Citroen: Kuşkumuz yok Türkiye daha iyi olacak

Güncelleme Tarihi:

Citroen: Kuşkumuz yok Türkiye daha iyi olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2002 02:07

Citroen'in Başkanı Claude Satinet, ‘‘Türkiye pazarından bu yıl gelen ilk işaretler olumlu. Türkiye'nin geleceğinin daha iyi olacağından hiç kuşkumuz yok’’ dedi.

CİTROEN Başkanı ve PSA Peugeot Citroen Yönetim Kurulu Üyesi Claude Satinet, Türk otomotiv sektörünen geleceğinin iyi olacağından kuşku duymadığını söyledi. 2001 yılının kötü bir yıl olduğunu belirten Satinet, Türkiye pazarından gelen ilk işaretlerin, 2002 yılının böyle olmayacağını gösterdiğini kaydetti. 1998 yılından beri Citroen'in Başkanlığını yürüten Satinet, 1973 yılında beri Citroen'de çalışıyor. Satinet, Citroen'in hedefleri ve Türkiye pazarı ile ilgili sorulara şöyle yanıt verdi:

Türkiye'de otomotiv sektöründe iki yıldır büyük kriz yaşanıyor. Türkiye'deki gelişmeleri izliyor musunuz? Beklentileriniz neler?

- Türkiye'deki distribütörümüzün çalışmalarından memnunum. Kendilerine piyasada güven duyuluyor. Geçtiğimiz yıl çok kötü bir yıldı. Bu yılın öyle olmayacağını söyleyebilirim. Türkiye pazarından gelen ilk işaretler bunu gösteriyor. Türk otomotiv sektörünün geleceğinin daha iyi olacağından kuşkumuz yok. Ancak krizin etkileri ne zaman, tam anlamıyla atlatılır ve gelecek 5 yılda neler olur onu tam anlamıyla bilmek zor.

KORKULAN OLMADI

11 Eylül Avrupa otomotiv sektörünü, Citroen'i nasıl etkiledi?

- 11 Eylül'de Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan terörist saldırılar, turizm gibi bazı sektörleri olumsuz etkiledi. Ancak Avrupa otomotiv pazarında korkulan olmadı.

11 Eylül terör saldırısının, piyasaya olan güvenin sarsmasından korktuk ama gerek satışlarımız, gerekse üretimimiz açısından bir darbe yemedik.

Citroen'in yakın gelecekteki hedefleri neler? Yeni sürprizler var mı?

- 2001 yılında C5 modelini piyasaya sunduk. Bu yıl iki yeni model C3 ve C8'i piyasaya sunuyoruz. C3, herhangi bir aracın yerini alan bir araç veya yenilenmiş hali olmadığı için dünyada 2002 yılında diğer otomobil markaları dahil piyasaya çıkan tek yeni araç. Bu yılın yenilikleri arasında Jumper adındaki ticari panel van'ın yeni görüntüsü ile face-lift olması var. Dış görüntü ve iç mekanda kullanılan malzeme ve donanımlar tamamen yenilendi. Ayrıca Alfa 156 selespeed'de bulunan F1 şanzımanın benzeri C3'te de haziran ayından itibaren kullanılmaya başlanacak. Bu arada Pluriel modelini geçen yıl konsept olarak tanıtmıştık. Pluriel'le ilgili otoriteler ve tüketiciler tarafından çok olumlu görüşler aldık. Bu nedenle üretimi erkene almayı düşünüyoruz.

Citroen geleceğe tek başına hazırlanıyor

Dünya otomotiv sektöründe şirket evlilikleri ve işbirliği çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Citroen olarak evliliğe nasıl bakıyorsunuz?

- Bu konu bizim için çok açık, biz geleceğe kendimiz hazırlanıyoruz. Bazen rekabet içerisinde olduğumuz şirketlerle işbirliklerine giriyoruz ancak bir birleşme düşünmüyoruz. Son olarak Toyota şirketi ile bir işbirliği geliştirdik. Ürettiğimiz küçük modelde Toyota ile maliyetlerin düşürülmesi konusunda başarılı bir işbirliği yaptık. Bildiğiniz gibi küçük otomobil pazarında Avrupa'da kár sağlamak oldukça zordur. Biz Toyota ile işbirliği yaptık ama bu Toyota ile birleşeceğimiz anlamına gelmiyor. Bizim stratejimiz herkesle proje bazında işbirliğine girmektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!