Cottarelli'den Temizel'e övgü

Güncelleme Tarihi:

Cottarelliden Temizele övgü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel'le son bankalar operasyonunu görüştü. Cottarelli, Temizel'e ‘‘Sizi takdirle izliyoruz’’ mesajı verdi.

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel'i ziyaret ederek, Kurul'un sektöre yönelik son faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Temizel'i önceki gün ziyaret eden Cottarelli, Üst Kurul'un son kararları ile Eylem Planı'na dönük hazırlıklarını takdirle izlediği mesajını verdi.

Cottarelli'nin özellikle, bankacılık sistemini olumsuz etkileyen risklere karşı zamanında önlem alınmasından memnuniyet duyduğunu ilettiği öğrenildi. IMF Türkiye Masası Şefi, bugünlerde açıklanacak Eylem Planı'nın, bankacılık sektörünün daha sağlıklı bir yapıya ulaşmasında önem taşıdığını vurguladı.

IMF'nin önümüzdeki hafta sona erecek incelemeleri sonrasında vereceği mesaj; Fon'daki bankaların geleceğini ve Türk bankacılık sistemini yakından ilgilendiriyor. IMF'nin yapacağı değerlendirmesinde, Üst Kurul'un kararları ile Eylem Planı'nın da yer alacağını hatırlatan yetkililer, IMF'den gelecek bir pozitif sinyalin, Fon'daki bankalara talip olacak yabancı bankaların bakış açısını da olumlu etkileyeceğini vurguluyor.

Bankacılık Üst Kurulu'nun bugün, banka satın alacaklarda aranacak yeni kriterleri içeren bir 8-10 maddelik yazılı açıklama yapması bekleniyor. Kurul, TMFS'deki bankalara yönelik Eylem Planı'nı ise bu hafta sonuna yetiştirmeye çalışıyor.

Bankacılık Üst Kurulu; mali sektörde, bankalar dışındaki faktoring ve leasing şirketlerine ilişkin denetim fonksiyonunun da Kurul'a devri konusunda Hazine Müsteşarlığı ile mutabakata vardı. Bankacılık Üst Kurulu kurulduktan sonra, denetimi Hazine Müsteşarlığı'nda kalan factoring ve leasing şirketleri için tek maddelik bir yasa çıkarılması planlanıyor.

Bu yasayla, Bankacılık Üst Kurulu'na bağlı olarak banka denetimlerini yapan yeminli murakıpların, faktoring ve leasing şirketlerini de doğrudan denetleyebilmesinin önü açılacak. Banka sahiplerinin büyük bir bölümünün faktoring ve leasing şirketlerine de sahip olduğunu vurgulayan yetkililer, ‘‘Şu anda yeminli murakıplar bu iki sektörü doğrudan denetleyemiyor. Bu da sistemde kaçaklara yol açıyor. Bu denetimlerin Kurul'a geçmesiyle, denetimler daha sağlıklı ve verimli olacak’’ değerlendirmesini yaptı. Geçen yılın rakamlarına göre, faktoring ve leasing sektörlerinin toplam mali büyüklüğü 2 trilyon 200 milyar liraya ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!