‘Çok gizli’ mobilya

Güncelleme Tarihi:

‘Çok gizli’ mobilya
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2015 21:29

Dışişleri Bakanlığı ofis mobilyalarını hassas alım kapsamına soktu. Sayıştay denetçileri bu duruma itiraz edince hiçbir açıklama yapamadı.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, ofis mobilyalarını dâhi gizliliği ve güvenliği ilgilendiren hassas alım kapsamına sokunca, devletin iki kurumu karşı karşıya geldi. Sayıştay, denetçileri Dışişleri’ne “Neden” sorusunu yöneltti. Ancak Dışişleri açıklama yapamadı. Dışişleri Bakanlığı’nın arşiv otomasyon projesi için “dijital depolama ünitesi, depolama-yedekleme ünitesi ve ofis mobilyaları ile kimlik yazıcısı alımlarını” da gizlilik ve güvenlik gerektiren alımlar kapsamına sokması Sayıştay denetçilerinin dikkatini çekti. Denetçiler bu durumun nedenini sorunca Dışişleri’nden yanıt geldi. Proje kapsamında alınacak kimlik yazıcısının yabancı misyon personeli kimlik kartlarının basılma amacıyla temin edildiği ve güvenli olması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanlığı, “Aksi takdirde, siber saldırıların arttığı günümüzde kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi veya söz konusu kimliklerin taklit edilmesiyle kötü amaçlar için kullanılması tehlikesi var” dedi.

Haberin Devamı

İLGİYİ BULAMADIK

Bakanlık diğer ürünlerin de benzer kaygılarla hassas alıma dahil edildiğini belirtti. Sayıştay ise savunmaya karşı çıktı ve raporunda buna yer verdi. Yabancı misyon personelinin kimlik kartlarının basımında siber saldırı riskini piyasada ürün olarak satılan yazıcının nasıl önlediğinin anlaşılmadığı belirtilen raporda özetle şöyle denildi: “Söz konusu ürünler, bakanlığın projesine münhasır özel olarak üretilen malzemeler olmadığı gibi, anılan ürünler piyasada hazır halde satılan ve her zaman tedarik edilmesi mümkün olan sistem donanım malzemeleridir. Bu itibarla, anılan donanım malzemelerinin güvenlik ve gizlilik unsurlarıyla bağı kurulamamıştır. Gizli bilgileri ihtiva eden ve özel güvenlik tedbirleri ile ulaştırılması gerekli bir belgeyi imza eden kalemi ve kaleme ilişkin nitelikleri, belge nitelikleri ile iltibas etmek ne kadar makul ise; söz konusu ürünlere ilişkin öne sürülen güvenlik ve gizlilik unsurları da o derece makuldür. Bununla beraber, ofis mobilyalarına ilişkin olarak kamu idaresi cevabında bir açıklamanın olmaması da dikkat çekicidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!