Güncelleme Tarihi:
Her gün yıkanması gereken toplar, bir çok yerde yıkanmıyor. Bu, çocuklar için büyük risk anlamına geliyor. Aileler ve çocuklar bu konuda bilinçli olmadığı için doğal olarak bu durum kimse tarafından umursanmıyor. Bu sorunun farkına varanlardan birisi, 1980-1991 yılları arasında Birleşmiş Milletler bağlı UNICEF’te çalışan Yılmaz Zengerz oldu. Zenger, Kanada hükümeti tarafından desteklenen “Communication For Health” ve “Comunucating Health” başlıklı belgeselleri hazırlarken farkediyor top havuzlarının taşıdığı büyük riski. Tehlikeyi farkediyor ama hemen arkasından bunun sadece havuz sahibi kuruluşlara ulaşılarak çözülemeyeceğini de farkediyor.
Sosyal sorumluluk
Şöyle diyor Yılmaz Zenger: “Bu yüzden bunun bir sosyal sorumluluk projesi haline gelmesinin şart olduğunu düşündüm. Zira bu, top havuzunda oynayan çocukların sağlığı ile doğrudan ilgili ve hasssas bir konu. Ebeveynlerin bu konuda doğru bilgilendirilmeleri gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde alışveriş merkezleri başta olmak üzere bir çok mekânda bu tür top havuzları olmasına karşın bu toplar yıkanmıyor.”
Zenger, biraz soruşturunca rengarenk topların yıkanması için özel makinalar üretildiğini, bunların da yurt dışında 10-15 bin dolar cıvarında satıldığını öğreniyor. Bunun üzerine, oturup kendisi bir top yıkama makinası yapıyor: “Ben bu makinayı nasıl daha akıllıca tasarlanabileceğimi düşünmeye başladım. İki adet motor ve bakteri öldürücü ampul dışında hemen her şeyi kendi olanaklarımla üretebileceğim şekilde yeniden tasarlayıp üretim maliyetini çok aşağılara çekebildim.”
15 dakikada 1500 top
Zenger makinayı beş bin lira civarında bir paraya mal ediyor. Top yıkama makinası ithal eden Bersa’dan Beril Ötügen’in verdiği bilgiye göre, top havuzu sahiplerinin çoğuna ulaşıldığı halde sadece iki firma ilgi göstermiş.
Tifo salgınına bile yol açabilir
KOCAELİ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nilay Etiler, bu tür ortamlarda hijyene dikkat edilmediği takdirde pek çok salgın hastalığın ortaya çıkabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Bu tür ortak oyun alanlarında mutlaka hijyen şartlarına uyulmalıdır. Aksi takdirde, temasla bulaşan bütün deri hastalıkları bakteri, virüs ve parazit aracılığıyla geçebilir. Ayrıca böyle bir ortam, mide-bağırsak hastalıklarının bulaşması için de son derece elverişlidir. Çünkü çocuklar elleriyle oynamakta, eller de sık sık ağıza gittiği için tehlike oluşturmaktadır.”