Güncelleme Tarihi:
Özellikle Borsa İstanbul’daki (BIST) yüzde 2.66’lık yükseliş dikkat çekti. Endeks yoğun alımlarla bir önceki günkü kayıplarını da geri alarak 76 bin puanı geçti. Günü yüzde 1.983 puanlık artışla tamamlayan BIST 76 bin 470 puana ulaştı.
GÜNÜN KAYBEDENİ ALTIN
ABD’de yaşanan bütçe krizi kısa vadede doların değerini de düşürdü. Önceki günkü kapanışta 2.02 TL’nin üzerinde seyreden dolar dün sabah saatlerinde 2 TL sınırına kadar düştü. Daha sonra gelen alımlarla dolar tekrar 2.01 TL’nin üstüne çıkarken günü 2.0115 TL’den kapadı. Günün kaybedeni ise altın oldu. ABD’de bütçe sorununun 1 Ekim itibariyle çözülememesiyle altında değer kayıpları yüzde 2’yi aştı. Uluslararası piyasalarda ons başına 1284 dolara kadar düşerek 8 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye gelen altın günün sonunda 1290 dolara geldi.
PİYASALAR FED’E BAKIYOR
Uzmanlar ABD’de bütçe krizinin gerçekleşmesinin ardından ilk şoku atlatan piyasalarda kısa bir süre daha olumlu atmosfer yaşanacağına dikkat çekiyor. Piyasalardaki bu olumlu atmosferin kaynağı ise bütçe krizinin uzamasıyla ABD’de oluşacak büyüme riskine Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) daha fazla risk katmak istemeyeceği beklentisi. Bu ortamda Fed’in varlık azaltımına gidemeyeceğini düşünen piyasa aktörleri özellikle gelişen ülkeler borsalarındaki artışın da tetikleyicisi oldu. Hindistan Bombay Sensex Endeksi yüzde 0,8’in üzerinde artış görürken Rusya RTSI endeksi de yüzde 0,7’nin üzerinde değer kazandı. MSCI Dünya endeksi de sadece yüzde 0,73 değer kaybederken bu endeks ABD bütçe krizinin gelişmiş ülkeler borsalarında önemli düşüşler yaratmadığını gözler önüne serdi.
‘KISA SÜRELİ RAHATLAMA OLUR’
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu Türkiye için önemli olan konunun Fed ve ABD tahvil faizleri olduğunu belirtti. Fed’in ABD ekonomisindeki mevcut belirsizliklere ek belirsizlikler yaratmak istemeyeceğini söyleyen Saltoğlu bu durumun Türkiye’deki dalgalanmayı geçici de olsa durduracağını belirtti. Saltoğlu yine de ABD “Bütçe tavanı” tartışmaları ile zaman zaman belirsizliğin artacağı dönemler yaşanabileceğini vurguladı.
TIKANIKLIĞIN SÜRMESİ BORSAYI ETKİLER
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmet Demirkol da ABD’deki bütçe sorununun bu şekilde uzun sürmesi durumunda Türkiye’de piyasaların da olumsuz etkileneceğini düşünüyor. ABD ekonomisindeki tıkanıklığın uzun sürmesinin Türkiye’de tahvil faizlerini yüzde 8,5-9,5 seviyelerine getirebileceğini belirten Demirkol “bu durum BIST 100 endeksini 70 bin seviyelerine düşürebilir ve bono, hisse senedi piyasasından çıkan likidite, dolara alım getirebilir. Dolar/TL’de 2,03 seviyelerinin üzeri görülebilir” diye konuştu.