Güncelleme Tarihi:
Yahya Murat Demirel suskunluğunu bozuyor
Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, İstanbul ve Şişli Cumhuriyet savcılıklarınca hakkında başlatılan iki ayrı soruşturma nedeniyle ifade verdiği Ankara Adliye'sinde, ‘‘Bir değil, çok şey açıklayacağım. Konuşacağım. Herşeyi anlatacağım’’ dedi.
Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, İstanbul ve Şişli cumhuriyet savcılıklarınca hakkında başlatılan iki ayrı soruşturma nedeniyle ifade verdiği Ankara Adliye'sinde, ‘‘Her şeyi açıklayacağım. Konuşacağım. Herşeyi anlatacağım’’ dedi.
Yahya Murat Demirel, Berdan Tekstil'in teminat olarak verdiği çekleri paraya çevirdiği iddiasına karşılık, ‘‘Hiç bilmiyorum. Şu anda Berdan Tekstil'den alacağım var mıdır yokmudur, onu bile bilmiyorum’’ dedi. Demirel, oysaki askerliğini yaparken Berdan Tekstil'e ait çekleri bozdurduğu gerekçesiyle bıçaklanmıştı.
Yahya Murat Demirel, Berdan tekstil Şirketinin şikayeti üzerine, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nda yürütülen soruşturmayla ilgili Ankara Cumhuriyet Savcısı Ahmet Mutlu'ya ifade verdi.
BERDAN KREDİSİ
Yahya Murat Demirel ifadesinde, Egebank'ın sahibi olduğu dönemde Berdan Tekstil'e kredi verildiğini hatırlatarak, ‘‘Kredi karşılığında güvence olarak çek alınmış olabilir. Ancak bunun detayını bilemem. Çekin üzerine ‘Teminattır' ibaresi yazılması, o çekin paraya çevrilmeyeceği anlamı taşımaz. Çek görüldüğünde banka onu öder. Ne kadar çek alındığını ben bilmiyorum. Bu çeklerde benim imzamın bulunması da söz konusu değildir’’ dedi.
Yahya Murat Demirel ifadesinde, ‘‘Çeklerin Berdan Tekstile iade edilip edilmediğini de bilemem. Berdan Tekstil'den alacağım var mı yokmu onu dahi bilmiyorum’’ diye konuştu.
Oysa Yahya Murat Demirel, paralı askerlik yaptığı Sivas’taki birliğinde, Berdan Tekstil'e olan borcu nedeniyle bıçaklanmıştı. Demirel'in ifadesi bu nedenle inandırıcı bulunmadı.
Yahya Murat Demirel Pamukbank'ın şikayeti üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, başlatılan soruşturma çerçevesinde yine Cumnhuriyet Savcısı Ahmet Mutlu'ya ifade verdi. Demirel, ifadesinde suçlamaları kabul etmedi.
ZULÜM GÖRDÜM
Yahya Murat Demirel, adliyede gazetecilerin, ‘‘Bir şey söyleyecek misiniz? Açıklama yapacak mısınız?’’ sorusuna, ‘‘İzin alın gelin, çok şey söyleyeceğim. Hukuk hepimize lazım’’ dedi. Gazetecilerin ısrarla ‘‘Ne söyleyeceksiniz?’’ sorusu üzerine Demirel, ‘‘Bir şey değil, çok şey söyleyeceğim’’ diye konuştu.
Demirel ayrıca, ‘‘Zulüm gördüğünü’’ iddia etti. Demirel, ‘‘Nail Keçili'nin tutuklanması ile ilgili bir açıklamanız olacak mı?’’ sorusuna, ‘‘Her şeyi açıklayacağım. Konuşacağım, herşeyi anlatacağım’’ karşılığını verdi.
Fırıldak Ömer'den Demirel'e dava
YAHYA Murat Demirel ile birlikte Egebank'ı milyonlarca dolar zarara uğrattığı iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ‘‘Fırıldak Ömer’’ lakaplı Vanspor eski Başkanı Ömer Gülüştür, Ticaret Mahkemesi'nde karşı dava açtı. Harmak Makine ile birlikte mahkemeye başvuran Gülüştür, Yahya Murat Demirel yönetimini kendilerini ‘‘mal kaçırma amaçlı’’ kullanmakla, Mevduat Sigorta Fonu'nun atadığı yeni yönetimi de yönetim kurulu kararıyla çıkan krediyi vermeyerek kár kaybına neden olmakla suçladı. Başvuruda Egebank'ın taahhüt edildiği halde verilmeyen kredi için davacılara şimdilik 50 milyar lira maddi tazminat ödemesi istendi. Gülüştür, Demirel ile birlikte Bankalar Kanunu'na aykırı davranarak zimmete para geçirme suçundan 12 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. İstanbul 5'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran Harmak Makine Sanayii ve Ticaret A.Ş. ve Vanspor eski Başkanı Ömer Gülüştür'ün avukatları, Ağır Ceza Mahkemesi'ne kadar uzanan kredi olayını anlattılar. Başvuruda Gülüştür'ün Sarıyer'de sahibi olduğu öne sürülen 550 dönümlük arazide büyük bir projeyi uygulamaya koyduğu, bunun için anlaşma yapılan Harmak Makine Sanayii ve Ticaret A.Ş. adına Egebank'tan 3 milyon dolar kredi istendiği belirtildi. Davacılardan Harmak Makine adına 3 milyon dolar talep edilmesine rağmen Egebank'ın eski yönetiminin 8 milyon dolar kredi çıkardığının sonradan öğrenildiği belirtilen dilekçede, şöyle denildi: ‘‘Yahya Murat Demirel ve Egebank'ın eski yöneticilerinin bankadan para kaçırma amacıyla yaptığı işlemler ve olaylar neticesi 8 milyon dolar kredi tarafımızca çekilmiş gözükmektedir. Ömer Gülüştür tüm iyi niyetiyle anlaşma yoluna gitmiş fakat kredi hiçbir zaman ödenmemiştir. Talep ettiğimiz, daha sonra 4,5 milyon dolar olarak taahhüt edilen krediyi de almadık.'
‘Saygın' soyguncular nerede?
FAZİLET Partisi (FP) Genel Başkanı Recai Kutan, bankaların soyulmasında sorumluluğu bulunan ve kamuoyuna 'saygın kişiler' olarak sunulan siyasetçiler ve bürokratların ortaya çıkarılmasını istedi. Kutan, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmasında bankaların içinin boşaltılmasına yönelik operasyonlar çerçevesinde halen yalnızca bir banka sahibi, bir reklamcı ve az sayıda küçük bürokratın tutuklu olduğunu belirtti. Banka yolsuzluklarının siyasetçi ve bürokrat ayaklarının ortaya çıkarılamadığını kaydeden Kutan, 'Halk banka hortumlamalarda sorumlulukları bulunan ve kamuoyuna saygın kişiler olarak sunulan siyasetçileri ve bürokratları görmek istiyor' dedi.
İstanbul’da talimatla ifade verecek
YÖNETİMİ, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Egebank'ın, eski sahibi Yahya Murat Demirel ile 7 eski banka yöneticisi hakkında, hizmet yoluyla emniyeti suiistimal iddiasıyla açılan davada, Ulucalar Cezaevi'nde bulunan Yahya Murat Demirel'in talimatla ifadesinin alınmasına karar verildi. Sanıklardan Egebank eski Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Sami Erdem ve Pembe Jale Okay'ın ise mahkemeye polis zoruyla getirilecek. Şişli 10. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Turan Özel katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Yahya Murat Demirel, Aydoğan Semizer, Mehmet Sami Erdem, AliSüha Paya, Pembe Jale Oktay, Raif Zıhnalı ve Ali Ertunç Yalçın ise duruşmaya gelmedi.
Sorgusu yapılan Turan Özel, 1994 yılında Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladığı Egebank'tan, 1998 yılında Yahya Murat Demirel'in bankayı satın almasından 10 gün sonra ayrıldığını anlattı. Özel, kendi çalıştığı süre içerisinde bankada herhangi bir zarar doğuracak işlem yapılmadığını savundu. Tüm sanıkların, TCK'nın 510. maddesi uyarınca 1 ile 5'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.
Bıyık bıraktı
ŞİŞLİ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade veren Murat Demirel, ‘‘Baskı zulüm var, konuşacağım ama adalet sistemi çalıştırılmıyor’’ diye bağırdı. Savcı Ahmet Mutlu'ya 2.5 saat ifade veren Demirel ve muhasebecisi E. Mehtap Ceylan, tekrar cezaevine götürüldü. Demirel'in bıyık bıraktığı dikkat çekti.