Güncelleme Tarihi:
ABD Başkanı Bill Clinton, Türk-Amerikan İş Konseyi'nin Şale Köşkü'nde düzenlediği yemekte yaptığı konuşmada, ‘‘Bakü-Ceyhan petrol boru hattı, Trans-Hazar doğalgaz boru hattı projelerini gerçekleştirirsek, 20 yıl sonra insanlar bize teşekkür edecek’’ dedi.
ABD Başkanı Bill Clinton, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ve Trans-Hazar doğalgaz boru hattı projeleri için, ‘‘Bu işi doğru şekilde yapabilirsek, 20 yıl sonra insanlar bize projeleri iyi bir zamanlamayla hayata geçirdiğimiz için teşekkür edecekler’’ dedi.
Clinton, dün Sultan 2'nci Abdülhamit döneminde yapılan, Yıldız Parkı içindeki Şale Köşkü'nde DEİK (Dış Ekonomik İlişkkiler Kurulu) ve Türk-Amerikan İş Konseyi'nin verdiği öğle yemeğinin konuğu oldu. Cumhurbaşkanı Demirel ve Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı Mustafa Koç'un ortasında oturan Clinton, Bakü-Ceyhan ve Trans-Hazar hatlarının bölgedeki enerjiyi dünyaya ulaştırmada en hızlı ve güvenli yol olduğunu vurgulayarak, ‘‘Eminim Türkiye ve ABD'nin yurttaşlarının yüzde 90'ı projelerin adını bile bilmiyor. Ama 20 yıl sonra bu işi doğru zamanda yaptığımız için teşekkür edecekler’’ dedi.
Demirel de bu iki hattın Avrasya enerji güvenliği açısından önemli ve enerjinin dünyaya taşınmasındaki en kısa yol olduğunu vurgulayarak, ‘‘Her iki projeye ilişkin anlaşmaların imzalanmasına da şahit olarak imza atacaksınız’’ diye konuştu.
Clinton ve Demirel, konuşmalarında birbirlerine ‘‘Sevgili arkadaşım’’ diye hitap ettiler. Clinton, konuşmasına iki kıtanın birleştiği kentte ve Şale Köşkü gibi tarihi bir mekanda olmanın heyacanını taşıdığını belirtti, ‘‘Neredeyse imparatorluğu özleyeceğim. Ancak, imparatorluk olsaydı ben burada misafir olamazdım’’ diye espri yaptı. Türkiyi'nin antik dönemde dünyanın merkezi olduğunu söyleyen Konuk Başkan, ‘‘20'nci yüzyılda da merkeziydi, 21'inci yüzyılda da merkezi olacak’’ diye konuştu.
EKONOMİ, BAKÜ-CEYHAN
Türkiye'ye Amerikan Eximbank'tan 1 milyar dolar kredi geleceğini hatırlatan Clinton, Türkiyede 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen Amerikan sermayesi olduğunu söyledi. Clinton, iki ülkenin ekonomik ilişkilerini özetlerken, Ecevit Hükümeti'nin uluslararası tahkim, sosyal güvenlik yasa tasarısı gibi düzenlemelerinden de memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Türkiye-Yunanistan sorununa da değinen Clinton, iki ülkenin deprem sonrası gelişme gösteren ilişkilerinde sektörün öncü rol oynadığını vurguladı. Kıbrıs sorununu çözüme ulaşması için önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmelerin şans olduğunu söyleyen Clinton, kendisinin de üzerine düşeni yapacağını anlattı. Clinton, güçlü bir ekonomik gelişme için demokrasi ve özgürlüğün şart olduğunu dile getirdi. ‘‘Türkiyenin bu alanda attığı adımları alkışlıyorum. Bazı gelişmeler, ABD veya Avrupa Birliği istiyor diye değil, Türkiye'nin halkı için önemli’’ dedi.
DEMİREL'DEN ÖVGÜ
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, Clinton'a, ‘‘Sadece ülkenizde en uzun süreli ekonomik büyüme ve refah sağlayan lideri olarak değil, aynı zamanda dünyanın ekonomik olarak gelişmesinde göstermiş olduğunuz katkılardan dolayı tarihin altın yapraklarında yerinizi alcaksınız’’ dedi.
Demir perdenin yıkılmasıyla ipek yolunun yeniden canlandığını söyleyen Demirel, Hazar, Karadeniz ve Akdeniz'in yeni ulaşım, haberleşme ve enerji koridorları ile birbirine kenetlendiğini söyledi.
Clinton’la yemeğe kimler katıldı?
Yemeğe Amerikan Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, Devlet bakanları Recep Önal, Tunca Toskay, İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Mustafa Koç, Amerikan-Türk İş Konseyi Başkanı, senatör Nancy Kassebaum, DEİK İcra Kurulu Başkanı Yavuz Zeytinoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Miras, TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, İTO Yönetim Kurumlu Başkanı Mehmet Yıldırım, İSO Meclis Başkanı Ömer Dinçkök, TİM Başkanı Okan Oğuz, Rahmi Koç, Üzeyir Garih, Cem Boyner, Eşref Cerrahoğlu'nun da aralarında bulunduğu işadamları, bürokratlar ve gazeteciler katıldı. Levent Arslan