, şunları söyledi:

"Çözüm süreciyle bölgemizde yaşam normale döndü. Girişimcilerimiz süreçle, mevcut kapasitelerini artırmaya, yeni yatırımlar yapmaya ve ihracata yöneldi. İhracattaki artış çözüm süreci sayesinde oldu. Girişimcilerimiz bizimle görüşüp ihracat konusunda kendilerine öncülük etmemizi istiyor. 140 girişimci organize sanayi bölgesinde yer talebinde bulundu. Oysa bu talepler geçen yıl yoktu. Bölgemiz çözüm sürecinin meyvelerini topluyor. Süreç kalıcı hale getirilirse bölgenin ihracatında çok daha büyük artış olur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!