Güncelleme Tarihi:
Semerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin Küçükkuyu beldesinden başlayan ve İzmir'in Dikili ilçesine kadar uzanan, Balıkesir'in Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini de kapsayan Edremit Körfezi'nin, dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının üretildiği bölgelerden olduğunu söyledi.
Körfezdeki yerleşim birimlerinden sadece Edremit, Ayvalık, Burhaniye ve Gömeç'te yaz nüfusunun 2,5 milyonu aştığını vurgulayan Semerci, tatilci yoğunluğunun bugünlerde başlayıp eylül, ekim aylarına kadar sürdüğünü anlattı.
Turistlerin bölgede en fazla aldıkları ürünlerin başında zeytinyağı geldiğini belirten Semerci, şöyle konuştu:
"Edremit Körfezi'ne tatil amaçlı gelen insanlarımız, turistlerimiz, bölgenin üretim bölgesi olmasından dolayı zeytinyağı ihtiyaçlarını alıp götürmek istiyor. Tüketicilere çok önemli bir uyarı yapmak istiyorum, yol boylarında ya da semt pazarlarında satılan ve herhangi bir etiketi, taahhüdü olmayan ürünlerden almasınlar. Bir müstahsil, normal şartlarda müstahsil makbuzuyla ürününü sattığı zaman 1 liraya yakın, 70 kuruş devlet desteklemesi var. İnsanlar bundan niye vazgeçsin? Son derece sağlıksız şartlarda, güneşin alnında ve etiketsiz olarak bulunan ürünleri, özellikle zeytinyağlarını almamalarını öneriyorum. Bu bölgede çok güzel zeytinyağları ve zeytinler üretiyoruz. Bu da defalarca kanıtlanmış, tescillenmiştir."
Özellikle güneş ışınlarının zeytinyağının kalitesini düşürdüğüne dikkati çeken Semerci, ürünlerini kromdan yapılmış tanklarda, havayla iletişimi kesilmiş kaplarda muhafaza ettiklerini dile getirdi.
Semerci, uygun koşullarda saklanmayan zeytinyağının çok çabuk bozulabileceğini belirterek, "Güneşin alnında kalan yağın bir hafta, 10 gün gibi kısa bir sürede bozulduğunu hissedersiniz. Yol boyunca etiketsiz, hiçbir şekilde üreticinin taahhüdü bulunmayan ürünler, bozuk olabiliyor." ifadelerini kullandı.
Tüketicilere, zeytinyağı alırken markalı ürünleri tercih etmelerini öneren Semerci, şöyle devam etti:
"Etikette, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden izin belgesi olacak. Üzerlerinde sadece 'sızma zeytinyağı' yazması ve üretici firmaların belli olmaması, o yağı sızma zeytinyağı yapmaz. Etiket bir taahhüttür. O taahhüdün altında hangi firma tarafından üretildiği, üretim izin belgeleri ve seri numarası muhakkak bulunmalıdır. Tüketicilerimizin ve misafirlerimizin bu konuda çok dikkatli olmalarını öneririm. Zeytinyağı tenekelerinin ya da şişelerinin üzerlerinde son tüketim tarihi muhakkak olmalı. Direkt olarak güneşin altında kalan ve etiketsiz ürünleri tercih etmeyin."